Supele si ciorbele trebuie facute cu capacul acoperit

Publicat pe 01.11.2010 la 16:28 Actualizat pe 01.11.2010 la 17:26

Supele si ciorbele fac parte din alimentatia constanta a familiilor din Romania, si marea majoritate a gospodinelor stiu sa prepare cateva feluri diferite de astfel de preparate. Astazi nu vom vorbi insa despre retete in sine, secrete sau alimentele care compun supele si ciorbele ci despre modul acestora de a fi gatite.

Mai exact: cum e mai bine sa gatim supele si ciorbele? Avand capacul pus deasupra oalei, sau fara capac?

Gatitul acestor preparate implica o pregatire termica intr-un interval de timp lung, mai lung decat in cazul majoritatii altor preparate culinare. Iar faptul ca legumele puse in ciorba sunt taiate marunt face ca suprafata de expunere a acestora sa fie foarte mare. Iar daca ne gandim ca toate acest legume sunt scufundate in apa fierbinte - atunci putem avea tabloul perfect legat de modul in care sunt afectate ingredientele dintr-o ciorba, cu referire stricta la calitatile nutritive.

Vitaminele B si vitamina C sunt cei mai importanti nutrienti care "ies" din alimente in timpul fierberii si se pierd in apa in care fierb legumele. Sigur, mai raman vitamine in ingrediente, insa apa in sine devine si ea purtatoare de astfel de vitamine. Si in acest moment intervin aburii. Ei bine, pentru ca pierderea de vitamine sa fie cat mai mica, este recomandat ca supele si ciorbele sa fie fierte cu capacul oalei acoperit, pentru ca aburii (care contin invariabil nutrienti) sa nu iasa afara.

Si nu uitati: mancarea facuta cu capacul acoperit trebuie preparata la foc mai mic, in timp ce cea fara capac poate fi gatita la foc/temperatura mai mare.

foto: slowcookertipsandrecipes.com

În articolul Supele si ciorbele trebuie facute cu capacul acoperit:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 21 decembrie 2025. Berbecii se simt împliniți. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 decembrie 2025. Berbecii se simt împliniți. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Destinaţia exotică spre care se îndreaptă cei mai mulţi români de sărbători. Sejurul porneşte de la 2.240 €
observatornews.ro
Destinaţia exotică spre care se îndreaptă cei mai mulţi români de sărbători. Sejurul porneşte de la 2.240 €
Motivul pentru care Vlad Gherman și Oana Moșneagu nu împodobesc bradul de Crăciun
a1.ro
Motivul pentru care Vlad Gherman și Oana Moșneagu nu împodobesc bradul de Crăciun
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
HelloTaste.ro
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Catine
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
useit.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Afacerile cu care şi-a mărit de 4 ori averea milionarul român care are avion privat, dar merge cu metroul!
as.ro
Afacerile cu care şi-a mărit de 4 ori averea milionarul român care are avion privat, dar merge cu metroul!
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Mama Mihaelei Rădulescu s-a stins din viață! Vedeta a revenit de urgență în România
Spynews
Mama Mihaelei Rădulescu s-a stins din viață! Vedeta a revenit de urgență în România
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
DeParinti
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
MediCOOL
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
HelloTaste
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
close
x