Rețeta lui Vlăduț: Plăcintă sărată, cu brânză și colarezi, gustoasă de nu poți să crezi
Publicat pe 28.07.2016 la 11:06
Plăcinta sărată, cu brânză și colarezi este un preparat deosebit, pe care îl poți servi atât ca aperitiv, cât și ca desert, presărând zahăr pudră pe deasupra.
Plăcinta sărată, cu brânză și colarezi este un preparat deosebit, pe care îl poți servi atât ca aperitiv, cât și ca desert, presărând zahăr pudră pe deasupra.
Ingrediente
- 1 pachet foi de plăcintă
- 500 g brânză telemea
- 500 g brânză dulce(brânză proaspătă de vaci)
- 10-12 ouă
- 250 g făină
- 750 ml lapte
- zahăr vanilat
- esență de vanilie
- 400 g smântână
- 200 g lapte bătut(sau dulce)
- sare
- 100 g zahăr(dacă se dorește că și desert)
- puțin unt pentru uns tava
Mod de preparare
Se prepară mai întâi niște colarezi din ouă, sare și făină, care se fierb în lapte și se aromatizează cu vanilie.
Într-un vas, se pun circa 200 g făină, se adaugă 2 ouă și sare și se frământă cu vârfurile degetelor până se obțin niște zdrențe. Se mai adaugă făină până ce zdrențele sunt bine legate, apoi se cern pentru a scăpa de surplusul de făină.
Se pune laptele la fiert, iar când atinge punctul de fierbere se adaugă zdrențele și se amestecă până când acestea sunt hidratate și bine fierte, luând consistența unui orez cu lapte mai legat. Se fierb cam 15 minute, iar spre final se adaugă esența și zahărul vanilat.
Se lasă apoi să se răcească bine.
Brânza telemea se da pe răzătoare, se amestecă cu brânza dulce și colarezii, apoi totul se amestecă cu ouăle bătute bine până devin spumoase. Se pun circa 8-10 ouă.
Cu această compoziție se umplu foile de plăcintă și se rulează, punând câte trei foi într-un rulou.
Se așează rulourile în tava unsă cu unt și se dau la cuptor pentru 20 de minute.
Între timp, se amestecă două ouă cu smântână și laptele bătut.
Când plăcintele sunt bine rumenite, se adaugă deasupra amestecul de ouă cu smântână și se mai lasă la cuptor 10-15 minute.
Dacă se dorește a se servi plăcinta ca și desert, în compoziția de brânză se adaugă și zahăr după gust și de asemeni se pudrează cu zahăr.
Este chiar delicioasă această plăcintă sărată, cu brânză și colarezi, fiind cremoasă și cu multă brânză!