Rețeta lui Vlăduț: Friptură de pui cu multe condimente și sos dulceag de ceapă roșie, dar și alte ingrediente reunite intr-o savuroasă și sățioasă rețetă
Publicat pe 27.07.2016 la 13:35
Fie că îţi doreşti să te răsfeţi cu ceva delicios, fie că vrei să încerci ceva nou, Vlăduț, bucătarul de la Neatza, îți recomandă să prepari o friptură de pui cu multe condimente și sos dulceag de ceapă roșie, dar și alte ingrediente reunite intr-o savuroasă și sățioasă rețetă.
Fie că îţi doreşti să te răsfeţi cu ceva delicios, fie că vrei să încerci ceva nou, Vlăduț, bucătarul de la Neatza, îți recomandă să prepari o friptură de pui cu multe condimente și sos dulceag de ceapă roșie, dar și alte ingrediente reunite intr-o savuroasă și sățioasă rețetă.
Ingrediente
- Pentru friptură:
- 1 kg aripioare de pui
- 1 kg copanele de pui
- chimen
- coriandru
- piper
- coajă și suc de lămâie
- frunze de oregano
- Pentru garnitură:
- 2 kg cartofi noi
- sare
- zahăr
- tartine din pâine
- 200 g brânză topită
- 200 g unt
- 2-3 căței de usturoi
- rozmarin
- Pentru sos:
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri oțet balsamic
- 1 lingură miere
- 1 ceapă roșie
- 50 g susan
- sare
- piper
- 1-2 căței de usturoi
- 100 g parmezan
Mod de preparare
Preparare friptură
Aripioarele și copanelele de pui se masează cu zeamă de lămâie și se condimentează cu chimen, coriandru strivit, piper, coajă de lămâie, frunze de oregano și sare.
Se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor, la 180 de grade, până când se rumenesc frumos, 45-50 de minute.
Preparare garnitură
Cartofii în coajă, se spală bine și așa umeziți, se presară cu sare și zahăr, apoi se așează într-o tavă și se coc la cuptor pentru 45-50 de minute la 180 de grade, sau în funcție de cuptor, până când sunt bine pătrunși.
Preparare sos
Se amestecă ingredientele lichide într-un vas.
Se toacă ceapa solzișori cât mai micuți, usturoiul se dă pe răzătoare și se adaugă în vas.
Susanul se prăjește câteva minute, într-o tigaie antiaderentă și se adaugă peste celelalte ingrediente, apoi se potrivește gustul sosului cu miere și restul condimentelor.
Preparare tartine
Se feliază pâinea și se tartinează cu unt amestecat cu brânză topită, puțin usturoi dat pe răzătoare și rozmarin, se așează feliile într-o tavă și se dau la cuptor pentru câteva minute.
Pentru servire
Se așează câte 2 cartofi pe platou și se sfărâmă ușor cu furculița, formând astfel un pat pentru aripioare și copanele, care se așează peste ei(câte două din fiecare), împreună cu o felie de pâine tartinată.
Totul se așează sub forma de piramidă.
Se toarnă peste acest aranjament câte 1-2 linguri din sos, așa încât sosul se va îmbiba atât în cartofi cât și în carne și le va da o savoare aparte.
La final se presară puțin parmezan.
Sfatul lui Vlăduț este ca sosul să fie păstrat la frigider o oră, înainte de a-l folosi și se servește rece.
În speranța că v-a plăcut această friptură de pui cu multe condimente și sos dulceag de ceapă roșie, vă dorim spor și poftă bună!