Rețete savuroase pentru masa de Paște: friptură de miel la cuptor
Publicat pe 10.04.2017 la 12:55 Actualizat pe 10.04.2017 la 13:16
Chef Maria Burlacu va recomanda o reteta de friptura de miel frageda.
Ingrediente:
- 1 pulpă de miel (de preferat pulpa din spate) de 2 kg
- 6-7 căţei mari usturoi
- 1 pahar mare vin alb
- 1 cană de apă
- cca 50 ml ulei de măsline/floarea soarelui
- cartofi noi - după preferință
- 2-3 crenguţe rozmarin (opţional)
- 2-3 crenguţe maghiran proaspăt (opţional)
- sare
- piper
Mod preparare:
Spălăm pulpa foarte bine şi o ştergem cu un şervet de bucătărie. Curăţăm usturoiul şi-l tăiem în bastonaşe. Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, înţepăm adânc pulpa din loc în loc, pe ambele părţi. În găurile formate, introducem usturoiul.
Ungem pulpă cu ulei, o frecăm cu sare și piper din belșug și o așezăm în tava unsă și ea cu câteva linguri de ulei. Adaugăm în tavă vinul și apa călduță și pudrăm pulpa cu câteva ace de rozmarin proaspăt și cu câteva frunze de maghiran. Acoperim tava cu foaie de aluminiu și o băgam în cuptorul preîncălzit la 200° C pentru 1h30min.
După primele 30 minute, scoatem tava din cuptor și întoarcem pulpa pe cealalată parte. O acoperim și o mai lăsăm încă 30 de minute la cuptor după care o descoperim din nou, o întoarcem și adăugăm în tavă cartofii noi spălați bine dar necurățați, plus încă câteva ace de rozmarin și maghiran. Acoperim din nou și mai lăsăm încă 30 minute la cuptor.
După ultimele 30 minute, descoperim tava și lăsăm pulpa și cartofii la rumenit pentru încă 20-30 minute. În tot acest timp, avem grijă ca sosul din tavă să nu scadă iar dacă se întâmplă acest lucru, mai adăugăm apă călduță amestecată cu puțin vin. Din 10 în 10 minute, ungem cu o pensulă pulpa cu sosul format în tavă. Când s-a rumenit frumos, stingem focul și o putem servi.
Reţeta este recomandată de Chef Maria Burlacu, de la mancareadeacasa.ro.