Rosii si castraveti - legume cu multa apa

Publicat pe 15.08.2010 la 17:45 Actualizat pe 15.08.2010 la 17:48

Detoxifierea organismului, aport de vitamine si minerale indispen­sabile organismului, intarirea sistemului imunitar. Asta iti promit rosiile si castravetii, cu conditia sa le mananci proaspete.

LICOPINA, ANTIOXIDANT NATURAL

Rosiile reprezinta o sursa naturala de vitamine si minerale. Astfel, vitamina A, complexul B (B1, B2, B5, B6), vitaminele C, E si K se gasesc in aceasta leguma. Rosiile contin si minerale: potasiu, fosfor, fier, calciu, magne­ziu si seleniu.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, recomanda rosiile pentru continutul de licopina, pigmentul care da culoarea speci­fica tomatelor. Acest pigment are efect antioxidant, protejand orga­nismul de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburarile de metabolism, de unele intoxicatii.

OBEZITATEA SI DIABETUL

Mancam rosii si reducem riscul de obezitate si diabet. Specialistul nostru recomanda sa mancam zilnic o jumatate de kilogram de rosii, ideal la masa de pranz. Acestea accelereaza metabolismul amidonului si al grasimilor, previn cresterea colesterolului, scad solicitarea excesiva a pancreasului.

SUC DE ROSII

Gudronul din tigari are o actiune nociva asupra sangelui. Astfel, se instaleaza fragilitatea vasculara, tromboflebita, impotenta vasculara. "Pentru a reduce efectele nocive ale tabagismului, fumatorii trebuie sa bea zilnic suc de rosii proaspat", spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

DEPURATIV NATURAL

Rosiile contin pana la 90% apa, fiind un diuretic si un depurativ excelente. Se recomanda consumul rosiilor ca atare sau sub forma de suc proaspat. Ideala este cura de detoxifiere de cel putin doua saptamani, timp in care cruditatile trebuie sa reprezinte 70% din hrana zilnica.

APA DIN BELSUG

100 grame de castraveti ofera doar 14 calorii. De asemenea, castravetii au un continut ridicat de apa: 95%-96% apa. Astfel, castravetele este nelipsit din curele de detoxifiere a organismului si din dietele de slabit. Profesorul Mencinicopschi atrage atentia persoanelor care vor sa scape rapid de kilogramele in plus sa nu se limiteze la a manca doar castraveti, deoarece acestia nu asigura necesarul caloric si de nutrienti obligatoriu pentru mentinerea starii de sanatate. "Sunt bogati in vitamine si minerale, dar nu contin proteine sau grasimi", subliniaza doctorul Gheorghe Mencinicopschi.

PREVIN IMBATRANIREA

Radicalii liberi sunt vinovati de efec­tul de imbatranire a tenului. Pentru a avea un organism mereu tanar, consumati castraveti, pentru ca aces­tia previn imbatranirea, reusind sa contracareze actiunea radicalilor liberi.

Castravetii stimuleaza sistemul cardiovascular, cerebral, combate hiperaciditatea.
De asemenea, datorita fibrelor alimentare continute (2,5 g fibre ali­men­tare la 100 g), castravetii regleaza tranzitul intestinal, prevenind constipatia. De altfel, fibrele scad coleste­rolul, reducand riscul bolilor cardiovasculare.

Cea mai mare cantitate de fibre se gaseste in coaja, de aceea ar fi bine sa mancam castravetele cu coaja. Tot in coaja se gaseste si o mare cantitate de vitaminele C si B.

Atentie! "Desi coaja este sanatoasa, totusi nu este recomandata celor care au pro­bleme cu bila sau suferinzilor de sindromul colonului iritabil", atrage atentia specialistul nostru. Coaja poate sa provoce, in unele cazuri, balonari.

Sfaturi

● Salata de rosii trebuie consu­mata la scurt timp de la preparare pentru a nu-si pierde proprietatile terapeutice;
● Nu consumati cotorul verzui al rosiei. Acesta contine o substanta toxica pentru organism;
● Nu se recomanda rosiile care nu sunt foarte bine coap­te, pentru ca aces­tea pot pro­voca indigestii celor care au sto­macul mai sensibil.

sursa: Jurnalul National

foto: greenforks.com

În articolul

Rosii si castraveti - legume cu multa apa

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă agitată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
a1.ro
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
as.ro
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
MediCOOL
Tipuri de aparate dentare. Prin ce se diferențiază, cum se întrețin și ce efecte au în organism
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
DeParinti
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți
MediCOOL
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta pielea
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x