Toamna - momentul muraturilor

Publicat pe 20.09.2010 la 13:25

Fiecare gospodina are secretul ei atunci cand este vorba de muraturi pentru iarna. Toate muraturile - fie ca sunt din castraveti, gogosari, ardei umpluti cu varza, vinete murate etc. - se pregatesc folosind borcane de orice dimensiuni, bine spalate, sterilizate. Pentru ca muraturile sa iasa perfecte, ai nevoie de sare mare, curata, pentru muraturi - fara iod, fara antiaglomerant (adaosurile din sarea de bucatarie) - si de otet de vin de buna calitate. Daca in timpul fermentatiei saramura se tulbura, borcanul se tine in continuare la soare pana se limpezeste saramura. Dupa fermentatie, muraturile vor fi pastrate intr-un loc racoros. Vasele cu muraturi nu se asaza direct pe pamant, ci pe rafturi.

Castraveti murati



Ingrediente: 2,5 kg castraveti, 5 linguri de sare mare, 8 catei de usturoi, cate 1 lingura boabe de mustar si de piper, 3 foi de dafin, 2 tulpini marar uscat, 2 radacini hrean, 4 tulpini leustean, 1 tulpina de tarhon (cimbru)
Preparare: Speli bine un borcan de 5 litri, apoi speli verdeturile. Cureti hreanul si usturoiul. Speli castravetii si-i cureti de florile uscate de la capete. Pui la fiert 2,5 litri de apa cu sare. Formezi un “pat” din tulpini de marar, leustean pe fundul borcanului. Asezi castravetii, apropiati unul de altul, in borcan, iar printre ei, tulpinile de verdeturi si hreanul taiat pe lungime. Adaugi peste castraveti foile de dafin, usturoiul, piper si mustar. Cand apa da in clocot si sarea s-a topit, toarna apa peste castraveti in borcan (preancalzit). Inchizi borcanul imediat cu folie (sau legi cu sfoara) sau capac, etans. Il depozitezi, dupa ce s-a racit, in camara.



Gogosari in otet



Ingrediente: 5 kg gogosari, 300 g zahar, 5 linguri de sare, 2 cani otet, frunze de telina, mustar boabe, ceapa, cimbru uscat, hrean, ulei.

Preparare: Cureti gogosarii, ii tai in 4, ii introduci intr-un lighean mare, presari zaharul, sarea si adaugi otetul. Lasi la macerat 24 de ore, amestecand periodic. Asezi in borcane de 800 g gogosarii, boabele de mustar, ceapa, cimbrul, hreanul taiat rondele subtiri. Adaugi frunzele de telina intregi, apoi torni zeama lasata de gogosari, iar peste aceasta un strat de ulei. Inchizi bine borcanele si le asezi in camara, pe raft.



Ceapa murata



Ingrediente: 1 kg ceapa marunta, boabe de piper, un ardei iute mic, o radacina mica de hrean, sare, zahar, otet de vin rosu, apa, o frunza de dafin.


Preparare: Se pune ceapa curatata in borcan, astfel incat sa ramana intreaga. Se adauga mirodeniile, hreanul betisoare si ardeiul iute, intreg. Se pun la fiert 2 l apa cu 2 linguri de sare. Dupa ce apa clocoteste cu clocote mari, 2-3 minute, se da deoparte si se adauga sase linguri de otet rosu de vin + 1 lingura de zahar. Cu un polonic, se pune apa fierbinte, incet, peste ceapa. Se inchide borcanul si se depoziteaza la loc rece si intunecat.



Fructe murate

Ingrediente: 2 gutui mari, 3 ciorchini mari de struguri negri, 1 kg prune brumarii, ½ litru litru de apa si ½ litru de otet de vin alb, 500 g zahar, 200 g miere, un varf de lingurita de sare, cuisoare.


Preparare: Fructele spalate se pun intregi in borcan. Strugurii se lasa ciorchine, inlaturand numai boabele stricate. Intr-un borcan mai mare se pun mai multe fructe. Siropul este suficient pentru un borcan de 7 litri, plin cu fructe. Siropul poate fi diluat cu inca o cana de 250 ml de apa. Pune toate ingredientele pentru sirop la fiert. Se adauga cuisoare si, cand clocoteste, siropul se toarna incet peste fructele din borcan. Se inchide borcanul etans, cu capac sau cu celofan. Sunt gata peste 5 saptamani si resista 5 luni.

citeste si revista Felicia

foto: kitchenkonfidence.com

În articolul Toamna - momentul muraturilor:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 2 decembrie 2025. Taurii sunt încrezători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 decembrie 2025. Taurii sunt încrezători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
observatornews.ro
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
a1.ro
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
HelloTaste.ro
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Catine
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
useit.ro
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
as.ro
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
MediCOOL
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
Cum arată bradul Adelei Popescu. Actrița și familia ei au optat pentru un pom natural de Crăciun
Spynews
Cum arată bradul Adelei Popescu. Actrița și familia ei au optat pentru un pom natural de Crăciun
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul – susținute de studii științifice
MediCOOL
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul – susținute de studii științifice
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
HelloTaste
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
close
x