Rețeta lui Vlăduț: Gogoși rumene și mititele servite cu multe mere
Publicat pe 26.07.2016 la 18:59 Actualizat pe 26.07.2016 la 20:02
Dacă ești în pană de idei și vrei să prepari un desert rapid și bun, încearcă aceste gogoși rumene și mititele servite cu multe mere, dar și cu brânză, smântână și alte ingrediente potrivite cu acest desert.
Dacă ești în pană de idei și vrei să prepari un desert rapid și bun, încearcă aceste gogoși rumene și mititele servite cu multe mere, dar și cu brânză, smântână și alte ingrediente potrivite cu acest desert.
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 1 kg faină
- 500 ml lapte
- 3 ouă
- 3-4 linguri ulei
- 50 g drojdie proaspătă
- 50 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 linguriță sare
- ulei pentru prăjit
- Pentru servit:
- mere
- unt
- zahăr
- brânză telemea veche
- iaurt
- smântână
- dulceață de trandafiri
Mod de preparare
Pentru aluat, se amestecă într-un vas, făina cu sarea și se face o adâncitură la mijloc.
Se încălzește puțin lapte și se dizolvă drojdia în el, împreună cu zahărul, apoi se adaugă 1-2 linguri de faină, formându-se astfel așa zisa maia, care se lasă câteva minute la dospit.
Când își dublează volumul, se adaugă în adâncitura din făină și se adaugă peste ea, treptat, făina, ouăle, uleiul şi laptele cald.
Se frămantă un aluat ferm care se lasă la dospit 30 de minute, la loc cald şi acoperit cu un ștergar.
Când aluatul își dublează volumul, se framântă din nou și se întinde pe masa ușor înfăinată, apoi se decupează în formele dorite, iar aceste forme, dupa ce se lasă puțin la odihnit, se prăjesc în ulei incins.
Între timp se feliază merele și se trag ușor în unt, apoi se pudrează cu zahăr.
Gogoșile se servesc unse cu iaurt și smântână, presărate cu multă branză telemea și glazurate cu dulceață de trandafiri, alături de merele pudrate cu zahăr.
Sunt tare delicioase aceste gogoși rumene și mititele servite cu multe mere și sigur vor fi pe gustul tuturor!