Metode de gătit rapide pentru preparate sănătoase

Publicat pe 25.10.2019 la 09:15 Actualizat pe 25.10.2019 la 09:23

Există câteva metode de gătit rapide, care pot asigura necesarul de substanțe nutritive zilnic, prin preparate sănătoase și echilibrate.

Mulţi oameni spun că sunt prea ocupați pentru a găti de la zero preparate sănătoase, din ingrediente proaspete. Există, totuşi, câteva metode de gătit rapide, care pot asigura necesarul de substanțe nutritive zilnic, prin preparate sănătoase și echilibrate.

Preparare la grătar

Este o metodă de gătit care presupune expunerea alimentelor la căldură directă, lăsându-le crocante la exterior și suculente în interior, cu o aromă caracteristică puternică. Este foarte potrivită pentru prepararea cărnii, fructelor de mare, legumelor și fructelor. Potrivit specialiștilor, în cazul acestei metode de gătit este de preferat versiunea de grătar electric, pentru că este mai rapidă și mai sănătoasă decât cea pe cărbuni. În plus, grătarul electric poate fi folosit pe tot parcursul anului. În cazul grătarului cu cărbuni, în timpul gătitului se pot forma pe alimente doi compuşi cunoscuţi ca fiind cancerigeni, aminele heterociclice și hidrocarburile aromatice policiclice. Primele se formează în mâncăruri bogate în proteine când acestea sunt preparate la o temperatură foarte ridicată, precum cea a grătarului cu cărbuni. Celelalte, atunci când grăsimea din carne se scurge şi se arde pe grătar, provocând fum, prin intermediul căruia compuşii se pot depozita pe alimentul preparat.

Bucățile de carne ar trebui să aibă o grosime de 2,5 - 5 centimetri și de obicei se marinează înainte de a se frige. Marinatele oferă un plus de savoare preparatelor la grătar, ajută la frăgezire și pot reduce nivelul de substanțe cancerigene care s-ar putea forma.

O marinată potrivită pentru ingrediente diverse, de la carne la tofu și legume, poate fi realizată dintr-o jumătate de ceașcă de oțet, o lingură de ulei de rapiță, un sfert de ceașcă de ceapă tocată mărunt, o frunză de dafin, două crenguțe de rozmarin, doi căței de usturoi tocați şi piper. Se folosește aproximativ o jumătate de ceașcă de marinată pentru circa 400 de grame de ingrediente tăiate bucăți, pentru frigărui, se lasă totul la frigider timp de 30 de minute. Se scurge marinata și se fac frigărui, care se pun la fript pe grătar. Întoarceți frigăruile des, pentru a evita arderea lor.

Stir-frying

Este o metodă de gătit tradițională asiatică, ce constă în amestecarea și prăjirea rapidă a ingredientelor - legume, orez, tăiţei și carne - tăiate în bucăți mici, uniforme. Metoda presupune folosirea unui wok sau a unei tigăi non-aderente. Acest tip de preparat este sănătos, deoarece alimentele se gătesc rapid, la temperaturi relativ ridicate. Pentru preparare este necesară o cantitate mică de ulei, suficientă pentru a forma un film subțire pe tigaie. În funcție de rețetă, se înlocuiește uleiul cu sosuri diverse sau vin. Ingredientele se amestecă în mod constant, până când carnea este moale, în timp ce legumele trebuie să rămână ușor crocante.

Sotare

La fel ca la metoda stir-frying, ingredientele se taie în bucăți mici, egale și se prăjesc în tigaie folosind sau nu o cantitate mică de grăsime, ulei sau unt. Este potrivită pentru legume, bucăți subțiri de carne, fructe de mare. În funcție de rețetă, grăsimea poate fi înlocuită parțial sau total cu supă, vin sau apă.

O rețetă foarte simplă implică sotarea de usturoi tăiat feliuțe în ulei de măsline, iar apoi adăugarea de legume tăiate, crude sau fierte foarte puțin în apă. Secretul sotării constă în utilizarea unei tigăi fierbinți și încălzirea suficientă a sosului astfel încât restul ingredientelor să se gătească rapid. Pentru a evita eliberarea sucurilor și a substanțelor nutritive, carnea se rotește în tigaie cu un clește sau cu o spatulă, nu cu o furculiță. În cazul în care lichidul - sos de roșii sau apă - se evaporă, se completează. Tigaia ar trebui să fie suficient de mare pentru a evita aglomerarea ingredientelor.

Gătire la abur

Această metodă de gătit sănătoasă păstrează cele mai multe elemente nutritive, deoarece ingredientele nu sunt scufundate în apă. Aproape orice aliment care poate fi fiert poate fi preparat și la aburi, mai ales legumele. Este nevoie doar să investești într-un coș metalic sau unul din bambus special pentru această metodă de gătit. De asemenea, poți improviza folosind un strecurătoare metalică într-un vas acoperit cu un capac etanș. Un vas special cu aburi electric ar fi optim, deoarece oferă spațiu suficient pentru ca vaporii să circule, gătind alimentele cel mai bine.

Cu ajutorul metodelor de gătit rapide, nu mai aveți nevoie decât de puțină planificare și de creativitate pentru a obține mâncăruri delicioase și sănătoase în fiecare zi.

Sursa foto: Pexels.com

În articolul

Metode de gătit rapide pentru preparate sănătoase

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x