Rețeta lui Vlăduț: Savarine fine, aromate și frumos decorate

Publicat pe 19.07.2016 la 17:59

Vlăduț, bucătarul de la Neatza, ne învață cum să ne preparăm singuri, delicioasele savarine.

Vlăduț, bucătarul de la Neatza, ne învață cum să ne preparăm singuri, delicioasele savarine.

Ingrediente

  • Pentru coji:
  • 1 kg făină
  • 6 gălbenușuri
  • 250-300 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 50 g unt
  • 40 g drojdie
  • un praf sare
  • Pentru glazurat:
  • jeleu de fructe(vișine, zmeură, căpșuni)
  • Cremă de vanilie pentru umplut:
  • 6 gălbenușuri
  • 1 l lapte
  • 100-120 g făină
  • 125 g zahăr
  • 200 g unt
  • sare
  • esență de vanilie
  • 2-3 plicuri zahăr vanilat
  • coaja și zeama de la o lămâie
  • Pentru sirop:
  • 1 l apă
  • 4-5 linguri zahăr
  • 2-3 plicuri zahăr vanilat
  • esență de rom
  • coajă rasă de portocală
  • coajă rasă de lămâie

Mod de preparare

Pentru coji, se frământă un aluat ca de cozonac.

Adică: drojdia se diluează împreună cu o lingură de zahăr, se adaugă puțin lapte călduț și puțină făină și se așteaptă apoi ca aceasta să se dezvolte.

Gălbenușurile se freacă cu puțină sare, pentru a se intensifica culoarea acestora, apoi se adaugă 100-150 g zahăr și se freacă până când devin spumoase, după care se adaugă în adâncitura făcută în făină.

Se adaugă peste gălbenușuri și untul topit, uleiul, coaja rasă de lămâie și esența, stafidele, precum și maiaua crescută și se încorporează treptat făină.

Se frământă un aluat omogen și ușor vârtos, care se lasă la crescut, acoperit și la loc cald, apoi se împarte în mingiuțe care se așează în formele de savarine, umezite și se lasă din nou la crescut, 15 minute.

Se coc apoi pentru 25-30 de minute la 180 de grade, după care se lasă la uscat, de preferința de pe o zi pe alta.

Pentru sirop, se pune apa cu zahărul la fiert, până la diluarea zahărului, se adaugă aromele, după care se lasă siropul să se tempereze ușor și se scufundă cojile de savarină în el, pentru 4-5 minute, până când acestea se însiropează bine.

Se așează savarinele pe suporturi, se ung cu jeleul călduț și li se decupează un căpăcel, dar așa încât o latură să rămână legată de corpul savarinei.

Pentru crema de vanilie, se pune laptele la fiert cu puțin zahăr și puțină sare.

Gălbenușurile se freacă bine cu restul de zahăr, apoi se adaugă făina, se omogenizează și se diluează cu puțin lapte rece.

Se adaugă treptat, laptele fierbinte și se omogenizează.

Se fierbe crema amestecând continuu, până când clocotește de 2-3 ori, adaugandu-se și răzătură de lămâie.

Se ia vasul de pe foc, se adaugă esența, zeama de lămâie, se lasă să se tempereze câteva minute, după care se încorporează untul moale.

Cu ajutorul unui posh cu dui, se umplu savarinele, sub căpăcelul decupat, cu această delicioasă cremă de vanilie.

Savarinele se dau la frigider cel puțin 30 de minute, înainte de a fi servite.

Să vă fie de folos!

În articolul Rețeta lui Vlăduț: Savarine fine, aromate și frumos decorate:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 7 octombrie 2025. Racii caută afecțiune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 7 octombrie 2025. Racii caută afecțiune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Ţara europeană care oferă salarii de peste 8.000 € şi cazare gratuită. Condiţia pentru a munci aici
observatornews.ro
Ţara europeană care oferă salarii de peste 8.000 € şi cazare gratuită. Condiţia pentru a munci aici
Carmen Grebenișan a născut! Cine a făcut anunțul, înainte ca proaspăta mămică să vorbească despre nașterea fiului ei
a1.ro
Carmen Grebenișan a născut! Cine a făcut anunțul, înainte ca proaspăta mămică să vorbească despre nașterea fiului ei
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
HelloTaste.ro
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Sticksuri de vinete în crustă de pesmet cu parmezan
Catine
Sticksuri de vinete în crustă de pesmet cu parmezan
Jocuri PlayStation Plus din octombrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
useit.ro
Jocuri PlayStation Plus din octombrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Femeia celebră de 76 de ani care arată ca o adolescentă uimeşte din nou. Ce a mâncat în fiecare zi fără să se îngraşe deloc
as.ro
Femeia celebră de 76 de ani care arată ca o adolescentă uimeşte din nou. Ce a mâncat în fiecare zi fără să se îngraşe deloc
Tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterol ridicat. Ce modificări pot produce când le incluzi în dietă
MediCOOL
Tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterol ridicat. Ce modificări pot produce când le incluzi în dietă
O româncă a fost prinsă cu 1,4 kg de droguri în stomac, pe un aeroport din Italia. Cum a fost descoperită
Spynews
O româncă a fost prinsă cu 1,4 kg de droguri în stomac, pe un aeroport din Italia. Cum a fost descoperită
Primele mișcări ale bebelușului la a doua sarcină. Când le poți simți și ce spun specialiștii
DeParinti
Primele mișcări ale bebelușului la a doua sarcină. Când le poți simți și ce spun specialiștii
Obiceiuri care pot agrava refluxul gastric. Ce este de preferat să eviți
MediCOOL
Obiceiuri care pot agrava refluxul gastric. Ce este de preferat să eviți
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
HelloTaste
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
close
x