România culinară - cele mai apreciate mâncăruri tradiționale

Publicat pe 23.07.2019 la 10:17 Actualizat pe 23.07.2019 la 10:23

Cât despre bucătăria tradițional românească… un adevărat răsfăț culinar, de la ciorbe la deserturi, în fiecare regiune a țării. Nu știi de unde să începi? Îți venim în ajutor cu o serie de motive gastronomice, împărțite pe regiuni.

La ce te gândești când urmează să pleci în vacanță? Pentru majoritatea dintre noi primele lucruri care ne vin în minte sunt: locurile pe care le vom vizita, cum va fi vremea, cum ne vom petrece timpul și ce vom mânca. De multe ori, abia așteptăm să ajungem și să ne înfruptăm din bunătățile caracteristice zonei, iar la întoarcere povestim pline de entuziasm despre experiențele culinare și ni se face poftă de unele feluri de mâncare.

Dacă încă nu ai plănuit o vacanță în România, te încurajăm să o faci. Vei descoperi locuri extraordinare și vei avea ocazia să te simți ca acasă peste tot, redescoperind mândria și bucuria de a fi român. Cât despre bucătăria tradițional românească… un adevărat răsfăț culinar, de la ciorbe la deserturi, în fiecare regiune a țării.

Nu știi de unde să începi? Îți venim în ajutor cu o serie de motive gastronomice, împărțite pe regiuni.

Bucătăria românească este o fuziune de arome și influențe culinare ale țărilor din vecinătate și ale civilizațiilor care și-au lăsat amprenta asupra culturii noastre de-a lungul timpului. Se simte impactul turcilor, ungurilor, nemților și al rușilor în gastronomia națională, în unele regiuni mai puternic, după cum veți constata pe măsură ce veți încerca felurile de mâncare proprii fiecărei zone.

Ai zeci de motive să începi explorarea României; mâncarea este unul dintre ele. Iată care sunt preparatele pentru care este renumită fiecare regiune în parte.

1. Moldova

Renumită pentru mâncărurile savuroase și hrănitoare, cu preparate din carne de pasăre și pește, dar și porc, vită, oaie și vânat, acompaniate de legume, lapte, ouă și brânzeturi, bucătăria moldovenească este extrem de ofertantă. Comparativ cu alte zone din țară, mâncărurile din Moldova sunt mai dietetice, fără rântașuri prăjite, ci mai degrabă cu ceapă înăbușită și făină desfăcută în apă sau lapte. Sosurile sunt, de obicei, albe, dar și colorate cu pastă de ardei și de roșii, sau boia de ardei.

De neratat în regiunea Moldovei sunt: ciorbele acrite cu borș, drese cu smântână și ouă (borșul moldovenesc de vițel, de exemplu), turtele moldovenești, pilaful de berbecuț cu mirodenii, purcelul de lapte umplut, rulada de piept de curcan, tochitura și saramurile de pește sau pui, cu mămăliguță.

La desert, alegerea este la fel de grea, dar cu siguranță vei vrea să încerci cozonacii moldovenești, pasca moldovenească și alivencile. După un festin în toată regula, probabil că a doua zi cel mai bine îți va face o ciorbă reparatorie de potroace.

Unde: Piatra Neamț, Târgu Neamț, Gura Humorului

2. Bucovina

Ajunsă în zona Moldovei, îți va fi ușor să continui vacanța în Bucovina de poveste, încărcată de istorie și cu peisaje unice. Și aici vei găsi o mulțime de preparate culinare tradiționale, care se adaugă moștenirii culturale a bucovinenilor: ciorba rădăuțeană, jambonul, chișca, cighirul, mușchiul copt în jar, cârnații boierești, costița hituită sau mușchiul haiducesc.

Unde: Suceava, Borșa

3. Dobrogea

Bucătăria din Dobrogea este remarcabilă datorită influențelor orientale și în care predomină peștele, carnea de oaie și vânatul. Nu lipsesc nici carnea de pasăre, vacă și porc, însă ciorbele sunt preparate din pește sau legume și acrite cu borș sau cu zeamă de varză. Sosurile sunt pe bază de pastă de roșii, la care sunt adăugate legume înăbușite cu făină dizolvată în apă, stinse cu supă de oase.

Cele mai apreciate mâncăruri tipice acestei zone sunt ciorbele pescărești, ciorba de burtă, marinatele din pește, saramurile de pește, cârnații de oaie, musacaua și dulciurile cu stafide și rahat.

Unde: Tulcea, Sulina, Letea

4. Muntenia

În zona gastronomică muntenească se simt influențele orientale îmbinate cu rafinamentul bucătăriei europene, cu precădere cea franțuzească și italienească.

Sunt nelipsite din felurile de mâncare legumele, carnea, lactatele și pastele făinoase. Ciorbele sunt realizate din diferite sortimente de carne și din legume, fiind acrite, de regulă, cu borș, folosindu-se leușteanul pentru aroma inconfundabilă. Dacă vei opta pentru un meniu tradițional muntenesc, fii pregătită pentru o delicioasă ciorbă cu carne de pasăre sau de vacă, acrită cu borș și condimentată cu leuștean. Pe timpul verii, poți continua cu o friptură la grătar și cu o salată clasic muntenească - din legume proaspete sau fierte, cu maioneză sau cu ouă și brânzeturi.

Deserturile foarte apreciate sunt budincile din paste făinoase, plăcintele cu mere sau brânză și papanașii.

Unde: Bușteni, Sinaia, Valea Doftanei

5. Oltenia

Aici vei întâlni ciorbe acrișoare de praz și de ștevie, ciulamaua de pui cu mămăliguță, roșii umplute cu carne sau cu orez și câteva preparate adaptate în mod inedit la specificul ținutului: tochitura oltenească, saramura de pește și cârnăciorii oltenești.

De altfel, în Oltenia, prazul este nelipsit de la masă - în mâncare, lângă mâncare sau ca aperitiv, alături de slănină și sare. Nu în ultimul rând, trebuie să încerci o ciorbă care întotdeauna surprinde prin gust, consistență și prezentare: ciorba de dovlecei umpluți.

Unde: Târgu Jiu, Turnu Severin, Bratilovu

6. Banat

În Banat se simt influențele gastronomice austro-ungare, dar și cele grecești, italienești și franțuzești. Astfel, mâncărurile bănățene sunt pe bază de carne de porc, vacă, pasăre și considerabil mai puțin pește. De regulă, ciorbele se acresc cu lămâie, sunt îmbogățite cu smântână și condimentate cu tarhon sau mărar, iar supele sunt făcute cu tăiței de casă sau cu rântaș. Dintre toate, cea mai cunoscută este ciorba de perișoare.

În materie de feluri principale, majoritatea felurilor de mâncare va conține sosuri cu rântaș (amestec de făină încinsă, stinsă cu supă de oase sau de zarzavat și îmbunătățită cu smântână). Printre recomandările locale se numără sarmalele bănățene, denumite „sarmale bătrânești”, zacusca și ceapa umplută.

Un desert ingenios este „Varga Bales” - o budincă din tăiței de casă cu brânză de vaci și stafide, învelită în foi de plăcintă și coaptă la cuptor.

Unde: Băile Herculane, Reșița, Timișoara

7. Transilvania

În Transilvania este evidentă inspirația austro-ungară asupra gastronomiei: preparatele sunt grase, condimentate și foarte savuroase, pe bază de carne de porc. Ciorbele sunt acrite cu oțet sau cu zeamă de varză, drese cu gălbenuș de ou și smântână și condimentate cu tarhon. Printre ciorbele tradițional transilvănene se numără ciorba de fasole cu afumătură, ciorba ardelenească de porc sau vacă, dar și supele - supa de varză cu smântână și supa de chimen.

În prepararea mâncărurilor se folosesc untura de porc și rântașul cu ceapă și făină puțin rumenită. Cele mai cunoscute preparate din Transilvania sunt: papricașul, balmușul, langoșii și varza a la Cluj. Nu poți părăsi Transilvania fără să te delectezi cu câteva dintre deserturile mult-iubite din inima țării: găluștile cu prune, mălaiul dulce și kurtosul.

Unde: Cluj-Napoca, Sighișoara, Satu Mare

Un tur al României îți va aminti de vechea zicală „dragostea trece prin stomac" în cel mai delicios mod: prin mâncărurile tradiționale, pline de savoare. Oriunde te vei opri, vei găsi preparate care să-ți încânte papilele gustative. Nu-ți rămâne decât să începi călătoria gastronomică, în teritoriu sau chiar acasă, respectând rețetele.

Sursă foto: pexels.com

În articolul

România culinară - cele mai apreciate mâncăruri tradiționale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x