Studiu: legumele organice, mai sarace in vitamine?

Publicat pe 28.02.2011 la 02:44 Actualizat pe 28.02.2011 la 02:47

Pentru ca orice "moda" implica si polemici mai mult sau mai putin ascutite, a venit si randul produselor organice sa fie contestate. Se intampla in Marea Britanie, unde 30% din populatie cumpara, de regula, alimente organice, iar industria de profil totalizeaza venituri anuale de peste doua miliarde de euro.

Cea mai recenta teorie este ca legumele la cresterea carora s-au folosit pesticide contin mai multe vitamine decat cele supuse principiilor agriculturii "organice".

Un studiu in acest sens a fost realizat de revista britanica Which Gardening, potrivit Daily Mail. Cercetarea a durat doi ani, timp in care expertii recrutati de Which Gardening au crescut cartofi, broccoli si rosii. In cadrul testelor, ingrijirea loturilor organice a presupus doar saparea, irigarea si utilizarea balegarului pe post de ingrasamant. In cazul celorlalte culturi s-au folosit un spray impotriva daunatorilor si un fertilizator artificial.


Din studiu a reiesit ca broccoli nonorganic contine mai multi antioxidanti decat broccoli organic. Antioxidantii au efecte benefice asupra sanatatii si previn cancerul. In privinta cartofilor, cercetatorii au concluzionat ca cei cultivati potrivit principiilor agriculturii moderne contin mai multa vitamina C decat cei obtinuti prin metodele specifice agriculturii bio. Cat despre rosii, participantii la studiu au fost de parere ca rosiile obtinute nonorganic au un gust mai pregnant si sunt mai dulci decat rosiile organice.


"Rezultatele surprinzatoare ale testelor pun sub semnul intrebarii o serie de idei preconcepute despre gustul si valuarea nutritionala ale legumelor organice. Acest studiu nu a vizat si alte beneficii ale mancarii organice, precum impactul asupra mediului inconjurator", a spus Ceri Thomas, editor la Which? Gardening.


Initiativa s-a ales cu critici aspre din partea Asociatiei pentru Sol din Regatul Unit. "Este un studiu fara baza stiintifica si pe un numar restrans de legume", a spus Emma Hockridge, un reprezentant al asociatiei. Ea a adaugat ca e nevoie de mai multe cercetari pentru a compara mancarea organica cu cea nonorganica si ca un studiu realizat in Europa arata ca substantele nutritive din legume sunt distruse de fertilizatorii artificiali, deci mancarea organica contine substante nutritive mai sanatoase.

Foto: supernatural.ie

În articolul

Studiu: legumele organice, mai sarace in vitamine?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x