Retetele franceze si italiene - rafinamentul branzeturilor de calitate

Publicat pe 18.10.2010 la 18:14 Actualizat pe 18.10.2010 la 19:54

In general, branza cu mucegai se poate obtine din lapte de vaca, oaie sau capra. Pana aici nimic neobisnuit.

Caracteristica este "infuzia" de mucegai alb, verde sau albastrui care i se adauga, astfel incat sa capete textura, gustul si mirosul specifice. Bucatile rotunde de branza sunt lasate la maturat saptamani la rand in grote sau pesteri (metoda traditionala) sau in incaperi speciale cu temperaturi scazute, fiind intoarse din cand in cand.

Fiecare tip de astfel de branza se obtine in conditii stricte si doar in anumite re­giuni, astfel incat oricand ai gusta o felie de Gorgonzola, Roquefort sau Brie sa ai aceleasi senzatii. Gorgonzola se produce in regiunile italiene Piemond si Lombardia, din lapte de vaca sau capra. Are un gust sarat, putin intepator, iar mucegaiul albastru ii da nota caracte­ristica.

Retete cu traditie

Se obtine inca din Evul Mediu, urmandu-se aceeasi tehnologie. Dupa ce se indeparteaza zerul, rotocoalele de branza sunt lasate la invechit timp de aproximativ patru luni, la o temperatura redusa (cu cat sta mai mult, cu atat devine mai tare). In tot acest timp se introduc ace din metal, astfel incat sporii de mucegai (au o culoare albastruie) sa se poata inmulti in interiorul ei. Este ideal a fi folosita la prepararea unui risotto adevarat sau a unei portii de paste sau pizza.

Roquefort este o branza de oaie innobilata cu mucegai de culoare verde, ce se produce in sudul Frantei. Are o consistenta mai moale, iar pentru a obtine mucegaiul, producatorii traditionali obisnuiesc sa lase in pivnita bucati de paine timp de cel putin sase saptamani, astfel incat sa mucegaiasca. Dupa ce se usuca foarte bine painea, se sfarama marunt, iar mucegaiul se adauga in cheag. Gustul este insa unul amplu, senzatiile gurmandului trecand de la dulce la afumat si sarat.

Legendele care le insotesc

Atatea gusturi si tot atatea povesti. Una dintre ele ii are ca personaje principale pe un cioban si pe o fata. Flacaul tocmai manca o bucata de branza cand a vazut trecand o fata atat de frumoasa, incat a pornit la goana dupa ea, uitandu-si botul de mancare intr-o grota unde obisnuia sa se adaposteasca de vremea rea. Dupa cateva saptamani, cand s-a intors cu oile prin acele locuri, a descoperit ca mancarea sa se transformase intr-o branza mai gustoasa, desi aspectul nu era unul incurajator.

Nu stim daca povestea are vreun sambure de adevar, dar cert este ca, la inceputul secolului al XX-lea, Roquefort a fost prima branza frantuzeasca ce a primit "Certificatul de origine controlata", devenind o atractie printre cunoscatorii din intreaga lume.

Cel mai adesea se presara peste salate, se adauga in sosurile care insotesc cele mai fragede fripturi sau se asaza pe platouri alaturi de alte branzeturi nobile, cum ar fi Brie. Aceasta din urma se produce tot in Franta, are o consistenta moale, cremoasa si este acoperita la exterior cu un strat de mucegai alb. Daca se tine la invechit mai mult de cinci saptamani, devine mai tare, cu o coaja ce incepe sa se innegreasca usor, transformandu-se in Brie Noir.

Citeste si Jurnalul National

Foto: picsicio.us

În articolul

Retetele franceze si italiene - rafinamentul branzeturilor de calitate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 11 aprilie 2025. A venit timpul ca Berbecii să ia atitudine. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Care au fost urmările după ce Ponta şi-a inundat ţara, în 2014, pentru a scăpa Serbia. Fost premier a fost numit ulterior consilier al lui Aleksandar Vucic
a1.ro
Cum arată mormântul Laurei Stoica la 19 ani de la teribilul accident. Mama ei a făcut parastas: „La cimitir la ea nu ajung des”
HelloTaste.ro
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Catine
Cozonac de post cu suc de portocale. Rețeta delicioasă care te va cuceri
useit.ro
Primul sistem de operare creat de Bill Gates și Paul Allen poate fi descărcat de oricine acum: „E cel mai cool cod pe care l-am scris vreodată
as.ro
Românul celebru care a renunţat la tot şi s-a apucat de asigurări: „Erau oameni mizerabili”
MediCOOL
Cum se tratează cicatricile post-acneice. Care sunt cauzele acestor simptome dermatologice
Spynews
Karmen Minune s-a confruntat cu probleme de sănătate în Asia Express! Concurenta a alergat cu perfuzia în mână: ”Am avut frisoane”
DeParinti
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
MediCOOL
Semnele expunerii cronice la soare. Ce poți face pentru a-ți proteja pielea
HelloTaste
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean
close
x