Tarta Tropezienne

Publicat pe 23.07.2012 la 13:52 Actualizat pe 02.11.2012 la 11:52

tropezienne

Este mai mult o prăjitură decât o tartă, această brioşă umplută cu cremă îşi are numele de la oraşul în care s-a făcut pentru prima oară, St. Tropez, Franţa, în 1960 - fiind descoperită de celebra actriţă Brigitte Bardot.

Ingrediente:

•3 linguri de lapte cu 2% grăsime, la temperatura camerei
•1 lingură + ¾ măsură de făină
•1 ½ lingură de drojdie uscată
•1 lingură zahăr pudră cernut
•1 ou mare, la temperatura camerei
•¼ linguriţă de sare
•3 linguri de unt nesărat, la temperatura camerei
•1 ou bătut cu 2 linguri de apă


Crema:

•1 măsură de lapte cu 2 % grăsime
•½ baton de vanilie
•1 ou mare
•1 gălbenuş
•¼ măsură de zahăr
•2 linguri + 1 linguriţă amidon de porumb
•2 ½ linguri + ¼ măsură de unt nesărat, la temperatura camerei
•5 bucăţi de zahăr
•1/3 măsură de frişcă
•1 ou, bătut cu 2 linguri de apă

Mod de preparare:

1. Amestecă 2 linguri de lapte, 1 lingură de făină şi drojdia şi lasă-le deoparte 5 minute.


2. Adaugă laptele rămas, făina, zahărul, oul, sarea şi amestecă folosind o lingură de lemn 6 minute, ori mixerul 3 minute. Adaugă untul în timp ce amesteci. Pune coca într-un vas uns, acoperă cu folie de plastic şi lasă-l să crească la temperatura camerei 30 de minute, apoi bagă-l la frigider între 8 şi 24 de ore.

3. Pe o suprafaţă pudrată cu făină, frământă coca dându-i forma unei bile, apoi dă-i forma unui cerc cu diamerul de 23 cm şi grosimea de 1 cm. Pune brioşa pe o tavă de copt, acoper-o cu un prosop şi las-o să crească 90 de minute. În timp ce coca se odihneşte, prepară crema.

4. Pune laptele la fiert, la flacără medie, împreună cu seminţele din batonul de vanilie. Într-un bol separat amestecă oul, gălbenuşul, zahărul şi amidonul de porumb. Adaugă încet laptele întreg în timp ce amesteci, apoi toarnă întreaga mixtură în bolul central. Bate crema şi coace până se îngroaşă şi apar deasupra câteva bule, aproximtiv 4 minute. Strecoară crema şi adăugă untul. Pune o folie de platic direct pe suprafaţa cremei şi lăs-o să se răcească la temperatura camerei, apoi la frigider.

5. Preîncălzeşte cuptorul la 350 grade Fahrenheit/ 177 grade Celsius. Unge suprafaţa brioşei cu oul bătut cu apă. Zdrobeşte cuburile de zahăr într-un prosop până se face bucăţele şi presară pe suprafaţa brioşei. Coace timp de 20 de minute sau până capătă o culoare aurie. Las-o să se răcească complet până să o umpli.

6. Bate crema. Taie brioşa în două, pe orizontală, dă cu cremă pe jumătatea de jos, apoi pune uşor partea de sus. Dă la frigider până la servire.

7. Brioşa se va servi în ziua în care e făcută, dar crema se poate face cu o zi în avans.

Masuri

Lichid sau volum (aproximativ):

1 lingurita 5 ml
1 lingura 15 ml/ 15 cc
2 linguri 30 ml/ 30 cc
1/4 masura 59 ml
1/3 masura 79 ml
1/2 masura 118 ml
2/3 masuri 158 ml
3/4 masuri 177 ml
7/8 masuri 207 ml

1 masura 237 ml
2 masuri 473 ml
4 masuri 946 ml
1 pinta 473 ml
2 pinte 946 ml/ 0.946 litri
8 pinte 3785 ml/ 3.78 litri
4 litri 3785 ml/ 3.78 litri
1 litru 1000 ml


Ingrediente uscate sau greutate (aproximativ):

1 uncie 30 grame (28.35 g)
2 uncii 55 grame
3 uncii 85 grame
4 uncii 125 grame
8 uncii 240 grame
12 uncii 375 grame
16 uncii 454 grame
32 uncii 907 grame
1 kilogram 1000 grame

În articolul

Tarta Tropezienne

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
a1.ro
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
HelloTaste.ro
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Catine
Prăjitură cu dovleac și griș. Desert simplu și ușor de preparat
useit.ro
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
as.ro
„A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie?” Răspunsul tranşant al bunului său prieten, Ion Ţiriac
MediCOOL
5 simptome ale cancerului de colon și cum să-ți reduci riscurile
Spynews
Claudia Pătrășcanu sărbătorește ziua de naștere a fiului ei cel mare! Gabriel a împlinit 10 ani
DeParinti
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii recomandă aceste alimente pentru cei mici
MediCOOL
Ce este cafeaua decofeinizată. Care sunt caracteristicile acestei băuturi
HelloTaste
Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă
x