Pepenele, savoarea salatelor de fructe
Publicat pe 22.08.2011 la 17:06 Actualizat pe 22.08.2011 la 17:08
Folosita creativ, coaja pepenilor, galbeni sau rosii, poate fi un excelent recipient pentru supe ori salate diverse. Combina ambele varietati de pepene cu putina menta proaspata si vei avea cea mai delicioasa salata a verii!
Daca pana acum ai savurat pepenele galben doar ca desert, acum poti experimenta un fel picant - "Insalata di Melone. De asemenea, salata de pepene rosu, feta si menta este perfecta pentru acest sezon.
Insalata di Melone
Ingrediente: 1 pepene galben, copt, taiat bucati, curatat de seminte, frunze de salata verde; sare si piper; 2 lingurite ulei de masline; 2 lingurite otet; 2 lingurite frunze de arpagic.
Preparare: Se sareaza si se pipereaza bucatile de pepene, se asaza pe frunze de salata, se presara ulei si frunze de arpagic.
Salata de fructe in panerase de pepene galben
Ingrediente: 2 mere, 2 pere, 1/2 kg prune, 1 cescuta rom (lichior), 250 g frisca batuta, 2 pepeni galbeni.
Preparare: Se curata si se taie fructele in cubulete. Se presara cu zahar, se stropesc cu putin rom si se lasa la rece, timp de o ora. Pepenii se taie in jumatate, se indeparteaza samburii si se pun la rece. Jumatatile pe pepene se umplu apoi cu fructele amestecate cu frisca.
Salata de pepene rosu, feta si menta
Ingrediente: 600 g pepene rosu, fara seminte, 1 lingura suc de lime, 100 g branza feta maruntita, 2 linguri ulei de masline, menta proaspata tocata, 1/2 ceapa rosie feliata, 75 g masline.
Preparare: Se pun ceapa si sucul de lime intr-un bol si se lasa cateva minute deoarece lamaia scade din iuteala cepei. Se amesteca apoi pepenele taiat cuburi, feta, ceapa, maslinele, sucul de lime si menta; se toarna ulei de masline deasupra si se amesteca usor, se da la rece. Dupa 30 de minute poate fi servita.
Pepene umplut cu salata de fructe
Ingrediente: 8 capsuni, 2 banane, 3 piersici, 6 caise, 1 pepene rosu; zahar, lichior de fructe, frisca, inghetata (dupa gust). Cantitatile se pot schimba.
Preparare: Se taie pepenele in doua. Se scoate miezul si se pune deoparte. Bucati din acesta vor fi folosite la salata, iar din restul se poate face un suc. Capsunile se spala, li se scot coditele si se taie in jumatati. Bananele se desfac din coaja si se taie rondele. Piersicile si caisele se spala, li se scot samburii si se taie cubulete. Se amesteca fructele, se presara cu zahar si se stropesc cu lichiorul de fructe. Pepenele se umple cu salata de fructe si inghetata, alternandu-le. Se serveste rece, cu frisca deasupra.
Salata de pepene cu lichior Amaretto
Ingrediente: Jumatate pepene rosu, 1 pepene galben, frunze de menta proaspata, 2 linguri zahar brun, zeama de la o lamaie, 8 linguri lichior Amaretto.
Preparare: Se curata de coaja ambii pepeni si miezul se taie cubulete sau in bilute (cu ajutorul unei cupe speciale de inghetata sau cu o lingurita), se stropeste cu zeama de lamaie, apoi se da rece o ora. Se pune miezul de pepene intr-un castron si se presara zaharul brun deasupra, apoi menta tocata marunt si la sfarsit lichiorul Amaretto. Se da la rece 20 de minute, apoi poate fi servita.
Cocktail cu salata de fructe
Ingrediente: o sticla de vin spumant, 2 nectarine, 1/2 pepene galben, 1 mar, 2 piersici, 2 caise.
Preparare: Fructele, bine spalate, se taie bucatele si se amesteca intr-un bol (nu se adauga zahar sau lamaie!). Se pune doar un pic de scotisoara sau vanilie. Se pune salata de fructe in pahare de sampanie, sau in cupe, si apoi se toarna peste ea spumantul. Amestecul cu spumantul se face numai in momentul servirii.
Salata cu mere si pepene
Ingrediente: 2 mere, 2 pere nu prea moi, 1/2 pepene galben, 2 portocale (4 mandarine), 1 banana, 3 linguri de zahar, o cescuta de rom, 3-4 felii de compot de ananas, vin alb bun, 10 boabe de struguri, frunze de menta.
Preparare: Cureti merele, perele, portocalele si banana. Le tai pe toate cubulete sau felii, adaugi boabele de struguri, presari peste ele 3 linguri de zahar si le stropesti cu cescuta de rom. Adaugi felile de ananas taiate bucati, precum si zeama de la ananas, vin alb de calitate buna, cat sa cuprinda bine toate fructele. Dupa ce se potriveste de dulce, se serveste rece.
Salata de pepene galben
Ingrediente: jumatate pepene galben - de culoare portocalie, jumatate pepene galben - de culoare verde, jumatate pepene galben - de culoare galbena, 5 linguri zahar, 200 ml linguri rom, o lingura de scortisoara, seminte de rodie, frunze de menta.
Preparare: Se taie fructele cubulete si se pun intr-un bol cu zahar, rom si scortisoara. Se pun apoi semintele de rodie si frunzele de menta tocate marunt. Se poate aromatiza salata de pepene galben si cu anason si nucsoara sau se poate adauga o lingura de smantana dulce.
Foto: www.nosheteria.com
Citeste si Revista Felicia!