CulTour 2021: De 1 decembrie, Criss și Vlad prezintă povestea uneia dintre cele mai marcante personalități feminine din țara noastră, Regina Maria a României

Publicat pe 01.12.2021 la 15:44 Actualizat pe 01.12.2021 la 17:47

Regina Maria, ultima regină a României, soția regelui Ferdinand I, o personalitate cu greutate în istoria țării noastre. În ediția de astăzi a CulTour, Criss și Vlad prezintă povestea uneia dintre cele mai marcante personalități feminine de pe meleagurile noastre.

Regina Maria a României

Criss și Vlad prezintă povestea unei dintre cele mai marcante personalități feminine din țara noastră, Regina Maria

Profimedia Images

“Dacă ar fi să ne raportăm la istoria României scrisă de femei celebre, prima, pentru noi, este Regina Maria.”, începe Vlad Gherman ediția specială de astăzi, 1 decembrie.

“Regina Maria a României este nepoata Reginei Victoria a Angliei și a țarului Rusiei, Alexandru.”, continuă prezentarea Cristina Ciobănașu.

“Din clipa în care și-a legat destinul de cel al României, a știut să fie mai româncă decât orice român.”, continuă Vlad.

“Hannah Pakula a numit-o “ultima romantică. Toate capetele se ridicau atunci când numele ei era rostit.”, spune Criss

Povestea Reginei Maria a României la Cultour 2021

“Mai întâi de toate, amintește-ți poporul meu că te-am iubit și că te binecuvântez cu ultima mea suflare.”, a scris în jurnalul său Regina Maria, spune Vlad Gherman.

“Astăzi, de Ziua României, vă invităm să urmăriți un material special despre una dintre cele mai marcante personalități feminine din țara noastră.”, continuă Criss.

Regina Maria a României s-a născut în anul 1875 în Regatul Marii Britanii ca nepoată a Reginei Angliei, Victoria și al țarului Alexandra al II-lea al Rusiei, fiind fiica Ducilor Alfred și Maria Alexandrova. În 1893 Maria se căsătorea cu Principele de Coroană al României, Ferdinand, devenind Principesa Moștenitoare a României.

În 1914 a devenit Regină a României și avea să se implice cu toată ființa sa în desfășurarea Primului Răzvoi Mondial, dar mai ales în realizarea idealului secular al poporului român, Marea Unire.

Constantin Bălăceanu Stoinici (Academician) – “Regina Maria a intrat la noi prin două accidente, primul accident a fost prin faptul că Regele Carol I n-a avut copii sau a avut un copil, o fată, dar care a murit tânără și a trebuit să vină la tron prin Principele Ferdinand care trebuia însurat. Și al doilea accident s-a ales prin conjunctura aceasta care se ivește întotdeauna când e vorba de o căsătorie de regi, intervin toate monarhiile. Regina Victoria a influențat foarte mult alegerea ( a căreia nepoată era).

Macrina Oproiu (Istoric) -“A venit în România la vârsta de 18 ani în anul 1893, căsătorindu-se cu Principele Ferdinand și trebuie să vă spun că, în premieră, actul de căsătorie este prezent în expoziție și a fost oferit de Arhivele Naționale ale României din București. Căsătoria a avut loc în Castelul de la Sigmaringen din Germania. După venirea în țară, Maria se stabilește în Castelul Peleș timp de un an, apoi din 1894 până în 1903 locuiește la Castelul Foișor și în cele din urmă la Castelul Pelișor.”

Regina Maria a României, o poveste de viață

Constantin Bălăceanu Stoinici – “Era de o inteligență sclipitoare, fusese foarte bine educată, deși fusese educată într-o curte mică de către tatăl ei și mama ei, într-un mediu mai restrâns. Avusese o bună educație și o inteligență nativă foarte mare care a făcut-o să fie un om politic de prim ordin. A fost unul din principalii oameni politici ai României de la sf secolului al XIX-lea și până în secolul al XX-lea și care a contribuit enorm la modernizare și la Marea Unire.”

Irina Margareta Nistor (critic de film) - “Ea a făcut parte din tot ceea ce a însemnat diplomația din România și mulți din diplomați voiau să trateze subiectele cu Regina decât cu diplomații de carieră, ceea ce era un foarte mare compliment pentru că, să nu uităm, la începutul secolului trecut , feminismul nu era în floare , nici acum nu este, decât când o ia pe o linie greșită.”

Constantin Bălăceanu Stoinici : “Primul moment a stat în umbră pentru că erau Regele Carol I cu Regina Elisabeta , dar după plecarea Regelui Carol I într-o altă lume, ea a început încetul cu încetul să se impună, a reușit să cultive relații puternice, a reușit să manevreze clasa politică, a reușit să se insinueze în mecanismele acestea și să impuie în București ideea să trecem de partea Franței și a Angliei.”

Macrina Oproiu - “Regina Maria a fost simbolul rezistenței armatei române practic în Primul Război Mondial. Maria a fost cea care a înclinat balanța în favoarea Angliei, Rusiei și a țării sale de origine a Marii Britanii. Regina Maria a avut întotdeauna convingerea că Marea Britanie nu a fost niciodată învinsă, nu a pierdut niciodată vreo bătălie, și că soarta României va fi decisă în felul acesta datorită sprijinului pe care Marea Britanie o să-l acorde României.”

Irina Margareta Nistor - “Stim foarte bine că în Primul Război s-a ocupat foarte mult de cei bolnavi și s-a ocupat să existe o medalie specială pentru toți veteranii din Primul Război. Pe atunci se numea Marele Război pentru că toată lumea spera că nu va mai exista un altul . Optimismul lor era foarte mare și pentru că a mers fără teamă să aibă grijă de soldații noștri , nu avea deloc ideea că s-ar putea îmbolnăvi. Toată lumea încerca să-i exlice că ar trebui să fie puțin mai prudentă.”

Macrina Oproiu : “Lucrurile nu au stat chiar așa, Armata Română a fost nevoită să se ajute singură în cele mai multe situații. Maria s-a aflat în permanență pe front, în spitale pe care le-a reorganizat, a reorganizat întreg sistemul de Cruce Roșie al Armatei Române cu ajutorul serviciilor sanitare britanice și americane. A fost alături de răniți și practic, a dus România către victoria finală.

Dupa terminarea războiului a primit sute, dacă nu mii de cărți poștale de scrisori, de telegrame, de mulțumire de la cei pe care i-a ajutat și asta mi se pare incredibil.”

În articolul

CulTour 2021: De 1 decembrie, Criss și Vlad prezintă povestea uneia dintre cele mai marcante personalități feminine din țara noastră, Regina Maria a României

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 martie 2024. Vărsătorii încheie un capitol important. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un patron din România a introdus săptâmâna de lucru de 4 zile din septembrie. Ce concluzie a tras după 6 luni
a1.ro
Când începe noul sezon Chefi la cuțite! Premiera show-ului de la Antena 1 aduce surprize și noi reguli pentru chefi în sezonul 13
HelloTaste.ro
Panna cotta cu lapte de cocos. Desertul răcoritor pentru cei cu intoleranță la lactoză
Catine
Zodii care au de suferit din cauza temperamentului lor. Nativii care se enervează cu ușurință
useit.ro
Surpriza WhatsApp care va schimba aplicația pentru totdeauna. Ce se va întâmpla în doar câteva zile
as.ro
Marele regret al lui Ion Iliescu la 94 de ani: „Îmi pare rău că nu mai pot să fac asta!”
MediCOOL
Proteinele care pot scădea nivelul de zahăr din sânge: cum funcționează
Spynews
Petre Roman nu a putut să o privească, pentru ultima oară, pe Mioara Roman, la priveghi! Momentul sfâșietor din biserică: „Nu cred că era pregătit pentru asta”
DeParinti
Cum îl motivezi pe copil să citească
MediCOOL
Tusea convulsivă: cauze, simptome, tratament și prevenție
HelloTaste
De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit
x