Rețeta lui Vlăduț: Prăjitura cu aluat fraged și cremă de iaurt cu aromă intensă de lămâie, ușor de preparat și cu ingrediente la îndemâna oricui
Publicat pe 25.07.2016 la 13:23 Actualizat pe 25.07.2016 la 16:19
Vlăduț, bucătarul de la Neatza, ne propune să ne răsfățăm simțurile cu o prăjitură cu aluat fraged și cremă de iaurt cu aromă intensă de lămâie, ușor de preparat și cu ingrediente la îndemâna oricui.
Vlăduț, bucătarul de la Neatza, ne propune să ne răsfățăm simțurile cu o prăjitura cu aluat fraged și cremă de iaurt cu aromă intensă de lămâie, ușor de preparat și cu ingrediente la îndemâna oricui.
Ingrediente
- Blat:
- 750 g făină
- 1 cană zahăr tos
- 2 ouă
- 200 g iaurt 3%
- 250 gr unt
- 2 plicuri praf de copt
- coajă de lămâie
- un praf de sare
- Umplutura:
- 1 kg iaurt 3%
- 6 ouă
- 1 cană zahăr tos
- sucul de la două lămâii
- coajă de la o lămâie
- esență de lămâie
Mod de preparare
Pentru blat, se amestecă făina cu praful de copt, se face o adâncitură la mijloc și se adaugă toate celelalte ingrediente.
Se amestecă ingredientele de la mijloc, adunând și făina de pe margini, mai întâi cu o spatulă, apoi cu ajutorul degetelor.
De menționat că untul trebuie să fie moale, ținut la temperatura camerei.
Se frământă un aluat destul de ferm, care se dă la rece 30 de minute.
Pentru cremă, se amestecă ouăle cu zahărul și un praf de sare, apoi se adaugă sucul și coaja de lămâie, esența, apoi iaurtul.
Se împarte aluatul în două părți.
Prima parte se întinde în tava clasică de aragaz, tapetată cu hârtie de copt, se întinde crema peste ea, apoi cu mare grijă, se întinde cea de-a doua foaie de aluat.
Se întinde foaia de aluat, mai întâi pe masa de lucru, apoi se rulează pe sucitor și se transferă în tavă, așezând-o ușor peste crema care este ușor fluidă.
Se coace prăjitura la 180 de grade, pentru 45 de minute, după care, se scoate din cuptor, se rade coajă de lămâie deasupra și se acoperă cu hârtie de copt.
Se lasă așa 10 minute, se îndepărtează hârtia, se înlătură toată coaja de lămâie și se pudrează prăjitura cu zahăr.
Prăjitura va avea astfel, o aromă intensă de lămâie.
Se lasă să se tempereze, apoi se poate porționa.