Maslinele si uleiul de masline - hrana perfecta
Publicat pe 20.04.2011 la 17:44 Actualizat pe 20.04.2011 la 17:46
Maslinele pot fi consumate simplu, neprelucrate termic, ca aperitiv, adaos in salate, sau ca ingredient principal, la micul dejun, pranz sau la cina.
Maslinele pot fi gatite si consumate, in multe forme, pe tot parcursul zilei, mai ales in salate, indiferent de cantitate. Adaugate la friptura din cuptor, fragezesc carnea si-i confera o aroma speciala. Uleiul de masline - in felurite sortimente - este apreciat in toate bucatariile lumii, pentru gustul bun si virtutile nutritive. Uleiul de masline poate inlocui obisnuitul ulei de floarea-soarelui la orice preparat, la salate, mancaruri cu peste sau dulciuri. Pentru un plus de savoare, de sarbatori, adauga la aperitive, friptura si salate maslinele proaspete si uleiul virgin de masline.
Salata Shirazi
Ingrediente: 2 rosii medii, 1 castravete de sera, 1 ceapa rosie, frunze de menta, zeama de lamaie, sare, piper, 2 linguri ulei de masline.
Preparare: Legumele se spala, se curata si se taie cubulete, toate de aceeasi dimensiune. Se asezoneaza cu sare, piper, zeama de lamaie si menta, apoi se da la frigider, pentru jumatate de ora.
Sos Roger (cu capere si ulei de masline)
Ingrediente: 150 g ceapa alba curatata, 400 g rosii, 200 g castravete, 1 ardei gras rosu, 100 g castraveciori mici murati, 100 g capere murate, 50 g patrunjel tocat, 150 ml ulei masline, 50 ml otet de vin, 4 lingurite mustar, sare, piper.
Preparare: Taiati castravetii pe lungime; scoateti codita si semintele din ardei; curatati rosiile de pielita si taiati-le jumatati si scoateti-le semintele. Taiati totul cubulete, si castraveciorii, apoi amestecati cu capere. Puneti totul intr-un vas si adaugati patrunjelul, mustarul, uleiul de masline, otetul, sarea, piperul. Amestecati usor si lasati la rece (nu in frigider), 24 ore. Sosul se serveste cu orice tip de peste (sau carne, cand nu este post).
Praz cu masline
Ingrediente: 1 1/2 kg praz, 2 cepe, 250 g masline, 2 linguri pasta de tomate, 1 legatura marar (patrunjel), sare, ulei, vegeta.
Preparare: Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei. Prazul curatat se taie bucati de 2 cm, se adauga peste ceapa calita, iar peste ele, un pahar cu apa. Se lasa totul sa fiarba inabusit la foc mic. Maslinele se oparesc 10 minute in apa clocotita. Cand prazul este aproape gata, se adauga pasta de tomate si maslinele scurse de apa, sare si vegeta. Se lasa sa fiarba acoperit, 10-15 minute. Se serveste cu verdeata tocata.
Pasta de masline
Ingrediente: 100 g masline (fara samburi), 1 file ansoa in ulei, 2 rosii uscate in ulei, 1 catel usturoi, 4 fire patrunjel, 4 linguri ulei masline.
Preparare: Se mixeaza impreuna ingredientele, pana rezulta o pasta. Se serveste pe felii de paine proaspata, sau bagheta, prajite, pe care se intinde un strat de branza tofu, iar peste aceasta, pasta de masline.
Tocana de masline
Ingrediente: 300 g masline, 3 cepe, 500 ml suc de rosii, 1 telina mica, 1 legatura verdeata, piper, sare, ulei.
Preparare: Se desareaza maslinele in apa fierbinte. Separat, se inabusa ceapa tocata marunt si telina data pe razatoare, in ulei si cu putina apa; cand s-au inmuiat, se adauga sucul de rosii, maslinele si se potriveste de sare si piper. Se lasa sa fiarba, 30 de minute, adaudand cate putina apa. Se presara verdeata tocata si se trage de pe foc.
Salata de ton cu porumb
Ingrediente: 1 salata verde, 100 g porumb, 3 linguri ulei de masline, sucul de la 1 lamaie, sare, 1 cutie ton.
Preparare: Se scurge uleiul de la conserva de ton. Se spala bine salata, se scurge, apoi i se rup frunzele cu mana. Se amesteca salata cu porumbul, uleiul, sarea, sucul de lamaie, iar la sfarsit se presara pe deasupra tonul maruntit.
Citeste si Revista Felicia
FOTO: Hepta