Toamna - momentul muraturilor

Publicat pe 20.09.2010 la 13:25

Fiecare gospodina are secretul ei atunci cand este vorba de muraturi pentru iarna. Toate muraturile - fie ca sunt din castraveti, gogosari, ardei umpluti cu varza, vinete murate etc. - se pregatesc folosind borcane de orice dimensiuni, bine spalate, sterilizate. Pentru ca muraturile sa iasa perfecte, ai nevoie de sare mare, curata, pentru muraturi - fara iod, fara antiaglomerant (adaosurile din sarea de bucatarie) - si de otet de vin de buna calitate. Daca in timpul fermentatiei saramura se tulbura, borcanul se tine in continuare la soare pana se limpezeste saramura. Dupa fermentatie, muraturile vor fi pastrate intr-un loc racoros. Vasele cu muraturi nu se asaza direct pe pamant, ci pe rafturi.

Castraveti murati



Ingrediente: 2,5 kg castraveti, 5 linguri de sare mare, 8 catei de usturoi, cate 1 lingura boabe de mustar si de piper, 3 foi de dafin, 2 tulpini marar uscat, 2 radacini hrean, 4 tulpini leustean, 1 tulpina de tarhon (cimbru)
Preparare: Speli bine un borcan de 5 litri, apoi speli verdeturile. Cureti hreanul si usturoiul. Speli castravetii si-i cureti de florile uscate de la capete. Pui la fiert 2,5 litri de apa cu sare. Formezi un “pat” din tulpini de marar, leustean pe fundul borcanului. Asezi castravetii, apropiati unul de altul, in borcan, iar printre ei, tulpinile de verdeturi si hreanul taiat pe lungime. Adaugi peste castraveti foile de dafin, usturoiul, piper si mustar. Cand apa da in clocot si sarea s-a topit, toarna apa peste castraveti in borcan (preancalzit). Inchizi borcanul imediat cu folie (sau legi cu sfoara) sau capac, etans. Il depozitezi, dupa ce s-a racit, in camara.



Gogosari in otet



Ingrediente: 5 kg gogosari, 300 g zahar, 5 linguri de sare, 2 cani otet, frunze de telina, mustar boabe, ceapa, cimbru uscat, hrean, ulei.

Preparare: Cureti gogosarii, ii tai in 4, ii introduci intr-un lighean mare, presari zaharul, sarea si adaugi otetul. Lasi la macerat 24 de ore, amestecand periodic. Asezi in borcane de 800 g gogosarii, boabele de mustar, ceapa, cimbrul, hreanul taiat rondele subtiri. Adaugi frunzele de telina intregi, apoi torni zeama lasata de gogosari, iar peste aceasta un strat de ulei. Inchizi bine borcanele si le asezi in camara, pe raft.



Ceapa murata



Ingrediente: 1 kg ceapa marunta, boabe de piper, un ardei iute mic, o radacina mica de hrean, sare, zahar, otet de vin rosu, apa, o frunza de dafin.


Preparare: Se pune ceapa curatata in borcan, astfel incat sa ramana intreaga. Se adauga mirodeniile, hreanul betisoare si ardeiul iute, intreg. Se pun la fiert 2 l apa cu 2 linguri de sare. Dupa ce apa clocoteste cu clocote mari, 2-3 minute, se da deoparte si se adauga sase linguri de otet rosu de vin + 1 lingura de zahar. Cu un polonic, se pune apa fierbinte, incet, peste ceapa. Se inchide borcanul si se depoziteaza la loc rece si intunecat.



Fructe murate

Ingrediente: 2 gutui mari, 3 ciorchini mari de struguri negri, 1 kg prune brumarii, ½ litru litru de apa si ½ litru de otet de vin alb, 500 g zahar, 200 g miere, un varf de lingurita de sare, cuisoare.


Preparare: Fructele spalate se pun intregi in borcan. Strugurii se lasa ciorchine, inlaturand numai boabele stricate. Intr-un borcan mai mare se pun mai multe fructe. Siropul este suficient pentru un borcan de 7 litri, plin cu fructe. Siropul poate fi diluat cu inca o cana de 250 ml de apa. Pune toate ingredientele pentru sirop la fiert. Se adauga cuisoare si, cand clocoteste, siropul se toarna incet peste fructele din borcan. Se inchide borcanul etans, cu capac sau cu celofan. Sunt gata peste 5 saptamani si resista 5 luni.

citeste si revista Felicia

foto: kitchenkonfidence.com

În articolul

Toamna - momentul muraturilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Horoscop săptămânal 01-07 aprilie 2024. Mai multe zodii au parte de o conexiune profundă cu partenerul de cuplu
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x