Pitaya - un fruct de basm pentru zile minunate

Publicat pe 29.08.2010 la 12:47 Actualizat pe 29.08.2010 la 12:58

Asia cea plina de culoare si arome isi dezvaluie inca un secret. O tentatie care starneste fiori… de placere. Un fruct cu nume de basm, ale carui textura si gust sunt provocatoare. Fructul dragon - pitaya.

Sau pitaya, dupa cum s-ar putea sa-l intalniti in unele magazine. Este usor de recunoscut, datorita aspectului sau neconventional. Un fruct mare (poate avea chiar si 15 centimetri lungime si o greutate de 200-800 de grame), rosu aprins, ce imita foarte bine spinarea arcuita a unui dragon ce arunca flacari. Daca va hotarati sa-l cumparati, ganditi-va ca sunteti pe cale sa deveniti... explorator. Un explorator in... bucatarie.

Important este sa aiba o culoare intensa, fara pete (un semn ca este mult prea copt), potrivit de tare, asemanator unui fruct de kiwi suficient de copt. Cel mai bine este sa-l serviti dupa ce a stat o ora sau doua in frigider. In felul acesta, nu doar isi intensifica aroma, ci va provoca o explozie de racoare. Se taie foarte usor in doua, apoi cu un cutit sau o lingurita se scoate miezul. Se taie felii sau cubulete si se poate servi ca atare, asezandu-le la loc in coaja, pentru un efect mai dramatic. Miezul este alb, foarte cremos, cu multe seminte negre, ca si cum ar fi un kiwi care nu a avut timp sa se bronzeze (daca sunteti perseverenti mai puteti gusta alte doua soiuri de pitaya: cel rosu si miez rosu, cu un gust putin mai acrisor, sau celalalt galben, cu miez rosu). Gustul este delicat, dulce, o combinatie de para zemoasa si kiwi bine copt. Este bine sa nu fie combinat cu fructe cu aroma si gust puternice, pentru ca s-ar putea sa nu-l mai simtiti deloc. Este bogat in vitamina C si antioxidanti, asa ca l-ati putea considera un medicament delicios.

Din fructul dragonului se pot face sucuri, sorbeturi sau chiar o specialitate de vin exotic. De asemenea, se poate folosi in salate de fructe sau creme. In general, este excelent in timpul petrecerilor, atunci cand vreti sa va impresionati invitatii sau va doriti sa evadati din cotidian. Sucul din pitaya se face extrem de usor. Se foloseste miezul unui fruct, care se pune intr-un blender impreuna cu o jumatate de pahar cu apa. Se mixeaza si se mai poate adauga apa daca nu vi se pare suficient de dulce. O alta bautura poate fi considerata surpriza unei dimineti minunate. Se foloseste doar o jumatate de pitaya si o banana bine coapta. Se taie cubulete si se pun intr-un blender impreuna cu 200 ml iaurt simplu. Se mixeaza, se toarna intr-un pahar si se savureaza zambind in soare. Bineinteles ca banana poate fi inlocuita cu un mar, o felie de lamaie sau o jumatate de mango. Doar un pic de imaginatie.

Sau ati putea pregati o salata de fructe cu valuri de sos de ciocolata. Se folosesc cate o jumatate de fructul dragonului, mango si banana taiate cubulete. Se adauga frunze de menta tocate si se amesteca foarte bine intr-un bol. Peste ele se toarna un sos obtinut dintr-un cubulet de unt topit intr-o tigaie, peste care se adauga 50 g zahar si doua linguri cu cacao. Cand s-a omogenizat compozitia se pune frisca, aproximativ 100 ml, cat sa se obtina o consistenta cremoasa. Se toarna sosul peste fructe si gata. Un rasfat deplin!

foto: 5cense.com
Citeste Jurnalul National

În articolul

Pitaya - un fruct de basm pentru zile minunate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 mai 2024. Berbecii au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de ape și strat de gheață chiar și de 10 cm, la Vâlcănești
a1.ro
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
HelloTaste.ro
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Catine
Tartă de Santiago. Rețetă tradițională din bucătăria spaniolă
useit.ro
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
as.ro
Mădălina Ghenea a anunţat de Paşte că s-a despărţit de iubitul său milionar: „Vă rog să ne respectaţi intimitatea”
MediCOOL
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
MediCOOL
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
HelloTaste
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
x