Rețeta lui Vlăduț: Savarine fine, aromate și frumos decorate
Publicat pe 19.07.2016 la 17:59
Vlăduț, bucătarul de la Neatza, ne învață cum să ne preparăm singuri, delicioasele savarine.
Vlăduț, bucătarul de la Neatza, ne învață cum să ne preparăm singuri, delicioasele savarine.
Ingrediente
- Pentru coji:
- 1 kg făină
- 6 gălbenușuri
- 250-300 ml lapte
- 50 ml ulei
- 50 g unt
- 40 g drojdie
- un praf sare
- Pentru glazurat:
- jeleu de fructe(vișine, zmeură, căpșuni)
- Cremă de vanilie pentru umplut:
- 6 gălbenușuri
- 1 l lapte
- 100-120 g făină
- 125 g zahăr
- 200 g unt
- sare
- esență de vanilie
- 2-3 plicuri zahăr vanilat
- coaja și zeama de la o lămâie
- Pentru sirop:
- 1 l apă
- 4-5 linguri zahăr
- 2-3 plicuri zahăr vanilat
- esență de rom
- coajă rasă de portocală
- coajă rasă de lămâie
Mod de preparare
Pentru coji, se frământă un aluat ca de cozonac.
Adică: drojdia se diluează împreună cu o lingură de zahăr, se adaugă puțin lapte călduț și puțină făină și se așteaptă apoi ca aceasta să se dezvolte.
Gălbenușurile se freacă cu puțină sare, pentru a se intensifica culoarea acestora, apoi se adaugă 100-150 g zahăr și se freacă până când devin spumoase, după care se adaugă în adâncitura făcută în făină.
Se adaugă peste gălbenușuri și untul topit, uleiul, coaja rasă de lămâie și esența, stafidele, precum și maiaua crescută și se încorporează treptat făină.
Se frământă un aluat omogen și ușor vârtos, care se lasă la crescut, acoperit și la loc cald, apoi se împarte în mingiuțe care se așează în formele de savarine, umezite și se lasă din nou la crescut, 15 minute.
Se coc apoi pentru 25-30 de minute la 180 de grade, după care se lasă la uscat, de preferința de pe o zi pe alta.
Pentru sirop, se pune apa cu zahărul la fiert, până la diluarea zahărului, se adaugă aromele, după care se lasă siropul să se tempereze ușor și se scufundă cojile de savarină în el, pentru 4-5 minute, până când acestea se însiropează bine.
Se așează savarinele pe suporturi, se ung cu jeleul călduț și li se decupează un căpăcel, dar așa încât o latură să rămână legată de corpul savarinei.
Pentru crema de vanilie, se pune laptele la fiert cu puțin zahăr și puțină sare.
Gălbenușurile se freacă bine cu restul de zahăr, apoi se adaugă făina, se omogenizează și se diluează cu puțin lapte rece.
Se adaugă treptat, laptele fierbinte și se omogenizează.
Se fierbe crema amestecând continuu, până când clocotește de 2-3 ori, adaugandu-se și răzătură de lămâie.
Se ia vasul de pe foc, se adaugă esența, zeama de lămâie, se lasă să se tempereze câteva minute, după care se încorporează untul moale.
Cu ajutorul unui posh cu dui, se umplu savarinele, sub căpăcelul decupat, cu această delicioasă cremă de vanilie.
Savarinele se dau la frigider cel puțin 30 de minute, înainte de a fi servite.
Să vă fie de folos!