Mini brioşe cu lămâie şi glazură
Publicat pe 05.09.2012 la 15:39 Actualizat pe 02.11.2012 la 11:42
Ingrediente
Prăjitura:
- 4 albuşuri mari, la temperature camerei
- 1/4 linguriţă cremă de tartar
- 1 măsură zahăr tos
- 1 măsură făină de patiserie
- 1 ½ linguriţă praf de copt
- 1/4 linguriţă sare
- 1/3 măsură ulei vegetal
- 3 gălbenuşuri mari
- 2 linguriţe coajă de lămâie
- 6 linguri zeamă de lămâie
Glazura:
- 1 1/3 măsură zahăr
- 1/3 cană suc de lămâie proaspăt (circa 3 lămâi)
Mod de preparare:
- Preîncălzeşte cuptorul la 163 grade Celsius.
- Bate albuşurile cu crema de tartar până devin spumă, apoi treptat adaugă jumătate de măsură de zahăr, bătând în continuare până când albuşurile devin bezea. Se lasă deoparte.
- Într-un bol separat, se cerne făina, restul de zahăr, praful de copt şi sarea. Se adaugă uleiul, gălbenuşurile, zeama şi coaja de lămâie, apoi folosind un mixer electric se bate până când se îngroaşă, capătă o culoare gălbuie şi îşi dublează volumul, circa 3 minute.
- Folosind un tel, se amestecă o treime din albuşuri în compoziţia cu făină, până când se încorporează.
- Se umple o pungă ori se folosesc 2 linguri pentru 48 mini-forme de brioşe, umplând fiecare formă până la trei sferturi.
- Coace mini-brioşele între 16 şi 18 minute, până când prăjiturelele revin la forma iniţială atunci când sunt uşor presate.
- Formele se lasă la răcit răsturnate pentru 20-30 de minute, astfel încât aerul să poată circula pe sub brioşe.
- Pentru a scoate prăjiturelele din formă, te poţi ajuta de un cuţit sau o mică paletă. Pune brioşele să se răcească complet.
Glazura:
1 cană de zahăr şi sucul de la o lămâie se pun într-o cratiţă la foc mediu, până când zahărul se dizolvă şi mixtura începe să fiarbă. Se ia de pe foc şi se lasă deoparte timp de 15 minute.
Se adaugă restul de 1/3 măsură de zahăr rămas. Pune pe fiecare brioşă o cantitate generoasă de glazură, asigurându-te că vârful şi marginile brioşelor sunt total acoperite.
Se pot decora după dorinţă.
Se lasă deoparte cel puţin 2 ore înainte de a fi servite.
Mini-brioşele pot fi păstrate 2 zile fără a fi refrigerate sau îngheţate.
Masuri
Lichid sau volum (aproximativ):
1 lingurita 5 ml
1 lingura 15 ml/ 15 cc
2 linguri 30 ml/ 30 cc
1/4 masura 59 ml
1/3 masura 79 ml
1/2 masura 118 ml
2/3 masuri 158 ml
3/4 masuri 177 ml
7/8 masuri 207 ml
1 masura 237 ml
2 masuri 473 ml
4 masuri 946 ml
1 pinta 473 ml
2 pinte 946 ml/ 0.946 litri
8 pinte 3785 ml/ 3.78 litri
4 litri 3785 ml/ 3.78 litri
1 litru 1000 ml
Ingrediente uscate sau greutate (aproximativ):
1 uncie 30 grame (28.35 g)
2 uncii 55 grame
3 uncii 85 grame
4 uncii 125 grame
8 uncii 240 grame
12 uncii 375 grame
16 uncii 454 grame
32 uncii 907 grame
1 kilogram 1000 grame