Supele si ciorbele trebuie facute cu capacul acoperit

Publicat pe 01.11.2010 la 16:28 Actualizat pe 01.11.2010 la 17:26

Supele si ciorbele fac parte din alimentatia constanta a familiilor din Romania, si marea majoritate a gospodinelor stiu sa prepare cateva feluri diferite de astfel de preparate. Astazi nu vom vorbi insa despre retete in sine, secrete sau alimentele care compun supele si ciorbele ci despre modul acestora de a fi gatite.

Mai exact: cum e mai bine sa gatim supele si ciorbele? Avand capacul pus deasupra oalei, sau fara capac?

Gatitul acestor preparate implica o pregatire termica intr-un interval de timp lung, mai lung decat in cazul majoritatii altor preparate culinare. Iar faptul ca legumele puse in ciorba sunt taiate marunt face ca suprafata de expunere a acestora sa fie foarte mare. Iar daca ne gandim ca toate acest legume sunt scufundate in apa fierbinte - atunci putem avea tabloul perfect legat de modul in care sunt afectate ingredientele dintr-o ciorba, cu referire stricta la calitatile nutritive.

Vitaminele B si vitamina C sunt cei mai importanti nutrienti care "ies" din alimente in timpul fierberii si se pierd in apa in care fierb legumele. Sigur, mai raman vitamine in ingrediente, insa apa in sine devine si ea purtatoare de astfel de vitamine. Si in acest moment intervin aburii. Ei bine, pentru ca pierderea de vitamine sa fie cat mai mica, este recomandat ca supele si ciorbele sa fie fierte cu capacul oalei acoperit, pentru ca aburii (care contin invariabil nutrienti) sa nu iasa afara.

Si nu uitati: mancarea facuta cu capacul acoperit trebuie preparata la foc mai mic, in timp ce cea fara capac poate fi gatita la foc/temperatura mai mare.

foto: slowcookertipsandrecipes.com

În articolul

Supele si ciorbele trebuie facute cu capacul acoperit

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unui turist belgian care a mers pentru prima dată cu Mocăniţa în Bucovina: "Doamne! Ce am făcut să merit?"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x