Retete de post: Legumele coapte - gustare sau garnitura crocanta
Publicat pe 24.11.2010 la 22:31 Actualizat pe 24.11.2010 la 22:40
Legumele coapte, o varianta mult mai sanatoasa a celor prajite in ulei, sunt usor de preparat si pot fi combinate pentru o salata calda de iarna, servite separat cu un sos de maioneza vegetala, un dip de vinete, sau alaturi de snitele de soia. Orice varianta alegi, afla pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a realiza cele mai gustoase legume crocante:
Rosii-pruna coapte
Rosiile coapte sunt excelente ca si gustare simpla, sau adaugate in salate sau paste.
Preparare: Taie rosiile in doua, inlatura semintele. Asaza-le cu partea taiata in sus pe hartie de copt. Stropeste-le cu putin ulei de masline si ierburi proaspete, cum ar fi maghiran sau cimbru. Da-le la cuptor la 200 de grade pentru 5 minute, apoi redu temperatura la 325 de grade si lasa-le o ora.
Morcovi
Garnitura perfecta pentru pui sau vita, dai si alaturi de alte legume coapte sau cu un sos de post, morcovii copti sunt dulci si aromati.
Preparare: Curata-i si pune-i intr-o tava, impreuna cu ulei de masline, sare si piper. Coace-i la 200 de grade timp de 35 de minute, intorcandu-i ocazional, pana cand devin moi si usor caramelizati.
Dovlecei sau zucchini
Coacerea dovleceilor ii face sa aiba o aroma mai puternica, in timp ce devin moi pe interior si delicios de crocanti la exterior.
Preparare: Taie dovleceii in felii sau bastonase de doi centimetri grosime. Pune-i intr-o tava, amestecandu-i cu ulei de masline, sare si piper. Coace-i la 230 de grade timp de 15 minute, intorcandu-i ocazional, pana cand se caramelizeaza.
Usturoi
In schimbul aromei intepatoare pe care o are in stare cruda, usturoiul copt este delicat, dulce si cu un usor gust de nuca. Este delicios pe paine sau amestecat cu alte legume.
Preparare: Taie cam un centimetru din varful caciuliei de catei de usturoi, fara a o curata de coaja. Pune manunchiurile intr-o tava, stropeste-le cu ulei de masline si acopera-le cu folie de aluminiu. Coace la 220 de grade timp de 40 de minute, pana cand se inmoaie. Apoi strange fiecare manunchi pentru a scoate cateii copti din coaja.
Cartofi
Cu interiorul untos si coaja crapata, cartofii copti sunt ideali in salate sau ca garniture alaturi de o friptura suculenta.
Preparare: Pe o foaie de copt, pune cativa cartofi mici, cu tot cu coaja, insa spalati si uscati bine. Amesteca-i cu ulei de masline, sare, piper si ierburi aromate. Coace-i pentru 35 de minute la 220 de grade, pana cand devin moi.
Foto: nourishingwords.net, sustainablegrub.com, snooth.com, delish.com, inpraiseofleftovers.com, fortheloveofcooking-recipes.com