Tarta Tropezienne
Publicat pe 23.07.2012 la 13:52 Actualizat pe 02.11.2012 la 11:52
Este mai mult o prăjitură decât o tartă, această brioşă umplută cu cremă îşi are numele de la oraşul în care s-a făcut pentru prima oară, St. Tropez, Franţa, în 1960 - fiind descoperită de celebra actriţă Brigitte Bardot.
Ingrediente:
•3 linguri de lapte cu 2% grăsime, la temperatura camerei
•1 lingură + ¾ măsură de făină
•1 ½ lingură de drojdie uscată
•1 lingură zahăr pudră cernut
•1 ou mare, la temperatura camerei
•¼ linguriţă de sare
•3 linguri de unt nesărat, la temperatura camerei
•1 ou bătut cu 2 linguri de apă
Crema:
•1 măsură de lapte cu 2 % grăsime
•½ baton de vanilie
•1 ou mare
•1 gălbenuş
•¼ măsură de zahăr
•2 linguri + 1 linguriţă amidon de porumb
•2 ½ linguri + ¼ măsură de unt nesărat, la temperatura camerei
•5 bucăţi de zahăr
•1/3 măsură de frişcă
•1 ou, bătut cu 2 linguri de apă
Mod de preparare:
1. Amestecă 2 linguri de lapte, 1 lingură de făină şi drojdia şi lasă-le deoparte 5 minute.
2. Adaugă laptele rămas, făina, zahărul, oul, sarea şi amestecă folosind o lingură de lemn 6 minute, ori mixerul 3 minute. Adaugă untul în timp ce amesteci. Pune coca într-un vas uns, acoperă cu folie de plastic şi lasă-l să crească la temperatura camerei 30 de minute, apoi bagă-l la frigider între 8 şi 24 de ore.
3. Pe o suprafaţă pudrată cu făină, frământă coca dându-i forma unei bile, apoi dă-i forma unui cerc cu diamerul de 23 cm şi grosimea de 1 cm. Pune brioşa pe o tavă de copt, acoper-o cu un prosop şi las-o să crească 90 de minute. În timp ce coca se odihneşte, prepară crema.
4. Pune laptele la fiert, la flacără medie, împreună cu seminţele din batonul de vanilie. Într-un bol separat amestecă oul, gălbenuşul, zahărul şi amidonul de porumb. Adaugă încet laptele întreg în timp ce amesteci, apoi toarnă întreaga mixtură în bolul central. Bate crema şi coace până se îngroaşă şi apar deasupra câteva bule, aproximtiv 4 minute. Strecoară crema şi adăugă untul. Pune o folie de platic direct pe suprafaţa cremei şi lăs-o să se răcească la temperatura camerei, apoi la frigider.
5. Preîncălzeşte cuptorul la 350 grade Fahrenheit/ 177 grade Celsius. Unge suprafaţa brioşei cu oul bătut cu apă. Zdrobeşte cuburile de zahăr într-un prosop până se face bucăţele şi presară pe suprafaţa brioşei. Coace timp de 20 de minute sau până capătă o culoare aurie. Las-o să se răcească complet până să o umpli.
6. Bate crema. Taie brioşa în două, pe orizontală, dă cu cremă pe jumătatea de jos, apoi pune uşor partea de sus. Dă la frigider până la servire.
7. Brioşa se va servi în ziua în care e făcută, dar crema se poate face cu o zi în avans.
Masuri
Lichid sau volum (aproximativ):
1 lingurita 5 ml
1 lingura 15 ml/ 15 cc
2 linguri 30 ml/ 30 cc
1/4 masura 59 ml
1/3 masura 79 ml
1/2 masura 118 ml
2/3 masuri 158 ml
3/4 masuri 177 ml
7/8 masuri 207 ml
1 masura 237 ml
2 masuri 473 ml
4 masuri 946 ml
1 pinta 473 ml
2 pinte 946 ml/ 0.946 litri
8 pinte 3785 ml/ 3.78 litri
4 litri 3785 ml/ 3.78 litri
1 litru 1000 ml
Ingrediente uscate sau greutate (aproximativ):
1 uncie 30 grame (28.35 g)
2 uncii 55 grame
3 uncii 85 grame
4 uncii 125 grame
8 uncii 240 grame
12 uncii 375 grame
16 uncii 454 grame
32 uncii 907 grame
1 kilogram 1000 grame