Masa de sărbătoare - secrete pentru cele mai savuroase preparate din carne

Publicat pe 09.01.2020 la 16:18 Actualizat pe 09.01.2020 la 16:27

Este cert, cunoscând tradiţiile gastronomice ale românilor, că una dintre vedetele de pe mesele de sărbătoare este carnea, consumată sub formă de friptură, cârnaţi, terină sau în diverse umpluturi. Însă care sunt secretele celei mai bune și gustoase fripturi sau ale unei umpluturi din carne savuroase?

Este cert, cunoscând tradiţiile gastronomice ale românilor, că una dintre vedetele de pe mesele de sărbătoare este carnea, consumată sub formă de friptură, cârnaţi, terină sau în diverse umpluturi. Însă care sunt secretele celei mai bune și gustoase fripturi sau ale unei umpluturi din carne savuroase?

Cel mai gustos şi versatil amestec din carne tocată

Sarmale, roșii, ardei și dovlecei umpluți, chifteluțe, umplutură pentru curcan sau pentru muşchi de porc, toate au la bază o pastă din carne şi diverse alte ingrediente care îi oferă acesteia aromă. Pasta din carne nu este un preparat complicat şi poate fi combinată cu diverse produse alimentare de sezon.

Un astfel de preparat conține trei ingrediente principale, primul fiind o bucată de carne de bună calitate - vită, porc, pui, miel, curcan sau pește.

Specialiştii nu recomandă cumpărarea de carne tocata din comerţ, pentru că de multe ori aceasta are o compoziție incertă. Există însă magazine sau măcelării care oferă clientului posibilitatea de a-şi toca pe loc bucata de carne cumpărată. Dar, de cele mai multe ori, cunoscătorii o preferă pe cea tocata acasă. Pe piaţă se găsesc foarte multe modele de masini de tocat carne, unele fiind dotate şi cu accesorii pentru făcut cârnaţi – un alt preparat de sezon – sau suc de roşii. Preţul acestora nu este unul foarte mare, un astfel de aparat putând fi considerat o investiţie pe termen lung.

Bucăţii de carne care va fi tocata i se adaugă un liant, care va oferi consistență. De obicei este vorba de un ou. Pe lângă liant, se adaugă și un element pentru savoare: ceapă, usturoi, verdețuri tocate sau condimente.

În cazul preparării legumelor umplute precum roşiile sau dovleceii, o parte din ceea ce scoate pentru a face loc cărnii se poate adăuga în umplutură, pentru un plus de consistenţă. Totuşi, în acest caz, există riscul ca preparatul să lase multă zeamă în timpul coacerii, iar compoziţia să nu se mai lege. Un secret este adăugarea de pesmet, care absoarbe lichidul excesiv şi previne ca umplutura să aibă un aspect de burete.

Pentru ca umplutura să nu se usuce în timpul coacerii, un vechi secret este să o combini cu puţină pâine înmuiată în lapte. Aceasta va juca şi rolul de liant.

În umpluturile pentru un alt tip de carne, de exemplu, un file sau o pasăre întreagă, poți adăuga în compoziţie fructe deshidratate înmuiate în alcool, precum merişoare sau stafide, sau ciuperci tocate. Acestea vor oferi preparatului mai multă aromă.
Nu în ultimul rând, se pare că o astfel de compoziţie din carne tocată se omogenizează cel mai bine cu mâinile curate şi nu cu lingura sau furculiţa.

O friptură fragedă

Prea uscată sau prea rumenită la exterior și crudă la interior – este coșmarul oricărui bucătar. Există însă câteva secrete pentru a obține o friptură savuroasă.

Pentru o friptură de pasăre fragedă, aceasta se pune în cuptorul rece, care apoi se aprinde și se reglează la 160°C. Deși va dura mai mult coacerea, în jur de trei-patru ore, în funcţie de mărimea păsării, aceasta va ieși foarte fragedă. Un secret este să introduci în interiorul păsării o lămâie sau un kiwi fără coajă, care va oferi și aromă preparatului. Odată coaptă, friptura se scoate, se învelește în folie de aluminiu și se lasă să se odihnească măcar zece minute înainte de a o tăia.

O crustă delicioasă are nevoie de grăsime, ulei de măsline sau unt, cu care se acoperă pasărea înainte de a o băga în cuptor.

La friptura e necesar și un sos. De aceea, se stropește cu puțină apă, supă sau vin, la aproximativ 30 de minute după ce a fost băgată în cuptor.

Friptura de porc sau de vită în aluat este un preparat foarte potrivit pentru mesele de sărbătoare. Deși nu este complicat de gătit, acest fel de friptură le arată oaspeților că te-ai străduit puțin mai mult. Pentru acest preparat se preferă un file sau o bucată de mușchi, care inițial se rumenește pe toate părțile în unt sau ulei, într-o tigaie. Se scurge și se lasă deoparte până se răcește puțin.

Aluatul fraged se întinde, iar cu acesta se va înveli bucata de carne, sigilând perfect totul. Pentru un plus de aromă, carnea se unge în prealabil cu un pesto din ierburi fine sau cu o umplutură de ciuperci tocate cu unt ori o simplă pastă de usturoi și verdețuri. În funcție de grosime, acest preparat are nevoie de cel puțin 15 minute de coacere într-un cuptor încins la 200°C.

Indiferent ce preparat alegi, sfaturile de mai sus îți vor fi utile pentru a te bucura de o masă specială, apreciată de toți dragi.

Sursa foto: Unsplash.com

În articolul

Masa de sărbătoare - secrete pentru cele mai savuroase preparate din carne

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x