Retete cu cartofi noi - trufandaua verii!

Publicat pe 24.06.2011 la 19:10

Cartoful nou e o leguma usoara, prezenta in variate preparate de sezon: ciorba de legume, cartofi rumeniti la cuptor, cartofi umpluti cu legume, peste sau carne; salata orientala de vara, tarte, chiftele, supa-crema, pireuri.

Gustul si fragezimea cartofilor noi sunt de neegalat. Avand coaja subtire, ei nu se curata in mod traditional, cu cutitul. Se spala si se freaca bine cu sare grunjoasa sau se razuiesc cu ajutorul unui cutit mic. Se fierb in apa cu sare, se scurg si se rumenesc in ulei sau unt, apoi se garnisesc cu patrunjel verde, marar ori se stropesc cu unt fierbinte si smantana. O delicatesa a verii sunt cartofii noi cu somon, potriviti ca aperitiv pentru o masa festiva. Foarte aromata este o salata orientala de vara, care, pe langa cartofi noi, contine legume de sezon: ardei si rosii, felioare, ceapa, julien, castraveti taiati fin. Se face un sos de ulei, otet, sare, piper si se adauga verdeata.

Hanukkah Latkes (Chiftele de cartofi)

Ingrediente: 2 cartofi mari, razuiti, 1/2 ceapa, razuita, 2 oua, 1/4 cana faina, sare, ulei.
Preparare: Se amesteca toate ingredientele. Se infierbanta putin ulei intr-o tigaie nonaderenta si se adauga cate o lingura din compozitie. Sunt gata cand au o culoare maronie.


Cartofi noi cu usturoi si rozmarin

Ingrediente: 1 kg cartofi noi, 2 linguri ulei de floarea soarelui, 8 catei de usturoi, 2 ramurele rozmarin proaspat, putin rozmarin tocat.
Preparare: Se preincalzeste cuptorul. Se fierb cartofii noi, curatati si spalati, in apa usor sarata, 10 minute. Se incinge uleiul intr-o tava de friptura, se adauga cateii de usturoi, necuratati de coaja. Se calesc doua minute, atat cat sa se aureasca. Se scurg cartofii de apa, se pun, impreuna cu 2 ramurele de rozmarin, in tava, si se coc, 30 minute, pana se rumenesc si se fragezesc. Se presara rozmarin. Se servesc impreuna cu carne de miel sau de pui si putin usturoi zdrobit, pentru o aroma mai placuta.


Cartofi cu masline si tarhon

Ingrediente: 5 cartofi, 10 masline intregi, sare, piper, boia dulce, 2 linguri de ulei, cimbru, tarhon.
Preparare: Se incalzeste cuptorul si se baga tava sa se incinga. Cartofii, curatati si spalati, se taie pai. Intr-un castron, se face o marinata din condimente si ulei. Cartofii taiati se tavalesc cu mana in acest amestec. Se scoate tava din cuptor, se pun cartofii in ea, peste ei se asaza maslinele (intepate in prealabil din loc in loc). Se da preparatul la cuptorul incins, 40 de minute, la foc mediu. Serviti cu mujdei de usturoi, cartofii copti la cuptor sunt un deliciu.


Frittata cu cartofi noi si somon afumat

Ingrediente: 200 g de cartofi noi fierti, 100 g somon afumat, 1 lingura unt, 6 oua, 1/3 cana smantana, 1 lingura marar tocat, sare de mare, piper negru, frunze de rucola.
Preparare: Se incalzeste gratarul. Se pune untul intr-o tava de copt si se topeste, la foc mediu. Se bat ouale cu smantana, ca o spuma. Se pune somonul in crema de smantana si oua; se adauga mararul si se amesteca. Se pun cartofii in tava, se prajesc putin, se adauga amestecul de oua, se asezoneaza si se tin 5 minute la cuptor. Se pune tigaia pe gratar, 5 minute. Fritata se serveste in portii.


Papas Arrugadas (cartofi noi canarieni)


Ingrediente: 1 kg cartofi noi mici, sare de mare (sau sare grunjoasa).
Preparare: Se pun cartofii in coaja intr-un vas cu apa foarte sarata, astfel incat sa "pluteasca" in apa. Se fierb astfel timp de 20 minute. Se scurge apa, iar cartofii ramasi in vas se presara cu un strat de sare dura. Se reduce flacara si se misca usor vasul cu cartofii sarati deasupra acesteia, pana ce sarea se cristalizeaza. La sfarsit, se opreste flacara si se acopera vasul, timp de 5 minute.


Aperitiv slovac din cartofi

Ingrediente: 1 kg cartofi, 200 g slanina afumata de casa, sare, piper, ulei.
Preparare: Cartofii spalati si curatati se taie in jumatate. Se face o scobitura in mijloc, in care se introduce o bucatica de slanina. Se asaza pe o tava unsa cu putin ulei, dupa care se introduc in cuptorul preancalzit. Se scot cand cartofii sunt rumeniti, iar slanina este ca o jumara. Cartofii se servesc calzi.


Supa cu pui si cartofi noi

Ingrediente: 2 aripioare si 1 gat de pui, 2 cuburi (concentrate) de patrunjel, 3 morcovi, 2 cartofi noi, 1 ceapa, rosii decojite din conserva.
Preparare:
Carnea de pui, spalata, se pune la fiert in apa rece. Cand este aproape fiarta, se adauga ceapa tocata, morcovii si cartofii taiati cubulete, rosiile, taiate felii. Se fierb bine si la final se adauga cuburile de patrunjel si se potriveste de sare.


Citeste si Revista Felicia!
Foto: bbcgoodfoodme.com

În articolul

Retete cu cartofi noi - trufandaua verii!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unei şoferiţe după ce a fost trasă pe dreapta, azi noapte, de poliţişti: "E prima oară, de aceea am avut aşa emoţii"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x