Retetele franceze si italiene - rafinamentul branzeturilor de calitate

Publicat pe 18.10.2010 la 18:14 Actualizat pe 18.10.2010 la 19:54

In general, branza cu mucegai se poate obtine din lapte de vaca, oaie sau capra. Pana aici nimic neobisnuit.

Caracteristica este "infuzia" de mucegai alb, verde sau albastrui care i se adauga, astfel incat sa capete textura, gustul si mirosul specifice. Bucatile rotunde de branza sunt lasate la maturat saptamani la rand in grote sau pesteri (metoda traditionala) sau in incaperi speciale cu temperaturi scazute, fiind intoarse din cand in cand.

Fiecare tip de astfel de branza se obtine in conditii stricte si doar in anumite re­giuni, astfel incat oricand ai gusta o felie de Gorgonzola, Roquefort sau Brie sa ai aceleasi senzatii. Gorgonzola se produce in regiunile italiene Piemond si Lombardia, din lapte de vaca sau capra. Are un gust sarat, putin intepator, iar mucegaiul albastru ii da nota caracte­ristica.

Retete cu traditie

Se obtine inca din Evul Mediu, urmandu-se aceeasi tehnologie. Dupa ce se indeparteaza zerul, rotocoalele de branza sunt lasate la invechit timp de aproximativ patru luni, la o temperatura redusa (cu cat sta mai mult, cu atat devine mai tare). In tot acest timp se introduc ace din metal, astfel incat sporii de mucegai (au o culoare albastruie) sa se poata inmulti in interiorul ei. Este ideal a fi folosita la prepararea unui risotto adevarat sau a unei portii de paste sau pizza.

Roquefort este o branza de oaie innobilata cu mucegai de culoare verde, ce se produce in sudul Frantei. Are o consistenta mai moale, iar pentru a obtine mucegaiul, producatorii traditionali obisnuiesc sa lase in pivnita bucati de paine timp de cel putin sase saptamani, astfel incat sa mucegaiasca. Dupa ce se usuca foarte bine painea, se sfarama marunt, iar mucegaiul se adauga in cheag. Gustul este insa unul amplu, senzatiile gurmandului trecand de la dulce la afumat si sarat.

Legendele care le insotesc

Atatea gusturi si tot atatea povesti. Una dintre ele ii are ca personaje principale pe un cioban si pe o fata. Flacaul tocmai manca o bucata de branza cand a vazut trecand o fata atat de frumoasa, incat a pornit la goana dupa ea, uitandu-si botul de mancare intr-o grota unde obisnuia sa se adaposteasca de vremea rea. Dupa cateva saptamani, cand s-a intors cu oile prin acele locuri, a descoperit ca mancarea sa se transformase intr-o branza mai gustoasa, desi aspectul nu era unul incurajator.

Nu stim daca povestea are vreun sambure de adevar, dar cert este ca, la inceputul secolului al XX-lea, Roquefort a fost prima branza frantuzeasca ce a primit "Certificatul de origine controlata", devenind o atractie printre cunoscatorii din intreaga lume.

Cel mai adesea se presara peste salate, se adauga in sosurile care insotesc cele mai fragede fripturi sau se asaza pe platouri alaturi de alte branzeturi nobile, cum ar fi Brie. Aceasta din urma se produce tot in Franta, are o consistenta moale, cremoasa si este acoperita la exterior cu un strat de mucegai alb. Daca se tine la invechit mai mult de cinci saptamani, devine mai tare, cu o coaja ce incepe sa se innegreasca usor, transformandu-se in Brie Noir.

Citeste si Jurnalul National

Foto: picsicio.us

În articolul Retetele franceze si italiene - rafinamentul branzeturilor de calitate:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 14 noiembrie 2025. Peștii îmbrățișează schimbările. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 14 noiembrie 2025. Peștii îmbrățișează schimbările. Află ce se întâmplă cu zodia ta
10 lei litrul de motorină, scenariul negru al specialiştilor. Preţul creşte aproape zilnic
observatornews.ro
10 lei litrul de motorină, scenariul negru al specialiştilor. Preţul creşte aproape zilnic
Cea mai frumoasă femeie din lume potrivit proporției de aur. Ce vedetă de la Hollywood ocupă prima poziție în top
a1.ro
Cea mai frumoasă femeie din lume potrivit proporției de aur. Ce vedetă de la Hollywood ocupă prima poziție în top
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
HelloTaste.ro
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Sean Diddy Combs ar putea petrece mai mult timp în închisoare. Data eliberării ar fi fost amânată din cauza unor presupuse încălcări ale regulilor
Catine
Sean Diddy Combs ar putea petrece mai mult timp în închisoare. Data eliberării ar fi fost amânată din cauza unor presupuse încălcări ale regulilor
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
useit.ro
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Afacerea de suflet a lui Gică Hagi, scoasă la vânzare. “Regele” are totuşi o condiţie
as.ro
Afacerea de suflet a lui Gică Hagi, scoasă la vânzare. “Regele” are totuşi o condiţie
Cât de eficient este masajul nervului vag? Ce spune știința despre trendul viral de pe rețelele sociale
MediCOOL
Cât de eficient este masajul nervului vag? Ce spune știința despre trendul viral de pe rețelele sociale
Scandal monstru între două fete de oraș, din cauza unui bărbat! Fosta i-a spart ușa actualei și i-a lăsat o coroană funerară
Spynews
Scandal monstru între două fete de oraș, din cauza unui bărbat! Fosta i-a spart ușa actualei și i-a lăsat o coroană funerară
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
DeParinti
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Remedii naturale pentru nasul înfundat. Ce să faci când nu mai poți să respiri cum trebuie
MediCOOL
Remedii naturale pentru nasul înfundat. Ce să faci când nu mai poți să respiri cum trebuie
Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală
HelloTaste
Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală
close
x