Rosii si castraveti - legume cu multa apa

Publicat pe 15.08.2010 la 17:45 Actualizat pe 15.08.2010 la 17:48

Detoxifierea organismului, aport de vitamine si minerale indispen­sabile organismului, intarirea sistemului imunitar. Asta iti promit rosiile si castravetii, cu conditia sa le mananci proaspete.

LICOPINA, ANTIOXIDANT NATURAL

Rosiile reprezinta o sursa naturala de vitamine si minerale. Astfel, vitamina A, complexul B (B1, B2, B5, B6), vitaminele C, E si K se gasesc in aceasta leguma. Rosiile contin si minerale: potasiu, fosfor, fier, calciu, magne­ziu si seleniu.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, recomanda rosiile pentru continutul de licopina, pigmentul care da culoarea speci­fica tomatelor. Acest pigment are efect antioxidant, protejand orga­nismul de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburarile de metabolism, de unele intoxicatii.

OBEZITATEA SI DIABETUL

Mancam rosii si reducem riscul de obezitate si diabet. Specialistul nostru recomanda sa mancam zilnic o jumatate de kilogram de rosii, ideal la masa de pranz. Acestea accelereaza metabolismul amidonului si al grasimilor, previn cresterea colesterolului, scad solicitarea excesiva a pancreasului.

SUC DE ROSII

Gudronul din tigari are o actiune nociva asupra sangelui. Astfel, se instaleaza fragilitatea vasculara, tromboflebita, impotenta vasculara. "Pentru a reduce efectele nocive ale tabagismului, fumatorii trebuie sa bea zilnic suc de rosii proaspat", spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

DEPURATIV NATURAL

Rosiile contin pana la 90% apa, fiind un diuretic si un depurativ excelente. Se recomanda consumul rosiilor ca atare sau sub forma de suc proaspat. Ideala este cura de detoxifiere de cel putin doua saptamani, timp in care cruditatile trebuie sa reprezinte 70% din hrana zilnica.

APA DIN BELSUG

100 grame de castraveti ofera doar 14 calorii. De asemenea, castravetii au un continut ridicat de apa: 95%-96% apa. Astfel, castravetele este nelipsit din curele de detoxifiere a organismului si din dietele de slabit. Profesorul Mencinicopschi atrage atentia persoanelor care vor sa scape rapid de kilogramele in plus sa nu se limiteze la a manca doar castraveti, deoarece acestia nu asigura necesarul caloric si de nutrienti obligatoriu pentru mentinerea starii de sanatate. "Sunt bogati in vitamine si minerale, dar nu contin proteine sau grasimi", subliniaza doctorul Gheorghe Mencinicopschi.

PREVIN IMBATRANIREA

Radicalii liberi sunt vinovati de efec­tul de imbatranire a tenului. Pentru a avea un organism mereu tanar, consumati castraveti, pentru ca aces­tia previn imbatranirea, reusind sa contracareze actiunea radicalilor liberi.

Castravetii stimuleaza sistemul cardiovascular, cerebral, combate hiperaciditatea.
De asemenea, datorita fibrelor alimentare continute (2,5 g fibre ali­men­tare la 100 g), castravetii regleaza tranzitul intestinal, prevenind constipatia. De altfel, fibrele scad coleste­rolul, reducand riscul bolilor cardiovasculare.

Cea mai mare cantitate de fibre se gaseste in coaja, de aceea ar fi bine sa mancam castravetele cu coaja. Tot in coaja se gaseste si o mare cantitate de vitaminele C si B.

Atentie! "Desi coaja este sanatoasa, totusi nu este recomandata celor care au pro­bleme cu bila sau suferinzilor de sindromul colonului iritabil", atrage atentia specialistul nostru. Coaja poate sa provoce, in unele cazuri, balonari.

Sfaturi

● Salata de rosii trebuie consu­mata la scurt timp de la preparare pentru a nu-si pierde proprietatile terapeutice;
● Nu consumati cotorul verzui al rosiei. Acesta contine o substanta toxica pentru organism;
● Nu se recomanda rosiile care nu sunt foarte bine coap­te, pentru ca aces­tea pot pro­voca indigestii celor care au sto­macul mai sensibil.

sursa: Jurnalul National

foto: greenforks.com

În articolul

Rosii si castraveti - legume cu multa apa

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x