Studiu: legumele organice, mai sarace in vitamine?

Publicat pe 25.02.2011 la 11:22 Actualizat pe 25.02.2011 la 11:24

Pentru ca orice "moda" implica si polemici mai mult sau mai putin ascutite, a venit si randul produselor organice sa fie contestate. Se intampla in Marea Britanie, unde 30% din populatie cumpara, de regula, alimente organice, iar industria de profil totalizeaza venituri anuale de peste doua miliarde de euro.

Cea mai recenta teorie este ca legumele la cresterea carora s-au folosit pesticide contin mai multe vitamine decat cele supuse principiilor agriculturii "organice".

Un studiu in acest sens a fost realizat de revista britanica Which Gardening, potrivit Daily Mail. Cercetarea a durat doi ani, timp in care expertii recrutati de Which Gardening au crescut cartofi, broccoli si rosii. In cadrul testelor, ingrijirea loturilor organice a presupus doar saparea, irigarea si utilizarea balegarului pe post de ingrasamant. In cazul celorlalte culturi s-au folosit un spray impotriva daunatorilor si un fertilizator artificial.


Din studiu a reiesit ca broccoli nonorganic contine mai multi antioxidanti decat broccoli organic. Antioxidantii au efecte benefice asupra sanatatii si previn cancerul. In privinta cartofilor, cercetatorii au concluzionat ca cei cultivati potrivit principiilor agriculturii moderne contin mai multa vitamina C decat cei obtinuti prin metodele specifice agriculturii bio. Cat despre rosii, participantii la studiu au fost de parere ca rosiile obtinute nonorganic au un gust mai pregnant si sunt mai dulci decat rosiile organice.


"Rezultatele surprinzatoare ale testelor pun sub semnul intrebarii o serie de idei preconcepute despre gustul si valuarea nutritionala ale legumelor organice. Acest studiu nu a vizat si alte beneficii ale mancarii organice, precum impactul asupra mediului inconjurator", a spus Ceri Thomas, editor la Which? Gardening.


Initiativa s-a ales cu critici aspre din partea Asociatiei pentru Sol din Regatul Unit. "Este un studiu fara baza stiintifica si pe un numar restrans de legume", a spus Emma Hockridge, un reprezentant al asociatiei. Ea a adaugat ca e nevoie de mai multe cercetari pentru a compara mancarea organica cu cea nonorganica si ca un studiu realizat in Europa arata ca substantele nutritive din legume sunt distruse de fertilizatorii artificiali, deci mancarea organica contine substante nutritive mai sanatoase.

Citeste si jurnalul.ro
Foto: supernatural.ie

În articolul

Studiu: legumele organice, mai sarace in vitamine?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 februarie 2025. Taurii trebuie să renunțe la confort. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bentley decapotabil, strivit pe asfalt în centrul Ploieştiului. Bolidul a lovit un SUV parcat, apoi s-a răsturnat pe plafon
a1.ro
Iubit de unii, controversat pentru alții! Emil Rengle este pregătit să plece în aventura Asia Express alături de sufletul său pereche! Cum a transformat provocările în oportunități și cum a reușit să cucerească România
HelloTaste.ro
Pulpă de porc cu cartofi și roșii la cuptor. Rețetă pentru o masă de duminică în familie
Catine
Zodiile au toate șansele să primească oportunități în carieră. Care sunt zilele cheie de care trebuie să profite în 2025
useit.ro
Asteroidul care s-ar putea izbi de Pământ în 2032. Deja au fost invocate procedurile de apărare a planetei
as.ro
Claudia Bavel a rupt tăcerea despre relaţia cu Iker Casillas. Fosta actriţă din filmele pentru adulţi confirmă: „Este minunat!”
MediCOOL
Micro-pauzele regulate și discuțiile cu un superior pot reduce oboseala la muncă. Oamenii de știință susțin că te pot ajuta să ai mai multă energie în timpul zilei
Spynews
Tzancă Uraganu și Lambada, surprinși împreună în Dubai! Cum l-a filmat blonda pe tatăl copiilor ei | FOTO
DeParinti
Cum să te pregătești pentru alăptare: sfaturi practice pentru viitoarele mame
MediCOOL
Rabia la om și la animale. Care sunt simptomele și când a fost ultimul caz în România
HelloTaste
Salată de ton cu rucola și fasole roșie, savuroasă și hrănitoare
x