Treci mai ușor peste POST! Alimente bogate în proteine, pe care le poți consuma în această perioadă
Publicat pe 04.11.2016 la 09:05 Actualizat pe 04.11.2016 la 08:51
Postul presupune excluderea produselor de origine animala din alimentatie. Totusi, organismul va cere in continuare proteine, dar poti acoperi doza necesara cu cateva alimente foarte sanatoase.
Finalul fiecărui an calendaristic ortodox este marcat de un post important, care prevestește Nașterea Domnului. Mai este numit și ”Postul Crăciunului” și reprezintă o perioadă în care oamenii încearcă să-și curețe sufletul și trupul, pregătindu-se de sărbătoare. Anual, timp de 40 de zile, creștinii postesc de la tot ceea ce înseamnă gând și faptă rea. Postul include și o schimbare în alimentație, deoarece preparatele de origine animală trebuie excluse din meniu.
Postul alimentar presupune multe riscuri pentru sănătate
Deși are un scop lăudabil, postul nu trebuie transformat într-o cură de slăbire. Corpul va continua să ceară nutrienții și proteinele pe care le obținea până acum din carne, și de care are foarte mare nevoie pentru a se dezvolta normal. Pentru a evita denutriția proteică în perioada postului, tot ceea ce trebuie să faci este să înlocuiești proteinele animale cu unele vegetale.
Poți alege dintr-o gamă variată de alimente care conțin proteine vegetale și care au, de cele mai multe ori, o calitate superioară. Mai mult decât atât, ele sunt mult mai folositoare pentru organism chiar și decât proteinele animale.
- Quinoa - se gătește în același stil cu orezul, diferența fiind aceea că timpul necesar fierberii este mult mai mic în cazul acestui aliment. Se comercializează sub formă de granule și într-o varietate de culori, astfel că mâncărurile tale vor fi și gustoase și aspectuose. Din punct de vedere al conținutului, quinoa conține proteine vegetale calitative și foarte mult calciu, așa că va înlocui cu succes carnea și laptele din meniul tău obișnuit.
- Ciupercile - una dintre principalele surse alternative de proteine, ciupercile sunt consumate în toată perioada anului, deoarece au un conținut redus de calorii și sunt pline de nutrienți. Avantajul acestora este acela că pot fi preparate sub tot felul de forme, de la preparate principale, până la garnituri.
- Fasolea - cu un conținut considerabil de carbohidrați, fasolea este consumată în perioada postului mai ales sub formă de boabe uscate. Poate fi transformată în supe, ciorbe sau paste, fiind un aliment foarte versatil, gustos și sățios. Pe lângă proteinele vegetale de care corpul are atâta nevoie, fasolea este bogată și în alți nutrienți, printre care vitamina B și fier.
- Laptele de migdale - chiar dacă este post, nu înseamnă că micul dejun pe bază de cereale integrale și lapte trebuie să dispară din meniul tău. Tot ceea ce trebuie să faci este să înlocuiești laptele de vacă cu substitutul vegetal, laptele de migdale. Deși nu este atât de bogat în proteine precum restul alimentelor, laptele de migdale conține vitaminele A, E și D, dar și foarte mult calciu, patru nutrienți foarte importanți pentru buna funcționare a organismului tău.
Greșeli frecvente în perioada postului
Nu toate alimentele care conțin proteine de altă origine decât cea animală sunt sănătoase pentru organismul tău. Există o serie de alimente pe care, dacă ții la corpul tău, ar trebui să le consumi cu moderație.
Pe lista alimentelor nocive se află cartofii și pastele făinoase. Ele sunt consumate în exces, mai ales în perioada postului, deși nutriționiștii nu recomandă mai mult de o porție pe săptămână. Fiind bogate în amidon, ele pot conduce spre obezitate sau diabet de tip 2. Totuși, în topul ”alimentelor păcătoase” nu se află nici cartofii, nici pastele. Mezelurile și pateurile vegetale sunt produsele de care trebuie să te ferești cât mai mult posibil. Acestea conțin numeroase substanțe artificiale, folosite cu scopul de a înlocui gustul cărnii, dar care reprezintă adevărate pericole pentru organismul tău.