Rețeta lui Vlăduț: iți lingi degetele de plăcere după o așa prăjitură cu caramel și mere!
Publicat pe 13.07.2016 la 22:54 Actualizat pe 18.07.2016 la 12:52
Vlăduț, bucătarul de la Neatz, ne propune să ne rasfățăm simțurile cu un desert delicios, cu mere si caramel, ușor de preparat și cu ingrediente la îndemăna oricui.
Vlăduț, bucătarul de la Neatz, ne propune să ne rasfățăm simțurile cu un desert delicios, cu mere si caramel, ușor de preparat și cu ingrediente la îndemăna oricui.
Ingrediente
 Pentru blat: 
  6 ouă 
  10 linguri zahăr 
  10 linguri ulei 
  10 linguri nucă măcinată 
  3 linguri făină 
  coajă de lămâie rasă 
  2 lingurițe esența de vanilie 
  1/2 plic praf de copt 
  un praf sare 
  Pentru umplutură: 
  3 kg mere Florina 
  150 g zahăr 
  50 g unt 
  scorțișoară 
  Pentru glazură: 
  150 g zahăr 
  200 g unt 
  200 ml frișcă lichidă
Mod de preparare
Pentru blat, se separă albușurile de gălbenușuri. 
  
  Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă, treptat, zahărul, iar când bezeaua devine fermă se adaugă gălbenușurile frecate cu puțină sare pentru a li se intensifica culoarea și, treptat, uleiul.
  Apoi se adaugă nuca măcinată, dar și ușor coaptă în prealabil, coaja rasă de lămâie și esența, iar la final, făina amestecată cu praful de copt. 
  
  Se întinde compoziția de blat într-o formă dreptunghiulara cu pereți detașabili, tapetata cu ulei și zahăr și se dă la cuptor pentru 25-30 de minute la 180 de grade. 
  
  Pentru umplutură, se curață merele, se taie în cuburi și se caramelizează pe foc, cu 150 g zahăr și 50 g unt, pentru 10 minute, amestecându-le continuu. 
  
  Merele se adaugă fierbinți peste blatul copt, dar nu înainte de a-l pudra cu scorțișoară. 
  
  Pentru glazură, se caramelizează 150 g zahăr, apoi se adaugă frișca lichidă, amestecându-se până când se diluează tot zahărul și se încorporează untul. 
  
  Se toarnă glazură imediat peste mere, se lasă prăjitura să se tempereze ușor, apoi se dă la frigider pentru câteva ore bune, sau chiar de pe o zi pe altă, pentru a se întări glazura, iar blatul se va insiropa de la mere.
Este foarte bună și de mare efect această prăjitură cu caramel și mere, chiar merită preparată și cu prietenii savurată!