Rețeta lu Vlăduț: Tort diplomat apectuos și aromat, cu multe căpșuni decorat
Publicat pe 21.07.2016 la 10:07 Actualizat pe 21.07.2016 la 10:42
Pentru a ne bucura de un weekend frumos în familie, Vlădutz, bucătarul de la Neatza, ne recomandă să preparăm tort diplomat apectuos și aromat, cu multe căpșuni decorat, un desert delicios în care îmbină în mod plăcut, aroma fructelor: căpșuni și banane cu vanilia și romul.
Pentru a ne bucura de un weekend frumos în familie, Vlădutz, bucătarul de la Neatza, ne recomandă să preparăm tort diplomat apectuos și aromat, cu multe căpșuni decorat, un desert delicios în care îmbină în mod plăcut, aroma fructelor: căpșuni și banane cu vanilia și romul.
Ingrediente
Pentru blat:
4 ouă
8 linguri zahăr
100 g unt
4 linguri făină
2 linguri cacao
1 plic praf de copt
100 g ciocolată amăruie
un vârf cuțit sare
Pentru sirop:
250-300 ml apă
2 linguri zahăr
2 lingurițe esență de rom
Pentru cremă:
1 kg căpșuni
3 banane
1 kg frișcă
4 -5 gălbenușuri
4 linguri zahăr
2 lingurițe esență de vanilie
un vârf cuțit sare
15 g gelatină
Pentru glazură:
1 kg căpșuni
2 linguri zahăr
5 g gelatină
Pentru decor:
felii subțiri de căpșuni
Mod de preparare
Prepararea blatului
Se topește untul și se lasă să se răcească ușor.
Se amestecă bine ingredientele solide: făina, cacaua și praful de copt.
Se mixează ouăle cu zahărul, până la diluarea acestuia, apoi se adaugă untul topit.
În această compoziție, se încorporează ingredientele solide.
Se tapetează o tavă cu pereți detașabili (32/40 cm), cu puțin ulei și se pudrează cu zahăr, apoi se întinde compoziția de blat în ea.
În compoziția de blat se introduc din loc în loc bucățele de ciocolată.
Se da tava la cuptor pentru 30-35 de minute la 180 de grade, sau până când blatul va fi bine copt.
Prepararea siropului
Se amestecă apa cu zahărul pe foc, până când se diluează zahărul, apoi se stinge focul și se adaugă esența în sirop.
Se lasă la răcit.
Prepararea cremei
Se mixează frișca până când se îngroașă bine.
Se freacă bine gălbenușurile cu sarea și zahărul, apoi se fierb la bain-marie până când se spumează bine de tot, amestecând continuu.
Se trage vasul de pe foc se adaugă esența de vanilie și se lasă câteva minute să se răcească ușor crema de gălbenușuri apoi se adaugă peste ea, gelatina hidratată în puțină apă și încălzită ușor până la topire.
Se amestecă bine pentru repartizarea uniformă a gelatinei.
Se taie căpșunile în cuburi mici, la fel și bananele.
Peste crema răcită se adaugă frișca și se amestecă ușor, pentru a se menține spumoasă, apoi se adaugă fructele, amestecând și mai ușor, să nu le zdrobim.
Blatul se însiropează bine cu siropul aromat cu rom.
Pe marginile blatului, lipite de pereții detașabili ai formei, se așează felii subțiri de căpșuni, apoi se întinde crema uniform peste blat.
Se da tavă la frigider cel puțin o oră.
Prepararea glazurii
Se taie căpșunile în cuburi mici, se adaugă zahărul peste ele și se pun la foc.
Se lasă să fiarbă până când siropul format va scădea consistent, apoi se trec prin blender obținând un piure gros.
Se lasă piureul să se răcească, apoi se amestecă bine cu gelatina topită.
Se întinde piureul de căpșuni peste crema răcită și se dă din nou tava la frigider, pentru a se întări și glazură.
Sfaturile lui Vladutz
Înainte de a așeza feliile de căpșuni pe pereții detașabili ai tăvii, aceștia se vor curăța și se vor unge cu puțin ulei, apoi se vor pudra cu zahăr.
Dacă ne grăbim și vrem să tăiem tortul mai repede, introducem tava în congelator pentru 30 de minute, apoi o mai lăsăm la frigider 10 minute și putem detașa ușor pereții și de asemeni putem porționa mai frumos, tortul.