Toamna - momentul muraturilor
Publicat pe 20.09.2010 la 13:25
Fiecare gospodina are secretul ei atunci cand este vorba de muraturi pentru iarna. Toate muraturile - fie ca sunt din castraveti, gogosari, ardei umpluti cu varza, vinete murate etc. - se pregatesc folosind borcane de orice dimensiuni, bine spalate, sterilizate. Pentru ca muraturile sa iasa perfecte, ai nevoie de sare mare, curata, pentru muraturi - fara iod, fara antiaglomerant (adaosurile din sarea de bucatarie) - si de otet de vin de buna calitate. Daca in timpul fermentatiei saramura se tulbura, borcanul se tine in continuare la soare pana se limpezeste saramura. Dupa fermentatie, muraturile vor fi pastrate intr-un loc racoros. Vasele cu muraturi nu se asaza direct pe pamant, ci pe rafturi.
Castraveti murati
Ingrediente: 2,5 kg castraveti, 5 linguri de sare mare, 8 catei de usturoi, cate 1 lingura boabe de mustar si de piper, 3 foi de dafin, 2 tulpini marar uscat, 2 radacini hrean, 4 tulpini leustean, 1 tulpina de tarhon (cimbru)
Preparare: Speli bine un borcan de 5 litri, apoi speli verdeturile. Cureti hreanul si usturoiul. Speli castravetii si-i cureti de florile uscate de la capete. Pui la fiert 2,5 litri de apa cu sare. Formezi un “pat” din tulpini de marar, leustean pe fundul borcanului. Asezi castravetii, apropiati unul de altul, in borcan, iar printre ei, tulpinile de verdeturi si hreanul taiat pe lungime. Adaugi peste castraveti foile de dafin, usturoiul, piper si mustar. Cand apa da in clocot si sarea s-a topit, toarna apa peste castraveti in borcan (preancalzit). Inchizi borcanul imediat cu folie (sau legi cu sfoara) sau capac, etans. Il depozitezi, dupa ce s-a racit, in camara.
Gogosari in otet
Ingrediente: 5 kg gogosari, 300 g zahar, 5 linguri de sare, 2 cani otet, frunze de telina, mustar boabe, ceapa, cimbru uscat, hrean, ulei.
Preparare: Cureti gogosarii, ii tai in 4, ii introduci intr-un lighean mare, presari zaharul, sarea si adaugi otetul. Lasi la macerat 24 de ore, amestecand periodic. Asezi in borcane de 800 g gogosarii, boabele de mustar, ceapa, cimbrul, hreanul taiat rondele subtiri. Adaugi frunzele de telina intregi, apoi torni zeama lasata de gogosari, iar peste aceasta un strat de ulei. Inchizi bine borcanele si le asezi in camara, pe raft.
Ceapa murata
Ingrediente: 1 kg ceapa marunta, boabe de piper, un ardei iute mic, o radacina mica de hrean, sare, zahar, otet de vin rosu, apa, o frunza de dafin.
Preparare: Se pune ceapa curatata in borcan, astfel incat sa ramana intreaga. Se adauga mirodeniile, hreanul betisoare si ardeiul iute, intreg. Se pun la fiert 2 l apa cu 2 linguri de sare. Dupa ce apa clocoteste cu clocote mari, 2-3 minute, se da deoparte si se adauga sase linguri de otet rosu de vin + 1 lingura de zahar. Cu un polonic, se pune apa fierbinte, incet, peste ceapa. Se inchide borcanul si se depoziteaza la loc rece si intunecat.
Fructe murate
Ingrediente: 2 gutui mari, 3 ciorchini mari de struguri negri, 1 kg prune brumarii, ½ litru litru de apa si ½ litru de otet de vin alb, 500 g zahar, 200 g miere, un varf de lingurita de sare, cuisoare.
Preparare: Fructele spalate se pun intregi in borcan. Strugurii se lasa ciorchine, inlaturand numai boabele stricate. Intr-un borcan mai mare se pun mai multe fructe. Siropul este suficient pentru un borcan de 7 litri, plin cu fructe. Siropul poate fi diluat cu inca o cana de 250 ml de apa. Pune toate ingredientele pentru sirop la fiert. Se adauga cuisoare si, cand clocoteste, siropul se toarna incet peste fructele din borcan. Se inchide borcanul etans, cu capac sau cu celofan. Sunt gata peste 5 saptamani si resista 5 luni.
citeste si revista Felicia
foto: kitchenkonfidence.com