VIDEO! Soia modificata genetic va ajunge pe farfuriile romanilor la anul
Publicat pe 01.04.2011 la 16:08 Actualizat pe 01.04.2011 la 16:13
Americanii ne pun soia modificata genetic in farfurii si ne ureaza pofta buna. N-o fac direct, au un bun aliat, pe ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. Soia modificata va ajunge pe farfuriile romanilor la anul. De altfel, o telegrama Wikileaks arata ca Tabara face astfel jocurile marilor corporatii americane, care vor sa patrunda pe piata din Europa.
Americanii stiau ca Valeriu Tabara este unul dintre cei mai sinceri si influenti sustinatori ai organismelor modificate genetic. Tocmai de aceea l-au desemnat ca principal avocat in campania prin care incercau sa ne convinga de calitatile acestora, dezvaluie WikiLeaks intr-o telegrama trimisa de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, catre Casa Alba, in 2005.
Americanii si-au ales bine si momentul si omul. In 2005, Romania se pregatea de aderarea la UE, iar legislatia era permisiva. Valeriu Tabara era vicepresedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, iar misiunea lui era sa ne convinga sa cultivam organisme modificate genetic. In planul americanilor, rolul Romaniei era acela de rampa de lansare catre Occident.
Intre timp, Valeriu Tabara a ajuns ministrul Agriculturii. Si acum crede in aceste organisme. Sanatatea consumatorilor a convins Uniunea sa nu permita cultivarea plantelor modificate genetic si a reglementat felul in care produsele care contin astfel de organisme sunt scoase la vanzare. Reguli ignorate, de altfel, in Romania.
Toate produsele care contin organisme modificate genetic ar trebui sa aiba o eticheta speciala. Astfel incat clientul sa stie cand cumpara ceva natural sau artificial. Insa de la teorie la practica este cale lunga. Deocamdata, aceste produse stau impreuna cu cele naturale pe rafturi.
Iar dezinteresul autoritatilor ii afecteaza direct pe clienti. Ultimele studii efectuate pe soarecii de laborator arata ca organismele modificate genetic produc malformatii grave ale ficatului si rinichilor. Studiile, insa, sunt contestate de marile corporatii, care produc in continuare astfel de organisme.
FOTO: Hepta