Rețeta lui Văduț: lasagna de vară, gustoasă și ușoară, cu brânzeturi și vinete
Publicat pe 13.07.2016 la 12:09 Actualizat pe 13.07.2016 la 13:10
Dacă te-ai plictisit de lasagna cu carne, încearcă această lasagna de vară, gustoasă și ușoară, cu brânzeturi și vinete! Este o alternativă mult mai gustoasă și sănătoasă a clasicei lasagna cu carne.
Dacă te-ai plictisit de lasagna cu carne, încearcă această lasagna de vară, gustoasă și ușoară, cu brânzeturi și vinete!
Este o alternativă mult mai gustoasă și sănătoasă a clasicei lasagna cu carne.
Ingrediente
- 500 g foi lasagna
- 8 vinete mari
- 4 conserve de roșii tăiate cuburi
- 3 cepe galbene
- 2 căței de usturoi
- frunze de busuioc
- piper
- 2 foi dafin
- 1 ardei iute
- 120 ml ulei de măsline
- 200 g parmezan
- 200 g cașcaval
- sare
- Pentru sos bechamel
- 1 lingură unt
- 1 lingură făină
- 500 ml lapte
- sare
- nucșoară
Mod de preparare
Se pun 25-30 ml ulei la încins într-o tigaie cu capac și se înăbușă în el, ceapa și usturoiul tocate mărunt, apoi, când ceapă este sticloasă se adaugă roșiile și se lasă la fiert timp de o oră, la foc mai mic.
După 40 de minute se asezonează sosul cu sare, busuioc, 2 foi de dafin, iar spre final și cu puțin piper.
Vinetele se decojesc și se taie în felii mai groase.
Se ung feliile de vinete cu puțin ulei, cu ajutorul unei pensule și se presară sare peste ele.
Se coc într-o tigaie antiaderentă pe ambele părți, câte un minut.
O vânată mai mică o tăiem rondele, păstrându-i coaja, pentru a orna lasagna la final.
Când sosul este gata și vinetele coapte, se lasă să se odihească puțin, apoi se asamblează lasagna, într-o tavă înaltă de 8 cm, iar celelalte dimensiuni de aproximativ 26/40 cm.
Se așează în tavă un strat de foi, apoi se întinde sos peste ele, din abundență, urmează feliile de vinete, parmezan ras, din nou foi de lasagna și tot așa până se termină ingredientele.
Pentru sosul bechamel, se pune untul la topit, se adaugă făina, se amestecă bine, apoi se diluează treptat cu laptele fierbinte.
Se asezonează cu sare și nucșoară și se toarnă peste ingredientele din tavă.
Se rade cașcaval deasupra și se da tavă la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade.
Sfatul lui Vlăduț, este să se lase lasagna să se odihnească timp de o oră, înainte de a fi porționată, pentru a se putea tăia frumos.
Lasagna se ornează cu rondele de vinete și se servește cu puțin sos de roșii, dacă ne mai rămâne.
Este mai specială această lasagna de vară, gustoasă și ușoară, cu brânzeturi și vinete și o putem prepara atunci când ne săturăm de variantă cu carne.
În speranța că vă place această rețetă, va urăm spor și poftă bună!