Savurati o bere cu adevarat romaneasca, Ciuc Natur Radler!

Publicat pe 05.06.2013 la 11:39 Actualizat pe 05.06.2013 la 14:31

La jumatatea lunii mai a avut loc Ciuc Radler Trip, un eveniment organizat cu ocazia implinirii a 1 an de la lansarea primului Radler romanesc, o bautura marca HEINEKEN, produsa in fabrica de la Miercurea Ciuc. In ciuda brandului al carui nume il poarta, nu este berea cu care ne-am obisnuit, ci este primul radler din Romania, mai precis bautura bavareza adaptata la gusturile romanesti, un amestec de limonada si bere ce rezulta in 1.9% alcool.

Asemenea tuturor berilor produse de HEINEKEN Romania, Ciuc Natur Radler este produsa doar din ingrediente naturale: malt din orz, hamei, apa, drojdie si limonada racoritoare, fara conservanti. Cu ocazia acestui eveniment, am avut ocazia de a vizita fabrica de la Miercurea Ciuc, dar mai ales am putut sa asist pas cu pas la procesul de productie al berii.

Cum se fabrica berea? Procesul se deruleaza in felul urmator: Maltul din orz este macinat pentru a obtine granulatii cat mai mici, usor accesibile enzimelor care descompun diferiti compusi ai maltului. Maltul rezultat (macinat) este amestecat cu apa calda pentru a pune in functiune enzimele. Cel mai important proces este descompunerea amidonului in zaharuri, obtinandu-se un lichid cu gust dulceag numit must de malt, dar si descompunerea proteinelor, care mai apoi au rol in formarea spumei. Mustul de malt este filtrat pentru a-l separa de partea grosiera numita borhot. Important este ca mustul este supus fierberii, adaugandu-i-se hamei pentru a da gustul amarui si aroma caracteristice berii. Mustul este apoi racit si insamantat cu drojdie de bere si dupa 9 zile de fermentare, berea este racita si tinuta la 0 grade Celsius pana se obtine berea matura.

In cazul Radler, berea filtrata se amesteca cu limonada adusa din Germania, in proportie de 37% bere si 63% limonada. Astfel, Ciuc Natur Radler este o bere obtinuta din combinarea berii Ciuc Premium, produsa doar din ingrediente naturale, cu limonada racoritoare, obtinuta tot din ingrediente naturale, fara adaos de arome sau coloranti.

Radlerul este disponibil la sticle de 0.5 si 0.33 litri, PET de 1 litru si doze de 0.5 litri. Procesul de imbuteliere este complet automatizat, respectand cele mai stricte standarde de igiena. Fabrica are in jur de 130 angajati, productia este in mare masura robotizata.

Avand in vedere ca am vizitat fabrica, pot confirma ca toti pasii enumerati mai sus sunt respectati cu maxima seriozitate. Totusi, mi-am pus si o intrebare. Oare cat de naturala poate fi limonada introdusa in bere? Singura si probabil cea mai buna solutie de moment a fost degustarea, ca doar stim cu totii ca bauturile se beau dupa gust. Concluzia? Nu mi-am dat seama cat de naturala este, dar limonada este atat de gustoasa incat am vrut sa plec de acolo cu tot vasul!

Si daca tot am inceput sa discutam despre degustare, haideti sa va povestesc un pic si despre arta degustarii berii.

Degustarea berii, ca si o oricarei bauturi, in general, este o placere ce poate deveni o emotie complexa, generand experiente unice. Servirea unei beri bune nu se face la intamplare, degustarea ei se face cu atentie si tinandu-se cont de micile detalii. Aprecierea unei beri prin degustare este mult mai mult decat „ a bea o bere” – cere exploatarea si desfasurarea tuturor simturilor, iar Radler nu face exceptie. Berea este bautura senzoriala prin excelenta, care isi dezvaluie personalitatea si adevaratul gust doar celor care stiu sa o deguste cu adevarat!

Diferitele stiluri de bere si personalitatile acestora pot fi observate urmarind caracteristicile de limpezime, culoarea, spuma, continutul de dioxid de carbon, corpolenta, postgustul, echilibrul aromelor, etc.

Intai si intai se alege paharul potrivit. Forma paharului poate evidentia anumite atribute ale berii, cum sunt aromele, gradul de carbonatare, culoarea. Pentru a simti cu adevarat gustul Radler-ului, ar trebui sa bem mai intai o gura de must de bere, apoi sa gustam berea si abia dupa ce simtim gustul celor doua sa bem un pahar de Radler.

Intai apreciem culoarea berii, densitatea spumei, consistenta, claritatea si urma alba, ca de dantela, lasata de spuma pe pahar. Toate aceste detalii sunt esentiale in crearea unei prime impresii despre berea degustata. Pentru a obtine o spumare perfecta, berea trebuie turnata la mijlocul paharului , inclinat la 45 grade. Spuma este mai subtire in cazul berii Radler, datorita limonadei.

Pentru aprecierea aromei, ne bazam pe miros. Se agita usor berea in pahar, pentru a elibera aroma. Radler are un miros proaspat de citrice si aroma de hamei, atribute ce o transforma intr-o bere perfecta pentru zilele fierbinti de vara. Simtul tactil este si el extrem de important, este reactia terminatiilor nervoase la schimbarile de temperatura si presiune. Degustarea berii este o experienta tactila, iar Ciuc Natur Radler se bea intotdeauna rece, pentru a-i spori aroma proaspata.

Cel mai important indicator in degustare este fara doar si poate gustul. Este indicatorul calitatii unei beri, dar care nu poate fi evaluat decat dupa exploatarea bauturii prin celelalte simturi. Cu un gust fin, echilibrat si racoritor, datorita limonadei, si o concentratie scazuta de alcool, Radler este o bautura placuta, ideala pentru zilele de vara. Un alt lucru pozitiv observat dupa ce am consumat Ciuc Natur Radler este ca aceasta bere nu lasa un gust de lunga durata.

Avand in vedere ca a venit vara, bucurati-va cu adevarat de Ciuc Natur Radler si degustati-o cu toate simturile!

În articolul Savurati o bere cu adevarat romaneasca, Ciuc Natur Radler!:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 24 octombrie 2025. Racii sunt visători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 octombrie 2025. Racii sunt visători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Cum arată maşinile care au fost în apropierea exploziei de la blocul din Rahova
observatornews.ro
Cum arată maşinile care au fost în apropierea exploziei de la blocul din Rahova
Ce s-a întâmplat cu câinele legat și bătut cu pumnii într-un restaurant din Sectorul 3 (București). Ce a pățit făptașul
a1.ro
Ce s-a întâmplat cu câinele legat și bătut cu pumnii într-un restaurant din Sectorul 3 (București). Ce a pățit făptașul
Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare
HelloTaste.ro
Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare
Supă cremă de dovleac cu ghimbir și crutoane aromate
Catine
Supă cremă de dovleac cu ghimbir și crutoane aromate
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
useit.ro
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Lovitura dată de celebrul milionar care şi-a pierdut toată averea şi a ajuns la închisoare: “Sunt recunoscător”
as.ro
Lovitura dată de celebrul milionar care şi-a pierdut toată averea şi a ajuns la închisoare: “Sunt recunoscător”
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
MediCOOL
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
Anca Lungu, schimbare de look! Cum arată acum fosta prezentatoare TV: "Noua mea coafură"
Spynews
Anca Lungu, schimbare de look! Cum arată acum fosta prezentatoare TV: "Noua mea coafură"
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți „divorțează” de părinții lor
DeParinti
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți „divorțează” de părinții lor
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
MediCOOL
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
HelloTaste
Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
close
x