Nucile, o delicatesa culinara in patru idei de preparate
Publicat pe 30.08.2010 la 11:47 Actualizat pe 30.08.2010 la 12:10
Miezul de nuca este un ingredient excelent pentru prajituri, cozonaci, paine, biscuiti, ciocolata sau inghetata, dar si pentru mancaruri rafinate.
Miezul de nuca se consuma proaspat sau usor prajit. Verific nucile, sa fie foarte proaspete, si depoziteaza-le in locuri racoroase. Fiind un fruct extrem de perisabil, rancezesc usor. Nucile, o delicatesa culinara, pot fi servite atat in compozitia deserturilor - prajituri cu crema de nuca, tarte cu nuci, cozonac cu nuca -, a salatelor de fructe, cat si ca aperitiv, insotite de diferite tipuri de branzeturi. Deosebit de consistente, nucile pot inlocui carnea si sunt foarte apreciate de vegetarieni. Fie ca folosesti miez de nuca intreg, zdrobit sau macinat, proaspat sau prajit, acesta confera un gust special preparatelor tale.
Taitei cu nuci
Ingrediente: 500 g taitei, 200 g nuci macinate, 200 g zahar pudra, 1 pachet zahar vanilat, coaja rasa de o lamaie.
Preparare: Taiteii se fierb in apa clocotita cu sare. Se scurg, se spala in apa calduta. Pe farfuria de servit, incalzita in prealabil, se pune un rand de taitei, altul de nuci amestecate cu zahar, vanilie si coaja de lamaie. Se termina cu nucile deasupra. Preparatul se da la cuptor, pentru 5 minute, apoi se serveste.
Nuci caramelizate
Ingrediente: 1 1/2 cana cu zahar, 1/2 cana cu miere, 230 g nuci (cat mai) intregi, 1/2 lingurita esenta de vanilie, 1 varf cutit de sare.
Preparare: Intr-o tigaie amesteci zaharul, mierea si sarea. Lasi vasul pe foc, sa fiarba, fara sa amesteci. Cand o cantitate mica de amestec formeaza o bila dura in momentul in care este aruncata in apa rece, tragi vasul de pe aragaz si incorporezi nuca si esenta de vanilie. Amesteci pana cand compozitia devine cremoasa. Lasi compozitia sa se raceasca treptat. Torni compozitia pe hartie cerata si, ajutat de doua furculite, separi nucile caramelizate.
Prajitura cu nuci
Ingrediente: 350 g unt, 6 oua, 200 g zahar pudra, 120 g ciocolata amaruie, 150 g miez de nuca macinata, 250 g faina.
Preparare: Se freaca untul spuma, se adauga pe rand galbenusurile, apoi in ploaie, zaharul, ciocolata rasa si nucile. Ultimele se adauga albusurile batute spuma tare, apoi faina sub forma de ploaie. Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu unt si se coace la foc potrivit.
Sarmale cu miez de nuca
Ingrediente: 20 frunze de varza murata, 20 de nuci, 1 fir de praz, 2 legaturi patrunjel, 100 g unt, 1 morcov, 2 linguri pasta de rosii, boia dulce, 3-4 catei de usturoi, 1 lingurita ulei, sare, piper, cimbru.
Preparare: nucile tocate marunt se amesteca impreuna cu prazul taiat marunt, verdeata tocata, morcovul ras, pasta de rosii, untul batut spuma, usturoiul pisat si mirodeniile. Se invelesc sarmalele din foile de varza umplute cu aceasta compozitie. Se asaza sarmalele pe un platou cu varza tocata si verdeata. Sarmalele se stropesc cu cateva picaturi de ulei si se orneaza cu verdeturi taiate marunt. Se pot servi atat reci, cat si incalzite la 40°C.