Povestea carnatilor de Plescoi
Publicat pe 05.11.2010 la 14:03 Actualizat pe 05.11.2010 la 14:46
Exista o legenda, pe dealurile Buzaului, care spune ca demult traiau aici niste haiduci si ca de la ei s-ar fi pastrat niste retete mai deosebite pentru pregatit pastrama si carnati.
Cu aceasta legenda a pornit acum trei ani Festivalul Carnatilor de Plescoi. Badita Vasile Popescu a deslusit, pentru Jurnalul National, cateva adevaruri. "In legatura cu aceasta legenda, intr-adevar batranii asa zic, ca haiducii furau oi, iar cand potera ii urmarea, ca sa poata sa scape de marfa, le transformau in pastrama si carnati. Ce stiu e ca atunci cand eram copil oamenii plecau la camp sau la targ pregatiti. Plecau oamenii la drum cu doi carnati de Plescoi in buzunar, sa aiba ce manca, iar la oras cumparau cativa covrigi de Buzau si se indestulau."
CUM SE FAC CARNATII DE PLESCOI
Carnatii se fac din carne de oaie sau doua treimi carne de oaie si o treime carne de vita, usturoi, ardei iute, cimbru si mat subtire de oaie. In mod normal, carnatul de Plescoi se pregateste numai din carne de oaie, dar in cazul in care aceasta este prea grasa, adica are mai mult seu, compozitia se drege cu carne de vita, insa fara a depasi proportia de 2 la 1.
Dupa ce carnea de oaie este curatata de pe oase, intr-un ceaun se fierb oasele si cu zeama rezultata, calduta, se framanta carnea tocata in care se adauga usturoi, ardei iute sau cimbru. Este ideal sa fie folosit ardei iute, rosu. Cu aceasta compozitie vor fi umplute matele de oaie. Carnatii vor fi apoi uscati si afumati, ei putand fi serviti atat cruzi, cat si pregatiti la tigaie sau la gratar.
CARNEA SARATA IN VIU
Ce au carnatii acestia de la Plescoi atat de special? La fel ca si in cazul ovinelor din Pauillac, regiunea Gironde (Franta), carnea animalelor are un gust special. Iar daca "agneau de Pauillac" are deja AOC (appellation d'origine contrôlée), oile de la Plescoi ar merita si ele. Pentru ca, in vreme ce in Pauillac gustul carnii devine deosebit pentru ca ovinele pasc pe o pasune foarte aproape de mare, care creste pe un sol saturat de sare, oile noastre de la Berca pasuneaza de asemenea intr-un loc special.
Dealurile subcarpatice buzoiene au in subsol importante zacaminte de sare, iar ca urmare a procesului zilnic de evaporare a apei se depun in permanenta cristale de sare pe intreaga vegetatie colinara. Oile sunt hranite astfel cu o vegetatie semisarata, iar carnea capata o savoare deosebita. Gustul ei devine mai sarat, mai suculent, mai fraged.
Foto: frontpress.ro