Tarta Napoleon – cu ciocolata si alune
Publicat pe 23.08.2012 la 12:31 Actualizat pe 02.11.2012 la 11:46
Crema de patiserie:
1 cană de lapte condensat
1/2 cană lapte obişuit
Se pune laptele pe foc.
3 gălbenuşuri se amestecă cu 3 linguri de amidon şi se toarnă puţin câte puţin din lapte. Apoi totul se pune în oală, iar oala la foc mediu, amestecând permanent până se îngroaşă.
140 g de ciocolată dulce amăruie se amestecă cu 2 linguri de unt.
Când laptele cu gălbenuşuri e gata, se strecoară peste ciocolata cu unt.
Se adaugă puţină vanilie, lichior de alune şi 3/4 cană unt de alune.
Se lasă deoparte acoperită cu folie alimentară direct peste cremă, pentru a nu prinde coajă.
Blatul:
Se coc 500 g de aluat tăiat în 3. Se întinde 1 bucată de 20 cm.
Se pune în tava acoperită cu hârtie de copt, se înţeapă, peste el se pune o bucată de hârtie de copt şi o tavă ca să ţină greutate.
Se bagă la cuptor la 200 de grade timp de 10 minute.
După 10 minute, peste tavă se adaugă 2 cărămizi şi se mai coace încă 10 minute.
După alte 10 minute se îndepărtează cărămizile, tava şi hârtia de copt.
Se lasă la răcit, se asamblează, apoi se lasă 1-2 ore la rece.
Se taie şi se pudrează cu zahăr.
Masuri
Lichid sau volum (aproximativ):
1 lingurita 5 ml
1 lingura 15 ml/ 15 cc
2 linguri 30 ml/ 30 cc
1/4 masura 59 ml
1/3 masura 79 ml
1/2 masura 118 ml
2/3 masuri 158 ml
3/4 masuri 177 ml
7/8 masuri 207 ml
1 masura 237 ml
2 masuri 473 ml
4 masuri 946 ml
1 pinta 473 ml
2 pinte 946 ml/ 0.946 litri
8 pinte 3785 ml/ 3.78 litri
4 litri 3785 ml/ 3.78 litri
1 litru 1000 ml
Ingrediente uscate sau greutate (aproximativ):
1 uncie 30 grame (28.35 g)
2 uncii 55 grame
3 uncii 85 grame
4 uncii 125 grame
8 uncii 240 grame
12 uncii 375 grame
16 uncii 454 grame
32 uncii 907 grame
1 kilogram 1000 grame