Smochina - fructul regilor
Publicat pe 10.02.2011 la 13:15 Actualizat pe 10.02.2011 la 13:17
Considerat a fi cel mai dulce fruct, smochina este una dintre cele mai vechi fructe cunoscute de om. Si nu este de mirare ca foarte multe secole omul ii cunoaste gustul. Pulpa sa delicioasa si dulce a fost folosita ca indulcitor cu mult inaintea descoperirii zaharurilor rafinate, fiind utilizata atat pentru mancaruri, cat si pentru deserturi.
Ficus carica, asa cum este cunoscuta azi, isi are originile in nordul Asiei Mici, iar spaniolii au dus smochina in America in anul 1520.
Legende
Smochinul este mentionat in mod cert in Biblie (unii cercetatori considera ca Eva a ales sa guste o smochina si nu un mar), dar era cunoscuta cu mult, mult timp inainte. Pe tablele de piatra sumeriene, datand din anul 2500 i.Hr., este inregistrata folosirea smochinei ca aliment. O echipa de cercetatori evrei, de la Universitatea Bar-Ilan, a aratat ca detine dovezi ca smochinele au fost gasite in sase situri, din jurul Marii Mediterane, cu o vechime mai mare de 11.700-11.500 ani in urma.
Poetul Alexis din Turia scria despre mancarea unui grec de conditie medie ce cuprindea "mostenirea data de Dumnezeu din tara-mama, iubirea inimii mele, smochina uscata". Cleopatra s-a sinucis cu un sarpe veninos adus intr-un cos cu smochine. Pliniu cel Batran a scris cateva povesti despre smochinii din Roma. El afirma ca in Forumul Roman crestea un smochin sacru. Facand aluzie la legenda fondarii Romei, de cei doi gemeni Romulus si Remus, Pliniu spunea ca acest copac este cunoscut sub denumirea de Ruminalis, deoarece lupoaica ii alapta pe baieti sub un smochin. In prima jumatate a secolului al XVI-lea, smochinul a fost introdus in Anglia de Cardinalul Pole, cu cativa ani inainte de Cortez care dus copacul in Mexic.
Smochinele preparate sunt folosite ca indulcitor in locul zaharului inca din cele mai vechi timpuri. Chiar si azi, fructele au aceleasi utilizari in Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Cu un continut ridicat de potasiu, fier, calciu si fibre vegetale, smochinele se folosesc si in scopuri medicale, ca diuretic si laxativ. Smochinul poate trai aproximativ 100 de ani si poate atinge o inaltime de 30 de metri.
Reteta: Smochine umplute cu crema de vanilie
● Ingrediente: 6 smochine (mai moi), praf de scortisoara, bucatele de ciocolata; pentru crema de vanilie: 4 oua, 250 g zahar (dupa gust), o cana de faina, 3 1/2 cani cu lapte, 6 pliculete zahar vanilinat, un praf de sare.
● Preparare: se bat bine ouale, se adauga praful de sare, zaharul, vanilina si se bat iar. Se adauga faina si se amesteca bine pana se incorporeaza, apoi turnam laptele amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase. Puneti vasul pe un altul, la baie de abur si amestecati continuu pana se leaga crema. Daca este prea moale, adaugati putina faina, continuand sa amestecati. Cand s-a ingrosat suficient lasati la racit. Taiati in patru fiecare smochina, dar nu pana jos, desfaceti-le usor si indreptati-le daca sunt botite, apoi cu o lingura luati din crema si o montati in mijloc. Presarati pudra de scortisoara, bucatele de ciocolata etc.
Foto: botanicalfeast.com