Abutilon, copacelul cu clopotei

Publicat pe 07.10.2010 la 16:15 Actualizat pe 07.10.2010 la 16:20

Abutilon este un copacel cu flori deosebit de frumoase si de viu colorate, care cu siguranta va inveseli casa si gradina oricui.

Abutilon este o specie de arbusti de marime medie (intre 0,5 si 2 metri inaltime), originar din zonele tropicale ale Americii.

Are frunze asemanatoare artarului si vitei-de-vie, adanc crestate, trilobate (sau pentalobate, in functie de specie), motiv pentru care i se mai spune si artar de camera.

Florile sunt mari, in forma de clopotel, cu cate 5 petale avand culori intense, de la alb straveziu la galben, portocaliu, rosu si chiar violet, in foarte multe nuante. Florile apar primavara tarziu si dureaza toata vara si toamna.

Cum se ingrijeste

Speciile de Abutilon sunt plante atat de interior, cat si de gradina. Vara este bine ca planta sa fie transplantata in gradina, la umbra partiala (e bine sa fie ferita in special de soarele de dupa-amiaza).

Are nevoie de lumina din abundenta si de un sol bine drenat, bogat in humus si nutrimente. Se uda mai des vara si cu din ce in ce mai putina apa, si mai rar iarna, cand temperatura este mai scazuta, perioada in care si intra intr-un repaus.

Dupa ce florile au cazut, planta se tunde, atat pentru a i se da o forma coroanei, cat si pentru a-i stimula inflorirea din anul urmator. Unii specialisti recomanda sa se tunda drastic si primavara, inainte de a incepe sa creasca lastarii, pentru a stimula aparitia acestora.

Cum se inmulteste

Abutilon se inmulteste foarte usor prin butasi, care se preleveaza toamna, atunci cand arbustul se tunde. Acestia se pun in ghivece cu pamant de flori amestecat cu nisip, care se uda intocmai ca si planta-mama si se asaza la lumina.

Cand s-au prins se pot transfera intr-un ghiveci mai mare. Semintele se planteaza la inceputul primaverii, iar plantele vor ajunge la maturitate si vor inflori cam in 5-6 luni.

Daunatori si precautii

Planta este atacata mai des, intocmai ca si Hibiscus, de paduchii de frunze si de paianjenul rosu, care se combat prin metode chimice, urmand sfatul unui florar specialist, pentru a nu afecta planta.

Specii si varietati

Abutilon face parte din familia Malvaceae, care cuprinde peste o suta de specii de plante, majoritatea arbusti si plante anuale.

In Romania sunt cultivate mai multe specii de Abutilon, printre care mentionam Abutilon megapotamicum (curgator, cu flori mari bicolore, rosu cu galben), Abutilon striatum (cu flori portocalii strabatute de vinisoare rosii), Abutilon hybridum si Abutilon vitifolium (cu flori albe sau de culoarea lavandei).

Specia Abutilon Theophrasti Medicus are proprietati emoliente si antiinflamatorii, iar semintele acesteia au efect laxativ.

Foto: wherehappyplantzcomefrom.com

În articolul

Abutilon, copacelul cu clopotei

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românii care vor primi 3 tipuri noi de vouchere de la locul de muncă. Ce condiţii trebuie să îndeplinească angajaţii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x