Supele si ciorbele trebuie facute cu capacul acoperit
Publicat pe 01.11.2010 la 16:28 Actualizat pe 01.11.2010 la 17:26
Supele si ciorbele fac parte din alimentatia constanta a familiilor din Romania, si marea majoritate a gospodinelor stiu sa prepare cateva feluri diferite de astfel de preparate. Astazi nu vom vorbi insa despre retete in sine, secrete sau alimentele care compun supele si ciorbele ci despre modul acestora de a fi gatite.
Mai exact: cum e mai bine sa gatim supele si ciorbele? Avand capacul pus deasupra oalei, sau fara capac?
Gatitul acestor preparate implica o pregatire termica intr-un interval de timp lung, mai lung decat in cazul majoritatii altor preparate culinare. Iar faptul ca legumele puse in ciorba sunt taiate marunt face ca suprafata de expunere a acestora sa fie foarte mare. Iar daca ne gandim ca toate acest legume sunt scufundate in apa fierbinte - atunci putem avea tabloul perfect legat de modul in care sunt afectate ingredientele dintr-o ciorba, cu referire stricta la calitatile nutritive.
Vitaminele B si vitamina C sunt cei mai importanti nutrienti care "ies" din alimente in timpul fierberii si se pierd in apa in care fierb legumele. Sigur, mai raman vitamine in ingrediente, insa apa in sine devine si ea purtatoare de astfel de vitamine. Si in acest moment intervin aburii. Ei bine, pentru ca pierderea de vitamine sa fie cat mai mica, este recomandat ca supele si ciorbele sa fie fierte cu capacul oalei acoperit, pentru ca aburii (care contin invariabil nutrienti) sa nu iasa afara.
Si nu uitati: mancarea facuta cu capacul acoperit trebuie preparata la foc mai mic, in timp ce cea fara capac poate fi gatita la foc/temperatura mai mare.
foto: slowcookertipsandrecipes.com