Pate Sablee- aluat de patiserie
Publicat pe 08.08.2012 la 18:11 Actualizat pe 02.11.2012 la 11:48
Ingrediente:
•1/2 măsură + 2 linguri unt nesărat, la temperatura camerei
•1/2 măsură + 2 linguri zahăr pudră, cernut
•1 gălbenuş mare fiert tare
•1 gălbenuş mare
•1/2 liguriţă esenţă de vanilie
•1 3/4 măsură făină de patiserie, cernută
•1/4 linguriţă sare
1.Bate untul şi zahărul pudră împreună până se omogenizează.
2.Trece gălbenuşul fiert printr-o sită şi adaugă vanilia şi gălbenuşul crud.
3.Adaugă făina, sarea şi amestecă. Dă aluatului forma unui disc (va fi foarte moale), împachetează-l în folie alimentară şi lasă-l la frigider vreo 2 ore.
Se scoate aluatul pe o planşetă presărată cu făină obişnuită. Se întinde o foaie de 2 cm . Se taie cu forma. Se pun la copt la 160 grade C 10-12 minute. Se lasă a răcit. Se ung cuduceaţă de zmeură. Se lipesc. Pe deasupra se pune o glazură de zahăr pudră şi se decorează cu o cireaşă glasată.
Masuri
Lichid sau volum (aproximativ):
1 lingurita 5 ml
1 lingura 15 ml/ 15 cc
2 linguri 30 ml/ 30 cc
1/4 masura 59 ml
1/3 masura 79 ml
1/2 masura 118 ml
2/3 masuri 158 ml
3/4 masuri 177 ml
7/8 masuri 207 ml
1 masura 237 ml
2 masuri 473 ml
4 masuri 946 ml
1 pinta 473 ml
2 pinte 946 ml/ 0.946 litri
8 pinte 3785 ml/ 3.78 litri
4 litri 3785 ml/ 3.78 litri
1 litru 1000 ml
Ingrediente uscate sau greutate (aproximativ):
1 uncie 30 grame (28.35 g)
2 uncii 55 grame
3 uncii 85 grame
4 uncii 125 grame
8 uncii 240 grame
12 uncii 375 grame
16 uncii 454 grame
32 uncii 907 grame
1 kilogram 1000 grame