Rețeta lui Vlăduț: salată de vinete "Baba Ghanoush", gustoasă și sățioasă, servită cu lipii de casă
Publicat pe 11.07.2016 la 15:58 Actualizat pe 11.07.2016 la 16:12
Dacă te-ai săturat să prepari vinetele în modul clasic, încearcă această salată de vinete "Baba Ghanoush", gustoasă și sățioasă, servită cu lipii de casă. Lipiile au un gust demențial, de la ierburile aromate, semințe de susan și usturoi.
Dacă te-ai săturat să prepari vinetele în modul clasic, încearcă această salată de vinete "Baba Ghanoush", gustoasă și sățioasă, servită cu lipii de casă. Lipiile au un gust demențial, de la ierburile aromate, semințe de susan și usturoi.
Ingrediente
Pentru salata de vinete:
1 kg vinete
2-3 căței de usturoi
2 linguri tahini
zeamă de lămâie
sare
pătrunjel
Pentru lipii:
1 kg făină tip 650
40 g drojdie
350 ml apă caldă
50 ml ulei de măsline
1 linguriță sare
1 lingură zahăr
2-3 căței de usturoi
amestec de susan, măghiran și cimbru
Mod de preparare
Pentru salata de vinete, se înțeapă vinețele din loc în loc și se dau la cuptor până când sunt bine pătrunse, apoi se curăță și se toacă mărunt.
Se curăță usturoiul și se toacă mărunt, apoi se amestecă cu vinetele, după care se asezonează gustul cu tahini și zeamă de lămâie.
Salata se da la rece până în momentul servirii.
Pentru lipii, se cerne făina într-un vas și se face o adâncitură la mijloc.
Din drojdia frecată cu zahăr, puțină apă caldă și puțină făină, se face o maia care se lasă la crescut, până când își dublează volumul, apoi se adaugă în adâncitura din făină.
Se dizolvă sarea în apa caldă și se adaugă peste maia, împreună cu uleiul de măsline și totul se amestecă cu făină din vas.
Se frământă un aluat care se lasă la crescut.
Se împarte aluatul în patru părți se se întind lipii de forme rotunde, dar neuniforme la suprafața, apoi se ung cu o pastă din ulei și usturoi și se presară din belșug, amestecul de susan, măghiran și cimbru.
Se lasă din nou la crescut, după care se coc lipiile la cuptor, până când devin ușor crocante pe margini.
Se servesc cu salată de vinete și mult pătrunjel verde deasupra.
Să va fie de folos!