Tarta glazurata cu zmeura si piersici
Publicat pe 08.08.2012 la 18:23 Actualizat pe 02.11.2012 la 11:47
Ingrediente:
1 cană de lapte se pune la fiert cu pasta dintr-un baton de vanilie şi coajă rasă de portocală. Se dă la foc mediu.
¼ cană zahăr
3 linguri amidon de porumb
3 gălbenuşuri
Mod de preparare:
Peste zahăr, amidon şi gălbenuşuri se pun 2 linguri lapte. Când laptele a fiert se toarnă în timp ce se amestecă cu telul pentru a se tempera. Compoziţia se pune la loc în cratiţă şi se amestecă continuu. Când se îngroaşă se amestecă mai energic. Când străluceşte e gata.
Se strecoară într-un castron în care s-au pus 2 linguri de unt.
Când e caldă se adaugă un strop de lichior de portocale.
Se pune în castron, se pune o folie de platic direct pe suprafaţa cremei să nu se prindă pojghiţă.
Se foloseşte reţeta de aluat Sablee. Se întinde un cerc cu diametrul de 22 cm. Se foloseşte o formă de tartă cu fund detaşabil. Aluatul se apasă bine în colţuri. Se taie marginile trecând sucitorul deasupra formei. Fundul se înţeapă cu furculiţa. Se dă la rece.
Se coace la 160 de grade timp de 20 de minute. Se lasă la răcit. Când e rece se pune crema, se întinde. Se pun fructele: felii de piersici şi zmeură proaspătă.
Se pune deasupra pentru strălucire şi pentru a păstra fructele la locul lor, jeleu de mere topit la foc mic. Se aplică un strat folosind pensula.
Masuri
Lichid sau volum (aproximativ):
1 lingurita 5 ml
1 lingura 15 ml/ 15 cc
2 linguri 30 ml/ 30 cc
1/4 masura 59 ml
1/3 masura 79 ml
1/2 masura 118 ml
2/3 masuri 158 ml
3/4 masuri 177 ml
7/8 masuri 207 ml
1 masura 237 ml
2 masuri 473 ml
4 masuri 946 ml
1 pinta 473 ml
2 pinte 946 ml/ 0.946 litri
8 pinte 3785 ml/ 3.78 litri
4 litri 3785 ml/ 3.78 litri
1 litru 1000 ml
Ingrediente uscate sau greutate (aproximativ):
1 uncie 30 grame (28.35 g)
2 uncii 55 grame
3 uncii 85 grame
4 uncii 125 grame
8 uncii 240 grame
12 uncii 375 grame
16 uncii 454 grame
32 uncii 907 grame
1 kilogram 1000 grame