Retetele franceze si italiene - rafinamentul branzeturilor de calitate

Publicat pe 18.10.2010 la 18:14 Actualizat pe 18.10.2010 la 19:54

In general, branza cu mucegai se poate obtine din lapte de vaca, oaie sau capra. Pana aici nimic neobisnuit.

Caracteristica este "infuzia" de mucegai alb, verde sau albastrui care i se adauga, astfel incat sa capete textura, gustul si mirosul specifice. Bucatile rotunde de branza sunt lasate la maturat saptamani la rand in grote sau pesteri (metoda traditionala) sau in incaperi speciale cu temperaturi scazute, fiind intoarse din cand in cand.

Fiecare tip de astfel de branza se obtine in conditii stricte si doar in anumite re­giuni, astfel incat oricand ai gusta o felie de Gorgonzola, Roquefort sau Brie sa ai aceleasi senzatii. Gorgonzola se produce in regiunile italiene Piemond si Lombardia, din lapte de vaca sau capra. Are un gust sarat, putin intepator, iar mucegaiul albastru ii da nota caracte­ristica.

Retete cu traditie

Se obtine inca din Evul Mediu, urmandu-se aceeasi tehnologie. Dupa ce se indeparteaza zerul, rotocoalele de branza sunt lasate la invechit timp de aproximativ patru luni, la o temperatura redusa (cu cat sta mai mult, cu atat devine mai tare). In tot acest timp se introduc ace din metal, astfel incat sporii de mucegai (au o culoare albastruie) sa se poata inmulti in interiorul ei. Este ideal a fi folosita la prepararea unui risotto adevarat sau a unei portii de paste sau pizza.

Roquefort este o branza de oaie innobilata cu mucegai de culoare verde, ce se produce in sudul Frantei. Are o consistenta mai moale, iar pentru a obtine mucegaiul, producatorii traditionali obisnuiesc sa lase in pivnita bucati de paine timp de cel putin sase saptamani, astfel incat sa mucegaiasca. Dupa ce se usuca foarte bine painea, se sfarama marunt, iar mucegaiul se adauga in cheag. Gustul este insa unul amplu, senzatiile gurmandului trecand de la dulce la afumat si sarat.

Legendele care le insotesc

Atatea gusturi si tot atatea povesti. Una dintre ele ii are ca personaje principale pe un cioban si pe o fata. Flacaul tocmai manca o bucata de branza cand a vazut trecand o fata atat de frumoasa, incat a pornit la goana dupa ea, uitandu-si botul de mancare intr-o grota unde obisnuia sa se adaposteasca de vremea rea. Dupa cateva saptamani, cand s-a intors cu oile prin acele locuri, a descoperit ca mancarea sa se transformase intr-o branza mai gustoasa, desi aspectul nu era unul incurajator.

Nu stim daca povestea are vreun sambure de adevar, dar cert este ca, la inceputul secolului al XX-lea, Roquefort a fost prima branza frantuzeasca ce a primit "Certificatul de origine controlata", devenind o atractie printre cunoscatorii din intreaga lume.

Cel mai adesea se presara peste salate, se adauga in sosurile care insotesc cele mai fragede fripturi sau se asaza pe platouri alaturi de alte branzeturi nobile, cum ar fi Brie. Aceasta din urma se produce tot in Franta, are o consistenta moale, cremoasa si este acoperita la exterior cu un strat de mucegai alb. Daca se tine la invechit mai mult de cinci saptamani, devine mai tare, cu o coaja ce incepe sa se innegreasca usor, transformandu-se in Brie Noir.

Citeste si Jurnalul National

Foto: picsicio.us

În articolul Retetele franceze si italiene - rafinamentul branzeturilor de calitate:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 30 iunie 2025. Scorpionii nu evită riscurile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 iunie 2025. Scorpionii nu evită riscurile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
observatornews.ro
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
a1.ro
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
HelloTaste.ro
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Catine
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
useit.ro
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
as.ro
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
MediCOOL
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Brad Pitt, prădat de hoți! Mai multe persoane au intrat pe geam și i-au furat lucruri din casă
Spynews
Brad Pitt, prădat de hoți! Mai multe persoane au intrat pe geam și i-au furat lucruri din casă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
DeParinti
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
MediCOOL
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
HelloTaste
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
close
x