Rețeta lui Vlăduț: scovergi, un preparat simplu și gustos ca la bunica acasă
Publicat pe 13.07.2016 la 21:25 Actualizat pe 14.07.2016 la 07:00
Nu-i așa că vă amintiți gustul scovergilor din copilărie, preparate de mame sau bunici? Haideți să aducem acel gust în bucătăriile noastre, preparând această rețetă ușoară și rapidă!
Nu-i așa că vă amintiți gustul scovergilor din copilărie, preparate de mame sau bunici?
Haideți să aducem acel gust în bucătăriile noastre, preparând această rețetă ușoară și rapidă!
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 50 g drojdie
- 1-2 linguri zahăr
- 1 linguriță sare
- ulei pentru prăjit
- 400 ml apa călduță
- Pentru servit:
- brânză telemea
- smântâna
- bacon
- ouă fierte
- mărar, opțional
Mod de preparare
Pentru aluat, se cerne făina de cu seară și se lasă la temperatura camerei până în momentul preparării aluatului.
Într-un vas, se amestecă drojdia cu zahărul, puțină făină și puțină apăa călduță, formând astfel maiaua care se lasă la crescut.
După ce maiaua își dublează volumul, se adaugă în vasul cu făină, la mijlocul acesteia și se amestecă, adăugând și apa călduță în care s-a dizolvat și sarea.
Se frământă un aluat ușor vârtos, care se lasă la crescut 30 de minute, acoperit și la loc călduț.
După aceea, se formează din aluat niște biluțe de aproximativ 150 g, care se aplatizează cu ajutorul degetelor și se prăjesc în baie de ulei încins.
Pentru servire, se fierb ouăle în apă cu foarte multă sare grunjoasă și puțin oțet, timp de 3 minute după ce au dat în clocot, pentru a obține gălbenușul moale.
Se servesc scovergile unse cu smântână, presărate cu brânză rasă, iar la mijloc se va așeza câte o felie de bacon și câte un ou fiert.
Opțional, se va presară și puțin mărar.
Spor și poftă bună!