Mancare italiana - alegerea sanatoasa in zilele toride de vara si nu numai

Publicat pe 30.08.2018 la 09:05 Actualizat pe 30.08.2018 la 09:08

Cu o influenta majora asupra culturilor vecine, bucataria italiana este una dintre cele mai variate, savuroase si sanatoase din intreaga lume: incepand de la condimente, branzeturi alese (parmezan, mozzarela, ricotta), pana la specialitati cu sosuri si feluritele paste.

Cand spui zona mediteraneana, printre altele, gandul iti zboara imediat la mancare italiana si multa voie buna. Nu ai cum sa nu calatoresti (macar in gand) si sa te transpui pentru cateva minute in spatiul atat de generos care iti pune la dispozitie cele mai delicioase si unice retete de paste proaspete, fructe de mare ori diverse salate.

Cu o influenta majora asupra culturilor vecine, bucataria italiana este una dintre cele mai variate, savuroase si sanatoase din intreaga lume: incepand de la condimente, branzeturi alese (parmezan, mozzarela, ricotta), pana la specialitati cu sosuri si feluritele paste.

Si desi minunatele retete difera de la o regiune la alta, ele lasa intotdeauna o impresie excelenta si dorinta de a impartasi secrete dintre cele mai ascunse.

O portie de sanatate in fiecare farfurie

Chiar daca foarte multe persoane considera ca bucataria italiana este formata doar din pizza si paste, lucrurile nu stau chiar asa. Just este ca aceste preparate predomina si sunt unele dintre cele mai solicitate datorita felului in care sunt gatite si aromelor pe care le contin. Dar, pe langa ele, nu ai cum sa nu te bucuri si sa nu apreciezi cremozitatea unui risotto, autenticitatea unei portii de lasagna cu legume, gustul deosebit al fructelor de mare alaturi de un pahar de vin de calitate sau minunatele salate cu branzeturi.

Mancarea italiana, inseamna asadar, o adevarata aventura pentru papilele gustative si te cucereste instantaneu. Mai mult decat atat, vorbim despre produse sanatoase care asigura necesarul de nutrienti importanti unei alimentatii echilibrate.

Incepand de la nelipsitele antipasti (preparate drept aperitiv) care au rolul de a mari durata mesei, de a stimula apetitul inainte de felurile principale de mancare si pana la desert, totul este o adevarata bogatie de vitamine si minerale atat de necesare organismului.
E drept ca si multe calorii, asta daca esti foarte gurmand si nu stii alegi corect combinatiile potrivite, in intervalul de ore recomandat chiar si de nutritionisti.

Un curcubeu de arome pe cerul gurii

Ceea ce este foarte imbucurator si incurajator deopotriva este ca oricine se poate bucura de acesta experienta si la noi in tara. Exista numeroase restaurante cu specific care pun la dispozitia clientilor preparate senzationale (asta daca nu ai apucat calatoresti si sa intelegi ce inseamna cu adevarat gustul mancarii italiene autentice, servita la ea acasa).

Cu texturi diverse si imbinari de condimente intense si verdeturi alese (oregano, busuioc, usturoi), preparatele bucatariei italiene constituie baza pentru o alimentatie sanatoasa si desigur, satioasa.

Desi exista variatiuni pe aceeasi tema, reteta origianala a unui preparat italian te va face sa te lingi pe degete si sa iti doresti ca portia sa nu se termine prea curand.

Si daca descoperirea celor mai minunate gusturi inseamna a trai o experienta in adevaratul sens al cuvantului, care presupune stimularea tuturor simturilor deopotriva, atunci intelegem ca fiecare etapa are rolul sau bine stabilit: cercetare, testare si aprofundare.


Sursa foto: pixabay.com

În articolul

Mancare italiana - alegerea sanatoasa in zilele toride de vara si nu numai

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x