Rosii si castraveti - legume cu multa apa
Publicat pe 15.08.2010 la 17:45 Actualizat pe 15.08.2010 la 17:48
Detoxifierea organismului, aport de vitamine si minerale indispensabile organismului, intarirea sistemului imunitar. Asta iti promit rosiile si castravetii, cu conditia sa le mananci proaspete.
LICOPINA, ANTIOXIDANT NATURAL
Rosiile reprezinta o sursa naturala de vitamine si minerale. Astfel, vitamina A, complexul B (B1, B2, B5, B6), vitaminele C, E si K se gasesc in aceasta leguma. Rosiile contin si minerale: potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, recomanda rosiile pentru continutul de licopina, pigmentul care da culoarea specifica tomatelor. Acest pigment are efect antioxidant, protejand organismul de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburarile de metabolism, de unele intoxicatii.
OBEZITATEA SI DIABETUL
Mancam rosii si reducem riscul de obezitate si diabet. Specialistul nostru recomanda sa mancam zilnic o jumatate de kilogram de rosii, ideal la masa de pranz. Acestea accelereaza metabolismul amidonului si al grasimilor, previn cresterea colesterolului, scad solicitarea excesiva a pancreasului.
SUC DE ROSII
Gudronul din tigari are o actiune nociva asupra sangelui. Astfel, se instaleaza fragilitatea vasculara, tromboflebita, impotenta vasculara. "Pentru a reduce efectele nocive ale tabagismului, fumatorii trebuie sa bea zilnic suc de rosii proaspat", spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.
DEPURATIV NATURAL
Rosiile contin pana la 90% apa, fiind un diuretic si un depurativ excelente. Se recomanda consumul rosiilor ca atare sau sub forma de suc proaspat. Ideala este cura de detoxifiere de cel putin doua saptamani, timp in care cruditatile trebuie sa reprezinte 70% din hrana zilnica.
APA DIN BELSUG
100 grame de castraveti ofera doar 14 calorii. De asemenea, castravetii au un continut ridicat de apa: 95%-96% apa. Astfel, castravetele este nelipsit din curele de detoxifiere a organismului si din dietele de slabit. Profesorul Mencinicopschi atrage atentia persoanelor care vor sa scape rapid de kilogramele in plus sa nu se limiteze la a manca doar castraveti, deoarece acestia nu asigura necesarul caloric si de nutrienti obligatoriu pentru mentinerea starii de sanatate. "Sunt bogati in vitamine si minerale, dar nu contin proteine sau grasimi", subliniaza doctorul Gheorghe Mencinicopschi.
PREVIN IMBATRANIREA
Radicalii liberi sunt vinovati de efectul de imbatranire a tenului. Pentru a avea un organism mereu tanar, consumati castraveti, pentru ca acestia previn imbatranirea, reusind sa contracareze actiunea radicalilor liberi.
Castravetii stimuleaza sistemul cardiovascular, cerebral, combate hiperaciditatea.
De asemenea, datorita fibrelor alimentare continute (2,5 g fibre alimentare la 100 g), castravetii regleaza tranzitul intestinal, prevenind constipatia. De altfel, fibrele scad colesterolul, reducand riscul bolilor cardiovasculare.
Cea mai mare cantitate de fibre se gaseste in coaja, de aceea ar fi bine sa mancam castravetele cu coaja. Tot in coaja se gaseste si o mare cantitate de vitaminele C si B.
Atentie! "Desi coaja este sanatoasa, totusi nu este recomandata celor care au probleme cu bila sau suferinzilor de sindromul colonului iritabil", atrage atentia specialistul nostru. Coaja poate sa provoce, in unele cazuri, balonari.
Sfaturi
● Salata de rosii trebuie consumata la scurt timp de la preparare pentru a nu-si pierde proprietatile terapeutice;
● Nu consumati cotorul verzui al rosiei. Acesta contine o substanta toxica pentru organism;
● Nu se recomanda rosiile care nu sunt foarte bine coapte, pentru ca acestea pot provoca indigestii celor care au stomacul mai sensibil.
sursa: Jurnalul National
foto: greenforks.com