Mancare italiana - alegerea sanatoasa in zilele toride de vara si nu numai
Publicat pe 30.08.2018 la 09:05 Actualizat pe 30.08.2018 la 09:08
Cu o influenta majora asupra culturilor vecine, bucataria italiana este una dintre cele mai variate, savuroase si sanatoase din intreaga lume: incepand de la condimente, branzeturi alese (parmezan, mozzarela, ricotta), pana la specialitati cu sosuri si feluritele paste.
Cand spui zona mediteraneana, printre altele, gandul iti zboara imediat la mancare italiana si multa voie buna. Nu ai cum sa nu calatoresti (macar in gand) si sa te transpui pentru cateva minute in spatiul atat de generos care iti pune la dispozitie cele mai delicioase si unice retete de paste proaspete, fructe de mare ori diverse salate.
Cu o influenta majora asupra culturilor vecine, bucataria italiana este una dintre cele mai variate, savuroase si sanatoase din intreaga lume: incepand de la condimente, branzeturi alese (parmezan, mozzarela, ricotta), pana la specialitati cu sosuri si feluritele paste.
Si desi minunatele retete difera de la o regiune la alta, ele lasa intotdeauna o impresie excelenta si dorinta de a impartasi secrete dintre cele mai ascunse.
O portie de sanatate in fiecare farfurie
Chiar daca foarte multe persoane considera ca bucataria italiana este formata doar din pizza si paste, lucrurile nu stau chiar asa. Just este ca aceste preparate predomina si sunt unele dintre cele mai solicitate datorita felului in care sunt gatite si aromelor pe care le contin. Dar, pe langa ele, nu ai cum sa nu te bucuri si sa nu apreciezi cremozitatea unui risotto, autenticitatea unei portii de lasagna cu legume, gustul deosebit al fructelor de mare alaturi de un pahar de vin de calitate sau minunatele salate cu branzeturi.
Mancarea italiana, inseamna asadar, o adevarata aventura pentru papilele gustative si te cucereste instantaneu. Mai mult decat atat, vorbim despre produse sanatoase care asigura necesarul de nutrienti importanti unei alimentatii echilibrate.
Incepand de la nelipsitele antipasti (preparate drept aperitiv) care au rolul de a mari durata mesei, de a stimula apetitul inainte de felurile principale de mancare si pana la desert, totul este o adevarata bogatie de vitamine si minerale atat de necesare organismului.
E drept ca si multe calorii, asta daca esti foarte gurmand si nu stii alegi corect combinatiile potrivite, in intervalul de ore recomandat chiar si de nutritionisti.
Un curcubeu de arome pe cerul gurii
Ceea ce este foarte imbucurator si incurajator deopotriva este ca oricine se poate bucura de acesta experienta si la noi in tara. Exista numeroase restaurante cu specific care pun la dispozitia clientilor preparate senzationale (asta daca nu ai apucat calatoresti si sa intelegi ce inseamna cu adevarat gustul mancarii italiene autentice, servita la ea acasa).
Cu texturi diverse si imbinari de condimente intense si verdeturi alese (oregano, busuioc, usturoi), preparatele bucatariei italiene constituie baza pentru o alimentatie sanatoasa si desigur, satioasa.
Desi exista variatiuni pe aceeasi tema, reteta origianala a unui preparat italian te va face sa te lingi pe degete si sa iti doresti ca portia sa nu se termine prea curand.
Si daca descoperirea celor mai minunate gusturi inseamna a trai o experienta in adevaratul sens al cuvantului, care presupune stimularea tuturor simturilor deopotriva, atunci intelegem ca fiecare etapa are rolul sau bine stabilit: cercetare, testare si aprofundare.
Sursa foto: pixabay.com