Placinta cu crema de cocos
Publicat pe 10.09.2012 la 17:18 Actualizat pe 02.11.2012 la 11:39
Ingrediente:
Aluat:
- 2 1/4 masuri faina de patiserie
- 2 linguri de zahar
- 3/4 lingurita sare
- 1 masura unt rece, nesarat, taiat bucatele
- 1 lingura zeama de lamaie sau otet alb
Umplutura de cocos:
- 1 cutie lapte de cocos
- 2 lingurite pasta sau esenta de vanilie
- 5 galbenusuri mari
- 1/3masura zahar
- 5 linguri amidon de porumb
- 3 linguri unt nesarat, la temperatura camerei
- 1 lingura rom (optional)
- 2/3 masura fulgi dulci de cocos
Topping:
- 2 masuri frisca
- 3 linguri zahar
- 2 linguri lapte praf degresat
- 1 lingurita esenta de vanilie
- fulgi de cocos dulci, usor rumeniti, pentru decorare
Mod de preparare:
- Cerne faina, zaharul si sarea. Taie untul bucatele, pune-l in ingredientele uscate si amesteca-l.
- Amesteca apa cu sucul de lamaie si pune-l in coca. Framanta. Imparte coca in doua, inveleste-o in folie alimentara si da-o la frigider pentru cel putin 2 ore. Coca poate fi tinuta la frigider pana la 3 luni.
Umplutura de cocos:
- Incalzeste laptele de cocos vanilia (sau extractul de vanilie, dupa caz) intr-o craticioara, pana incepe sa fiarba.
- Adauga galbenusurile, zaharul si amidonul de porumb si adauga-le in laptele fierbinte de cocos, in timp ce amesteci. Pune mixtura din nou pe foc mediu pana devine groasa si lucioasa, vreo 5 minute. Trece-o printr-o strecuratoare, amesteca unt, rom si apoi cocosul. Pune o folie de plastic direct pe suprafata, raceste la temperatura camerei, apoi da la rece pana la asamblare, cel putin 3 ore.
Toppingul si asamblarea:
- Pentru crusta, scoate coca de la frigider cu cel putin 20 de minute inainte de a o intinde. Taie fiecare bucata in 3 si intinde fiecare dintre acestea pe o suprafata pudrata cu faina. Pune fiecare bucata intr-o forma unsa si pudrata, taindu-i marginile. Da formele la rece 20 de minute.
- Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius. Inteapa fundul fiecarei forme si pune peste fiecare inca o forma goala, apoi coace-le rasturnate timp de 8 minute. Scade temperatura la 190 de grade Clesius si mai coace inca 8-10 minute pana devin aurii. Intoarce formele, scoate forma goala si lasa-le sa se raceasca.
- Pentru a asambla, bate frisca, apoi adauga zaharul, laptele praf si vanilia.
- Strecoara crema de cocos si adauga ¾ din frisca. Pune acest amestec in tarte. Presara peste fiecare cocos prajit. Da la rece pana la servire.
- Prajiturile pot fi pastrate la frigider pana la 2 zile.
Masuri
Lichid sau volum (aproximativ):
1 lingurita 5 ml
1 lingura 15 ml/ 15 cc
2 linguri 30 ml/ 30 cc
1/4 masura 59 ml
1/3 masura 79 ml
1/2 masura 118 ml
2/3 masuri 158 ml
3/4 masuri 177 ml
7/8 masuri 207 ml
1 masura 237 ml
2 masuri 473 ml
4 masuri 946 ml
1 pinta 473 ml
2 pinte 946 ml/ 0.946 litri
8 pinte 3785 ml/ 3.78 litri
4 litri 3785 ml/ 3.78 litri
1 litru 1000 ml
Ingrediente uscate sau greutate (aproximativ):
1 uncie 30 grame (28.35 g)
2 uncii 55 grame
3 uncii 85 grame
4 uncii 125 grame
8 uncii 240 grame
12 uncii 375 grame
16 uncii 454 grame
32 uncii 907 grame
1 kilogram 1000 grame