Studiu: legumele organice, mai sarace in vitamine?

Publicat pe 28.02.2011 la 02:44 Actualizat pe 28.02.2011 la 02:47

Pentru ca orice "moda" implica si polemici mai mult sau mai putin ascutite, a venit si randul produselor organice sa fie contestate. Se intampla in Marea Britanie, unde 30% din populatie cumpara, de regula, alimente organice, iar industria de profil totalizeaza venituri anuale de peste doua miliarde de euro.

Cea mai recenta teorie este ca legumele la cresterea carora s-au folosit pesticide contin mai multe vitamine decat cele supuse principiilor agriculturii "organice".

Un studiu in acest sens a fost realizat de revista britanica Which Gardening, potrivit Daily Mail. Cercetarea a durat doi ani, timp in care expertii recrutati de Which Gardening au crescut cartofi, broccoli si rosii. In cadrul testelor, ingrijirea loturilor organice a presupus doar saparea, irigarea si utilizarea balegarului pe post de ingrasamant. In cazul celorlalte culturi s-au folosit un spray impotriva daunatorilor si un fertilizator artificial.


Din studiu a reiesit ca broccoli nonorganic contine mai multi antioxidanti decat broccoli organic. Antioxidantii au efecte benefice asupra sanatatii si previn cancerul. In privinta cartofilor, cercetatorii au concluzionat ca cei cultivati potrivit principiilor agriculturii moderne contin mai multa vitamina C decat cei obtinuti prin metodele specifice agriculturii bio. Cat despre rosii, participantii la studiu au fost de parere ca rosiile obtinute nonorganic au un gust mai pregnant si sunt mai dulci decat rosiile organice.


"Rezultatele surprinzatoare ale testelor pun sub semnul intrebarii o serie de idei preconcepute despre gustul si valuarea nutritionala ale legumelor organice. Acest studiu nu a vizat si alte beneficii ale mancarii organice, precum impactul asupra mediului inconjurator", a spus Ceri Thomas, editor la Which? Gardening.


Initiativa s-a ales cu critici aspre din partea Asociatiei pentru Sol din Regatul Unit. "Este un studiu fara baza stiintifica si pe un numar restrans de legume", a spus Emma Hockridge, un reprezentant al asociatiei. Ea a adaugat ca e nevoie de mai multe cercetari pentru a compara mancarea organica cu cea nonorganica si ca un studiu realizat in Europa arata ca substantele nutritive din legume sunt distruse de fertilizatorii artificiali, deci mancarea organica contine substante nutritive mai sanatoase.

Foto: supernatural.ie

În articolul

Studiu: legumele organice, mai sarace in vitamine?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x