Rețeta lui Vlăduț: cum să prepari cea mai delicioasă negresă cu care să-ți surprinzi plăcut musafirii și familia
Publicat pe 13.07.2016 la 15:08 Actualizat pe 13.07.2016 la 15:29
Negresa este o prăjitură foarte populară și ușoară, dar dacă o înnobilăm cu câteva ingrediente mai speciale( un gem de caise aromat și acrișor, o cremă de brânză, etc.), va deveni cu siguranță prăjitura preferată a celor ce o vor savura.
Negresa este o prăjitură foarte populară și ușoară, dar dacă o înnobilăm cu câteva ingrediente mai speciale( un gem de caise aromat și acrișor, o cremă de brânză, etc.), va deveni cu siguranță prăjitura preferată a celor ce o vor savura.
Ingrediente
- Pentru blat:
- 4 ouă
- 1 cană zahăr
- 2 căni făină
- 1 cană lapte
- 3 linguri cacao
- 1/2 cană unt topit sau ulei
- 350-400 g gem de caise
- 1 plic praf de copt
- 1 praf de sare
- Pentru cremă:
- 250 g mascarpone
- 250 g cremă de brânză
- 1 cană zahăr
- coajă rasă de la o lămâie
- zeama de la 1/2 lămâie
- un praf sare
- Pentru glazură:
- 200 g gem de caise
- 4 albușuri
- 5 linguri de zahăr
- un praf de sare
- zeama de la 1/2 lămâie
- Pentru decor:
- bezele
- jeleu de zmeură
- căpșuni proaspete
Mod de preparare
Pentru blat, se amestecă mai întâi, făina cu praful de copt și cacaua.
Se mixează ouăle cu un praf de sare, apoi cu zahărul până se spumează, apoi se adaugă pe rând, omogenizând după fiecare: laptele, amestecul de făină și cacao, untul topit și răcit și gemul de caise.
Compoziția se întinde în tavă unsă și tapetata cu zahăr, apoi se dă la cuptor pentru 20-25 de minute la 175 de grade, sau până când trece testul cu scobitoarea.
Se scoate blatul din tavă, se lasă la răcit, apoi se secționează pe jumătate, pe orizontală.
Pentru cremă, se amestecă mascarponele cu crema de brânză, se adaugă un praf de sare și coaja rasă de lămâie, apoi se mixează împreună cu zahărul, până la diluarea acestuia.
Se potrivește gustul cu zeamă de lămâie.
Crema se întinde în strat subțire între foile de blat, apoi prăjitura se unge deasupra cu gemul de caise.
Pentru glazură, se bat cele patru albușuri cu un praf de sare, 2 linguri de zahăr și zeama de lămâie, pe baie de aburi.
Separat, se caramelizează 3 linguri de zahăr și se toarnă fierbinte peste albușuri, bătându-le energic pentru omogenizare.
Bezeaua caramelizată se întinde imediat peste stratul de gem, apoi prăjitură se decorează cu jeleu de zmeură și căpșuni proaspete.
Sfatul lui Vladut, este că atunci când scoatem blatul copt din cuptor, să-l răsturnăm imediat pe un blat sau platou, pentru a se uniformiza, întrucât partea de deasupra nu va crește întotdeauna uniform.
Spor și poftă bună!