Supele si ciorbele trebuie facute cu capacul acoperit

Publicat pe 01.11.2010 la 16:28 Actualizat pe 01.11.2010 la 17:26

Supele si ciorbele fac parte din alimentatia constanta a familiilor din Romania, si marea majoritate a gospodinelor stiu sa prepare cateva feluri diferite de astfel de preparate. Astazi nu vom vorbi insa despre retete in sine, secrete sau alimentele care compun supele si ciorbele ci despre modul acestora de a fi gatite.

Mai exact: cum e mai bine sa gatim supele si ciorbele? Avand capacul pus deasupra oalei, sau fara capac?

Gatitul acestor preparate implica o pregatire termica intr-un interval de timp lung, mai lung decat in cazul majoritatii altor preparate culinare. Iar faptul ca legumele puse in ciorba sunt taiate marunt face ca suprafata de expunere a acestora sa fie foarte mare. Iar daca ne gandim ca toate acest legume sunt scufundate in apa fierbinte - atunci putem avea tabloul perfect legat de modul in care sunt afectate ingredientele dintr-o ciorba, cu referire stricta la calitatile nutritive.

Vitaminele B si vitamina C sunt cei mai importanti nutrienti care "ies" din alimente in timpul fierberii si se pierd in apa in care fierb legumele. Sigur, mai raman vitamine in ingrediente, insa apa in sine devine si ea purtatoare de astfel de vitamine. Si in acest moment intervin aburii. Ei bine, pentru ca pierderea de vitamine sa fie cat mai mica, este recomandat ca supele si ciorbele sa fie fierte cu capacul oalei acoperit, pentru ca aburii (care contin invariabil nutrienti) sa nu iasa afara.

Si nu uitati: mancarea facuta cu capacul acoperit trebuie preparata la foc mai mic, in timp ce cea fara capac poate fi gatita la foc/temperatura mai mare.

foto: slowcookertipsandrecipes.com

În articolul Supele si ciorbele trebuie facute cu capacul acoperit:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 27 noiembrie 2025. Capricornii îmbrățișează sinceritatea. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 noiembrie 2025. Capricornii îmbrățișează sinceritatea. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
observatornews.ro
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
a1.ro
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
HelloTaste.ro
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Catine
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
useit.ro
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
as.ro
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
MediCOOL
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Fiul lui Bercea Mondialu, implicat într-un accident rutier mortal! Victima a decedat
Spynews
Fiul lui Bercea Mondialu, implicat într-un accident rutier mortal! Victima a decedat
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
DeParinti
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
MediCOOL
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
HelloTaste
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
close
x