Rețeta lui Vlăduț: prăjitura marmorată cu vișine și ciocolată. După ce va fi preparată și savurată, se va cere repetată
Publicat pe 12.07.2016 la 15:06 Actualizat pe 12.07.2016 la 15:26
Prăjitura marmorată cu vișine și ciocolată, este atât de elegantă și delicată, că odată preparată, se va cere repetată și nu te vei sătura de ea niciodată.
Ingrediente
- Pentru blat:
- 6 ouă
- 10 linguri zahăr
- 5 linguri ulei
- un praf sare
- 6 linguri făină
- coajă rasă de portocală
- 1 lingură cacao
- 250 g vișine
- Pentru cremă:
- 3 linguri făină
- 500 ml lapte
- 1 ou
- 200 g zahăr
- 250 g unt(82%)
- 500 g nucă măcinată fin
- un praf sare
- 3 plicuri zahăr vanilat
- esență de vanilie
- Pentru glazură:
- cremă de ciocolată(nutella, finetti, etc)
- cremă de la prăjitură diluată cu zeamă de portocală
Mod de preparare
Pentru blat, în prima fază se separă albușurile de gălbenușuri.
Se mixează albușurile cu puțină sare, apoi se adaugă treptat zahărul, mixând în continuare.
Se continuă cu gălbenușurile, apoi cu uleiul și făina.
Se pune jumătate din compoziție într-un alt vas și se adaugă în ea, o lingură de cacao, iar în cealaltă compoziție, se adaugă coajă rasă de portocală.
În tavă aragazului tapetata cu ulei și pudrată cu zahăr, se întind cele două compoziții, alternând câte două linguri de compoziție albă și două linguri de compoziție neagră, până la epuizarea acestora.
Se presară vișinele deasupra și se coace blatul pentru 25 de minute la 190 de grade.
Pentru cremă, se amestecă oul cu sarea, zahărul și făina, se diluează cu laptele și se fierbe crema la bain mărie, amestecând continuu până se îngroașă că o budincă.
La final de fierbere, se adaugă și esența.
Se lasă să se răcească bine, apoi se mixează cu untul spumat împreună cu zahărul vanilat și se adaugă nuca măcinată fin.
Se întinde crema peste blatul răcit și se dă la figider pentru o oră.
Pentru glazură, se încălzește crema de ciocolată la bain mărie și se întinde peste crema de vanilie răcită.
Pentru decorul cu dungi albe, se oprește puțin din crema de vanilie, înainte de a adaugă nucă măcinată și se diluează cu suc de portocală, apoi cu ajutorul unui posh, sau cu o pungă, se trasează acel grilaj frumos.
Se dă din nou prăjitura marmorată cu vișine și ciocolată, la frigider, până se întărește glazura.
Se decorează cu flori și se servește cu mare poftă.