Primul reportaj documentar din seria CulTour Special: „Experimentul Piteşti”, despre ororile la care erau supuși studenții

Publicat pe 31.10.2019 la 14:50 Actualizat pe 04.11.2019 la 17:06

Pe 4 noiembrie, Happy Channel va difuza primul reportaj documentar realizat de reporterii emisiunii ”CulTOUR”. Un documentar despre un ”fenomen” cutremurător, despre un lung șir de fapte îngrozitoare săvârșite în numele… unui partid.

Pe 4 noiembrie, de la ora 16.00 (în reluare, de la miezul nopții), Happy Channel va difuza primul reportaj documentar realizat de reporterii emisiunii ”CulTOUR”. Un documentar despre un ”fenomen” cutremurător, despre un lung șir de fapte îngrozitoare săvârșite în numele… unui partid. Realizat de reporterii emisiunii, “Experimentul Piteşti” este un reportaj dedicat eroilor care s-au sacrificat în lupta împotriva comunismului.

”Experimentul Pitești” vorbește despre ororile care s-au întâmplat în perioada 1949-1952 în închisoarea din Pitești, unde comuniștii îi trimiteau pe studenți pentru ”reeducare”. Iar metodele de ”reeducare” erau, fără excepție, bazate pe tortură, pe violență.

”Experimentul Pitești”, “Fenomenul Pitești” sau ”Fenomenul de reeducare” avea ca scop nu reeducarea studenților, ci dezumanizarea lor, mergându-se până la punctul în care îi obligau să devină, la rândul lor, torționari, inoculându-le ideea că nu erau niște victime. Un proces prin care cei închiși erau supuși nu doar chinurilor fizice, ci și psihice.

Filmările pentru această ediție specială ”CulTOUR” au fost realizate la închisoarea din Pitești și la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Despre „Fenomenul de reeducare de la Piteşti” vor vorbi în emisiunea de la Happy Channel Octav Bjoza (preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici), Dan Lucinescu – fost deținut politic, muzeografa Maria Axinte și Alin Mureșan – Director general al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

S-au gândit că după metode sovietice ar trebui să înceapă o reeducare, în sensul că să fie bătuți în asemenea hal, ca să recunoască și ceea ce n-au recunoscut nici în anchetele Securității”, a declarat Octav Bjoza (preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici), în cadrul reportajului special realizat de echipa ”CulTOUR”.

Cine intra în inchisoare, nu era considerat bărbat, femeie, student. Nu erau oameni, ci erau considerași dușmani ai poporului, suboameni cum ar zice naziștii. Prin urmare, lor li se putea întâmpla orice… ăsta e și motivul pentru care s-a putut întâmpla fenomenul Pitești”, a explicat Alin Mureșan Director general al Institutului de cercetare a crimelor comunismului.

Așadar, LUNI, 4 noiembrie, nu ratați primul reportaj documentar din seria CulTour Special: „Experimentul Piteşti”, difuzat de Happy Channel de la ora 16.00!

Tot aici, echipa de producţie a serialului Sacrificiul, de la Antena 1, a filmat un moment special, de asemenea dedicat eroilor care s-au sacrificat în lupta împotriva comunismului ce va putea fi urmărit miercuri şi joi, de la 20:00, la Antena 1. Clipe dramatice şi emoţionante deopotrivă vor trăi în aceste locuri cele trei surori, Eva, Elena şi Viorica, cărora, în urmă cu 55 de ani, comunismul le-a jucat destinul în picioare. Bocancul greu al durerii le-a strivit familia, le-a ucis părinţii şi viitorul, iar acum cele trei surori merg pe drumul suferinţei, în căutarea adevărului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În articolul

Primul reportaj documentar din seria CulTour Special: „Experimentul Piteşti”, despre ororile la care erau supuși studenții

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 aprilie 2025. Balanțele au probleme în plan personal. Află ce se întîmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Camion filmat cum trece peste o bătrânică în baston, pe o stradă din Vişeu de Sus. Femeia este în comă, la spital
a1.ro
Drama neștiută a lui Andy Van de Gucht din sezonul 15 Chefi la cuțite. Prin ce a trecut cuțitul de aur al lui Chef Richard
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Queen of Sheba Cake. Prăjitură regală cu ciocolată și migdale
useit.ro
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
as.ro
Cristi Borcea l-a dat de gol pe milionarul român care şi-a înşelat soţia timp de 16 ani: „Face asta în fiecare zi”
MediCOOL
La ce se folosește uleiul de cocos. Care sunt beneficiile și riscurile consumului pe termen lung
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x