Bucatarie moleculara: Orez salbatic cu peste si mandarine
Publicat pe 19.08.2010 la 17:39 Actualizat pe 19.08.2010 la 18:08
Jakob Hausmann a preparat orez salbatic cu peste si mandarine, insa cu ajutorul metodelor moleculare de gatit.
Preparare: se caleste intai ceapa tocata fin in ulei de masline, apoi se adauga paharul de orez salbatic. La fiecare pahar de orez se adauga doua pahare de apa, maximum doua si jumatate. Urmeaza apoi cateva linguri de vin alb, de preferinta sec sau demisesc. Se pune capacul si se lasa la foc mediu sa fiarba timp de 20 de minute.
Separat, intr-un bol, se taie in bucati mici mandarina decojita. Apoi, intr-un vas cu azot lichid (-196 de grade Celsius), se pun bucatile de mandarine, pentru maximum 3 minute, pana devin crocante. Apoi se strivesc cu un facalet de lemn, pentru a se marunti si uniformiza. Urmeaza apoi prepararea pestelui, intr-un aparat care mentine constanta temperatura apei la 65 de grade.
La final se aranjeaza orezul intr-o forma rotunda, pestele alaturi, iar deasupra pestelui se presara mandarinele crocante si uleiul de mandarine. Pofta buna!