Secrete de bucatarie (2): Oul - sfaturi si metode de preparare

Publicat pe 07.12.2010 la 18:02 Actualizat pe 07.12.2010 la 19:27

Oul este un ingredient atat de important in alimentatia nonvegetarienilor incat a ajuns sa aiba o gramada de intrebuintari, fiind folosit de la gustari la preparate principale, de la bauturi la torturi sau de la inghetata pana la mancaruri grele, de sarbatori.

Oul - alimentul vital pentru multe preparate si retete. Oul - alimentul de care trebuie sa avem mare grija pentru a obtine rezultate excelente din el. De aceea, e bine sa stim mai multe secrete si sfaturi, oferite de Cristi Roman, editorul websiteului de lifestyle culinar Foodblog.ro.

Unde pastram ouale?

Ouale se pastreaza cel mai bine afara din frigider, intr-un loc racoros si fara lumina naturala. Desi in ultimul timp sfaturile diferitelor organizatii sunt de a pastra ouale in frigider, acestea pot fi tinute si in afara acestuia, cu conditia folosirii in maximum doua saptamani de la achizitionare si de a nu fi tinute la cald. Daca insa separam galbenusurile de albusuri atunci ambele parti trebuie tinute la frigider, in cazul nefolosirii de moment.

Daca totusi tineti ouale la frigider scoateti-le cu cel putin o ora inainte de folosire - indiferent ca e vorba de fierberea lot, sau prajirea in omlete sau folosirea la realizarea preparatelor mai complexe. In fine - NU tineti ouale langa alimente de genul cepei - deoarece coaja oului absoarbe usor mirosurile puternice.

Cum vedem daca un ou este proaspat

Cu cat un ou este mai vechi cu atat cantitatea de aer din interiorul sau este mai mare. Asa ca trebuie pus oul in apa - daca se duce la fundul vasului este proaspat, daca ajunge la fund dar are tendinta de a urca atunci nu este foarte proaspat, iar daca sta la suprafata apei atunci nu trebuie folosit, fiind vechi. Odata spart un ou proaspat, vom vedea ca galbenusul este rotund iar albusul sta ferm imprejurul acestuia, fara a o lua la vale.

Cum ne dam seama daca un ou este fiert tare sau nu

Varianta: mai stam cu cineva in casa, care a fiert mai multe oua. Ajungem la masa si vedem un ou fiert. Cum stim daca e fiert tare sau nu? Simplu: il invartim, ca un titirez. Daca se invarte uniform atunci este tare. Daca se invarte neuniform, luand-o in mai multe directii, atunci e moale.

Si inca un sfat: in momentul invartirii puneti un deget pe el, oprindu-l, apoi luati rapid degetul. Daca se opreste de tot atunci e fiert tare, daca isi va continua miscarea. Explicatia? Albusul si galbenusul din interior sunt inca neintarite si isi continua independent miscarea, pentru scurt timp.

Cat de mult trebuie fiert un ou?

Sigur ca e greu sa vedem cum se fierbe un ou in interior, insa in timp s-au dezvoltat metode care acum sunt destul de sigure. Astfel, daca un ou se pun in apa clocotita, apoi se reduce focul usor, un ou va ajunge astfel:

Fiert usor, foarte zemos - 5 minute.
Fiert mediu, cremos - 7 minute.
Fiert tare - 10 minute.


Daca se fierb in apa clocotita in permanenta, atunci oul zemos se obtine in 3 minute, cel mediu in 5 minute, iar cel tare in 8 minute. Indiferent de timpi, dupa ce ati scos oul din apa fiarta trebuie sa-l puneti rapid in apa rece, fiindca altfel procesul intern de gatire va continua, gratie coajei fierbinti.

Ouale de la alte pasari

Cu ouale de gaina am aflat timpii de fierbere, insa cum se comporta alte tipuri de oua?

Oul de rata - are un gust mai intens decat cel de gaina, galbenusul este mai inchis la culoare iar albusul nu este asa de matasos la fierbere. Un ou de rata se fierbe moale/mediu in 6-8 minute si tare in 15 minute.

Oul de gasca - are un gust mai aromat decat cel de gaina si este foarte potrivit pentru omlete. Un ou de gasca se fierbe moale in 10 minute si tare in 17/18 minute.

Oul de prepelita - are un gust asemanator cu cel de gaina, poate usor mai puternic si sunt mult mai mici, ca dimensiuni. Un ou de prepelita se fierbe moale in 2-3 minute, in timp ce tare in 5 minute.

Citeste si Secrete de Bucatarie (1): eliminarea mirosurilor neplacute

Foto: thechickenkeeper.com

În articolul Secrete de bucatarie (2): Oul - sfaturi si metode de preparare:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 23 octombrie 2025. Taurii au parte de surprize. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 octombrie 2025. Taurii au parte de surprize. Află ce se întâmplă cu zodia ta
ANIMAŢIE. Ancheta exploziei din Rahova confirmă ipoteza prezentată de Observator
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Ancheta exploziei din Rahova confirmă ipoteza prezentată de Observator
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
a1.ro
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
HelloTaste.ro
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
Anne Hathaway și Adam Shulman, într-o apariție rară la New York. Cei doi sunt căsătoriți din 2012
Catine
Anne Hathaway și Adam Shulman, într-o apariție rară la New York. Cei doi sunt căsătoriți din 2012
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
useit.ro
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Celebrul milionar s-a căsătorit cu “cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
as.ro
Celebrul milionar s-a căsătorit cu “cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
MediCOOL
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Ultimul drum pentru Mirela, gravidă ucisă de explozia din Rahova. Imagini dureroase de la înmormântarea tinerei
Spynews
Ultimul drum pentru Mirela, gravidă ucisă de explozia din Rahova. Imagini dureroase de la înmormântarea tinerei
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
DeParinti
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
MediCOOL
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat
HelloTaste
Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat
close
x