Varsovia: cozi la gogosi in "joia grasa"

Publicat pe 03.03.2011 la 19:53 Actualizat pe 03.03.2011 la 19:57

Ultima joi inainte de inceperea postului Pastelui este sarbatorita in Polonia intr-un mod foarte gustos si dulce. Strazile principale sunt inundate de miros de gogosi proaspat facute, iar cozile din fata cofetariilor sunt incredibile.

In mod traditional, aceasta zi era dedicata unui ultim mare ospat ca in zilele de carnaval ce preceda o perioada de abstinenta, numele de "joia grasa" fiind astfel asociat unei zile de abundenta culinara.


Pufoasele gogosi umplute cu gem, pudrate cu zahar sau invelite in glazura sunt insa in mod cert cele mai populare, cererea fiind in general de 100 milioane de gogosi anual in aceasta zi speciala. In medie, fiecare polonez mananca aproximativ doua gogosi, ceea ce ar insemna 500-700 de calorii.


Numele de "pączek" (gogoasa in poloneza) vine de la forma atat de rotunda si bombata a gogosilor ce aminteste de bobocii florilor, ce poarta numele de "pąk", insa are drept diminutiv "pączek". Astfel, gogosile poloneze sunt de fapt ca niste bulbisori de floare, umpluti cu siropul gemurilor de tot felul.


Astfel se poate spune ca gogosilor li se asociaza oarecum si ideea de primavara, care in Polonia se lasa ceva mai mult asteptata decat in alte tari cu vreme mai blanda. Aceasta zi ce incheie perioada de rasfat si pacate se serbeaza in forfota si veselie, polonezii stand minute in sir la cozi interminabile pentru a cumpara cele mai bune gogosi din oras.

De la cofetariile mai luxoase se pot cumpara gogosi mai fine, mai parfumate, ce sunt apoi impachetate in cutii de cadouri si pot fi daruite. In general, pretul gogosilor variaza intre 0,80 de grosi si 3 zloti (adica aproximativ de la 90 de bani pana la 4 lei romanesti).


In "joia grasa" acestea se consuma acasa, la scoala, la munca sau pe strada. De altfel, e destul de placut ca pentru o zi, pe unde te invarti sa vezi oameni cu nasul plin de pudra dulce, zambind si mancand gogosi.

Adina Nistor (Varsovia)

În articolul

Varsovia: cozi la gogosi in "joia grasa"

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 februarie 2025. Taurii trebuie să renunțe la confort. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bentley decapotabil, strivit pe asfalt în centrul Ploieştiului. Bolidul a lovit un SUV parcat, apoi s-a răsturnat pe plafon
a1.ro
Iubit de unii, controversat pentru alții! Emil Rengle este pregătit să plece în aventura Asia Express alături de sufletul său pereche! Cum a transformat provocările în oportunități și cum a reușit să cucerească România
HelloTaste.ro
Pulpă de porc cu cartofi și roșii la cuptor. Rețetă pentru o masă de duminică în familie
Catine
Zodiile au toate șansele să primească oportunități în carieră. Care sunt zilele cheie de care trebuie să profite în 2025
useit.ro
Asteroidul care s-ar putea izbi de Pământ în 2032. Deja au fost invocate procedurile de apărare a planetei
as.ro
Claudia Bavel a rupt tăcerea despre relaţia cu Iker Casillas. Fosta actriţă din filmele pentru adulţi confirmă: „Este minunat!”
MediCOOL
Micro-pauzele regulate și discuțiile cu un superior pot reduce oboseala la muncă. Oamenii de știință susțin că te pot ajuta să ai mai multă energie în timpul zilei
Spynews
Tzancă Uraganu și Lambada, surprinși împreună în Dubai! Cum l-a filmat blonda pe tatăl copiilor ei | FOTO
DeParinti
Cum să te pregătești pentru alăptare: sfaturi practice pentru viitoarele mame
MediCOOL
Rabia la om și la animale. Care sunt simptomele și când a fost ultimul caz în România
HelloTaste
Salată de ton cu rucola și fasole roșie, savuroasă și hrănitoare
x