Zacusca si muraturile - prietenii sezonului
Publicat pe 22.10.2010 la 19:30 Actualizat pe 22.10.2010 la 19:41
Toamna ofera legume la discretie. Motiv pentru care gospodinele incep sa prepare zacusca si muraturi. Cat de sanatoase sunt acestea?
Zacusa din ulei si legume de calitate!
In volumul "Noua ordine alimentara. Si noi ce mai mancam", profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, ne asigura ca zacusca este un aliment nu numai gustos, dar si sanatos. Cu conditia ca la prepararea ei sa se foloseasca doar legume si ulei de calitate. Astfel, zacusca inseamna un aport de fibre alimentare si de alti nutrienti valorosi pentru buna functionare a organismului.
De asemenea, specialistul nostru mai sustine ca zacusca preparata in mod traditional, ca pe vremea bunicii, este de departe mai gustoasa si mai sanatoasa decat cea din comert.
Modul de preparare al muraturilor
In primul rand, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopshi ne cere sa intelegem ce sunt cu adevarat muraturile. Intrucat, contrar a ceea ce sustin multe gospodine, conservele de legume sterilizate in otet nu sunt muraturi.
Muraturile se prepara simplu: legumele si fructele proaspete se cufunda in saramura obtinuta cu sare autohtona sau sare marina. Fermentatia trebuie sa se produca in lipsa oxigenului din aer si de aceea legumele si fructele trebuie sa fie bine acoperite de saramura. Indicat este ca fermentatia sa aiba loc fie in butoaie de stejar, fie in borcane de sticla. In nici un caz nu vom folosi vase din mase plastice, aluminiu, deoarece acidul lactic si saramura pot extrage din materiale substante toxice, periculoase pentru sanatate.
Substantele valoroase
Trebuie sa fim convinsi ca, prin murare, varza isi pastreaza compusii anticancerigeni, hepatoprotectori, antiinflamatori si antioxidanti (vitaminele A, C, E si zincul), fibrele alimentare, mineralele. In plus, se imbogatesc cu acid lactic, echilibreaza microflora intestinala, bacterii probiotice benefice pentru intarirea sistemului imunitar si sanatatea colonului.
Retetele traditionale fac muraturile delicioase, datorita plantelor condimentare, cum ar fi: semintele de mustar, marar, usturoi romanesc, schinduf, hrean, ghimbir.
Antioxidanti
"Intrucat au o compozitie bogata in vitamine, minerale, fitonutrienti si fibre alimentare, muraturile contribuie la mentinerea unui ten tanar, incetinind procesele naturale de imbatranire", mentioneaza specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.
Varza murata este recomandarea profesorului Gheorghe Mencinicopschi in cazul in care la masa sunt mancaruri grele. "Antioxidantii din muraturi previn aparitia nitrozaminelor cancerigene rezultate in urma digestiei carnurilor sau a preparatelor din carne, precum si oxidarea grasimilor alimentare ingerate. Grasimile oxidate sunt agenti procancerigeni recunoscuti", ne avertizeaza specialistul nostru.
Calorii putine la muraturi
Muraturile au o densitate calorica foarte mica: intre 20 si 25 kcal la 100 de grame. De aceea, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi le recomanda in dietele pentru mentinerea siluetei. De pilda, varza murata are 20 kcal/ 100 g. In schimb, varza murata contine multe fibre alimentare, determinand instalarea rapida a satietatii si, in acelasi timp, facilitand detoxificarea organismului.
Citeste jurnalul.ro
Foto: graduallygreener.com