Rețeta lui Vlăduț: Prăjitura cu prune, cremă catalană și topping de caramel, un gust de milioane
Publicat pe 18.07.2016 la 12:54 Actualizat pe 19.07.2016 la 16:47
Recomandarea zilei: prăjitura cu prune, cremă catalană și topping de caramel, un gust de milioane, care cucerește chiar și pe cele mai pretențioase persoane!
Recomandarea zilei: prăjitura cu prune, cremă catalană și topping de caramel, un gust de milioane, care cucerește chiar și pe cele mai pretențioase persoane!
Ingrediente
- Pandișpan:
- 6 ouă
- 8 linguri zahăr
- 1 vârf cuțit sare
- 6 linguri făină
- 1 linguriță esență de vanilie
- 500 g prune
- 1/2 linguriță scorțișoară
- Cremă Catalană:
- 6 gălbenușuri
- 120 g zahăr
- 1 l lapte
- 30 g amidon
- coajă rasă și zeama de la 1/2 lămâie
- coajă rasă și zeama de la 1/2 portocală
- 1 linguriță esență de rom
- 1 baton de scorțișoară
- 1 vârf cuțit sare
- 500 g prune
- 1/2 linguriță scorțișoară
- Topping de caramel
- 150 g zahăr
- 200 g smântână
- opțional: un cub de unt
Mod de preparare
Pandișpan cu prune
Se spală bine prunele, se sparg pe jumătate, se înlătură sâmburii și se presară puțină scorțișoară peste partea tăiată.
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Albușurile se mixează spumă cu puțină sare, apoi se adaugă, treptat, zahărul, mixându-se în continuare până se obține o bezea fermă.
Se adaugă unul câte unul, gălbenușurile, apoi făina în ploaie.
Compoziția obținută se întinde într-o tavă(28/40 cm) tapetată cu puțină grăsime și pudrată cu zahăr, iar deasupra se așează jumătăți de prune pudrate cu scorțișoară și așezate cu partea decupată în sus.
Blatul de pandișpan cu prune se coace aproximativ 35 de minute la 180 de grade, după ce am preîncălzit ușor cuptorul.
Cremă catalană
Se amestecă bine gălbenușurile cu zahărul, sarea și amidonul.
Laptele se pune la fiert împreună cu batonul de scorțișoară și cojile rase de lămâie, respectiv portocală, apoi se strecoară și se adaugă, treptat, peste compoziția cu gălbenușuri, amestecând-se bine până la omogenizare.
Crema se fierbe la foc încet, amestecându-se continuu în ea, până când se îngroașă bine, apoi se stinge focul și se adaugă esența de rom și sucul de lămâie, respectiv portocală.
Se lasă să se răcească, apoi se întinde peste pandișpanul cu prune.
Peste cremă se așează jumătăți de prune presărate cu scorțișoară, cu partea decupată în sus.
Topping caramel
Se caramelizează zahărul, apoi se adaugă smântâna și se amestecă continuu, la foc încet ,până când se îngroașă sosul.
Se întinde fierbinte și rapid peste prunele de deasupra prăjiturii, apoi se dă prăjitură la rece aproximativ 10-15 minute, pentru a se putea porționa frumos.
Este delicioasă și cu siguranță ne va încânta papilele gustative, această prăjitură cu prune, cremă catalană și topping de caramel!