Rețeta lui Vlăduț: Prăjitura răcoroasă de vară, cu cremă de iaurt și jeleu de zmeură
Publicat pe 25.07.2016 la 12:42
Dacă doriți să vă surprindeți plăcut, familia și prietenii, intr-o zi caniculară, preparați această prăjitură răcoroasă de vară, cu cremă de iaurt și jeleu de zmeură!
Dacă doriți să vă surprindeți plăcut, familia și prietenii, intr-o zi caniculară, preparați această prăjitură răcoroasă de vară, cu cremă de iaurt și jeleu de zmeură!
Ingrediente
Blat crocant de biscuiți( pentru o formă rotundă de 28 cm):
350 g biscuiți digestivi
150 g unt
1-2 linguri zahăr brun
un praf scorțișoară
Blat de pandișpan cu cacao:
3 ouă
3 linguri unt topit
2 linguri făină
1 lingură cu vârf cacao
un praf sare
1/2 plic praf de copt
Cremă:
200 ml frișcă lichidă
200 g iaurt grecesc
100 g zahăr
250 g căpșuni
15 g gelatină
Jeleu de zmeură:
250 g zmeură
100 g zahăr
5 g gelatină
Decor:
50 g ciocolată rasă
30 g fulgi de migdale
frunze de mentă
căpșuni
Mod de preparare
Pentru blatul de biscuiți, se zdrobesc biscuiții și se pun într-un vas, se amestecă cu zahărul și scorțișoara, apoi se toarnă peste ei untul topit și se omogenizează.
Se așează stratul de biscuiți la baza formei de copt unsă cu ulei și tapetată cu zahăr și se presează bine.
Pentru blatul de pandișpan, mai întâi se separă albușurile de gălbenușuri.
Se presară puțină sare peste albușuri și se bat spumă, apoi se adaugă treptat zahărul și se bat în continuare până se obține o bezea fermă.
Se adaugă gălbenușurile, apoi, în ploaie, făină cernută împreună cu cacaua și praful de copt.
Se întinde compoziția obținută peste blatul de biscuiți și se dă forma la cuptor, pentru 15 minute la 190 de grade, dar în ultimele minute se va face și testul cu scobitoarea.
Pentru cremă, se bate frișca bine până devine fermă, apoi se amestecă cu iaurtul, zahărul și gelatina hidratată în puțină apă și topită la bain marie.
Peste blatul de pandișpan răcit, se adaugă jumătăți de căpșuni, apoi se întinde crema în care de asemeni se adaugă căpșuni.
Se dă prăjitura la rece cel puțin o oră până când se va întări crema.
Pentru jeleul de zmeură, se fierbe zmeura împreună cu zahărul, până când rezultă un sos destul ge gros.
Sosul obținut se trece prin sită și se amestecă apoi cu gelatina hidratată și diluată.
Se toarnă ușor călduț peste crema deja întărită.
Se dă din nou prăjitura la frigider până când se întărește glazura, apoi se decorează cu căpșuni, ciocolată rasă, fulgi de migdale și frunze de mentă.
În cremă se poate adaugă o lingură de jeleu, pentru a-i da o culoare mai plăcută.
Este o prăjitura răcoroasă de vară, cu cremă de iaurt și jeleu de zmeură, cu blat crocant de biscuiți, blat de cacao și cremă fructată, frumos colorată, de unde și denumirea de șarlotă veselă.