Secrete de bucatarie (2): Oul - sfaturi si metode de preparare

Publicat pe 07.12.2010 la 18:02 Actualizat pe 07.12.2010 la 19:27

Oul este un ingredient atat de important in alimentatia nonvegetarienilor incat a ajuns sa aiba o gramada de intrebuintari, fiind folosit de la gustari la preparate principale, de la bauturi la torturi sau de la inghetata pana la mancaruri grele, de sarbatori.

Oul - alimentul vital pentru multe preparate si retete. Oul - alimentul de care trebuie sa avem mare grija pentru a obtine rezultate excelente din el. De aceea, e bine sa stim mai multe secrete si sfaturi, oferite de Cristi Roman, editorul websiteului de lifestyle culinar Foodblog.ro.

Unde pastram ouale?

Ouale se pastreaza cel mai bine afara din frigider, intr-un loc racoros si fara lumina naturala. Desi in ultimul timp sfaturile diferitelor organizatii sunt de a pastra ouale in frigider, acestea pot fi tinute si in afara acestuia, cu conditia folosirii in maximum doua saptamani de la achizitionare si de a nu fi tinute la cald. Daca insa separam galbenusurile de albusuri atunci ambele parti trebuie tinute la frigider, in cazul nefolosirii de moment.

Daca totusi tineti ouale la frigider scoateti-le cu cel putin o ora inainte de folosire - indiferent ca e vorba de fierberea lot, sau prajirea in omlete sau folosirea la realizarea preparatelor mai complexe. In fine - NU tineti ouale langa alimente de genul cepei - deoarece coaja oului absoarbe usor mirosurile puternice.

Cum vedem daca un ou este proaspat

Cu cat un ou este mai vechi cu atat cantitatea de aer din interiorul sau este mai mare. Asa ca trebuie pus oul in apa - daca se duce la fundul vasului este proaspat, daca ajunge la fund dar are tendinta de a urca atunci nu este foarte proaspat, iar daca sta la suprafata apei atunci nu trebuie folosit, fiind vechi. Odata spart un ou proaspat, vom vedea ca galbenusul este rotund iar albusul sta ferm imprejurul acestuia, fara a o lua la vale.

Cum ne dam seama daca un ou este fiert tare sau nu

Varianta: mai stam cu cineva in casa, care a fiert mai multe oua. Ajungem la masa si vedem un ou fiert. Cum stim daca e fiert tare sau nu? Simplu: il invartim, ca un titirez. Daca se invarte uniform atunci este tare. Daca se invarte neuniform, luand-o in mai multe directii, atunci e moale.

Si inca un sfat: in momentul invartirii puneti un deget pe el, oprindu-l, apoi luati rapid degetul. Daca se opreste de tot atunci e fiert tare, daca isi va continua miscarea. Explicatia? Albusul si galbenusul din interior sunt inca neintarite si isi continua independent miscarea, pentru scurt timp.

Cat de mult trebuie fiert un ou?

Sigur ca e greu sa vedem cum se fierbe un ou in interior, insa in timp s-au dezvoltat metode care acum sunt destul de sigure. Astfel, daca un ou se pun in apa clocotita, apoi se reduce focul usor, un ou va ajunge astfel:

Fiert usor, foarte zemos - 5 minute.
Fiert mediu, cremos - 7 minute.
Fiert tare - 10 minute.


Daca se fierb in apa clocotita in permanenta, atunci oul zemos se obtine in 3 minute, cel mediu in 5 minute, iar cel tare in 8 minute. Indiferent de timpi, dupa ce ati scos oul din apa fiarta trebuie sa-l puneti rapid in apa rece, fiindca altfel procesul intern de gatire va continua, gratie coajei fierbinti.

Ouale de la alte pasari

Cu ouale de gaina am aflat timpii de fierbere, insa cum se comporta alte tipuri de oua?

Oul de rata - are un gust mai intens decat cel de gaina, galbenusul este mai inchis la culoare iar albusul nu este asa de matasos la fierbere. Un ou de rata se fierbe moale/mediu in 6-8 minute si tare in 15 minute.

Oul de gasca - are un gust mai aromat decat cel de gaina si este foarte potrivit pentru omlete. Un ou de gasca se fierbe moale in 10 minute si tare in 17/18 minute.

Oul de prepelita - are un gust asemanator cu cel de gaina, poate usor mai puternic si sunt mult mai mici, ca dimensiuni. Un ou de prepelita se fierbe moale in 2-3 minute, in timp ce tare in 5 minute.

Citeste si Secrete de Bucatarie (1): eliminarea mirosurilor neplacute

Foto: thechickenkeeper.com

În articolul

Secrete de bucatarie (2): Oul - sfaturi si metode de preparare

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x