Aer curat cu plante ornamentale

Publicat pe 27.02.2011 la 22:07 Actualizat pe 27.02.2011 la 22:15

Aloe vera, Feriga, Gerbera, Filodendron... Toate aceste plante au in comun nu numai gratie, frumusete, dar si o particularitate deosebita: depolueaza aerul din locuinte.



Totul a inceput intr-o nava spatiala. In premiera, in anii '70, profesorul William Wolverton a demonstrat capacitatea unor plante de a absorbi poluantii.

Cercetator la NASA, William Wolverton a testat aceasta proprietate pe zeci de plante plasate intr-un spatiu perfect inchis, cum este cel al unei nave. Si majoritatea plantelor testate au confirmat ceea ce credea Wolverton. Unele plante pot improspata aerul din case. Ceea ce nu inseamna - asa cum insusi profesorul Wolerton insista - ca plantele iau locul aerisirii casei prin metoda clasica: ferestrele larg deschise.

Dar sunt si situatii cand peste drum de casa se construieste, se darama si atunci nu rezolvi mare lucru prin aerisire. In aceste situatii, apelati la plante. Dar nu la intamplare. Ci tinand seama de doua reguli: nu toate plantele ornamentale depolueaza aerul di fiecare zona a casei cu planta ei.


Bucatarie si baie. Pentru aceste spatii este indicat Anthurium sau Floarea flamingo, planta tropicala frumoasa, viguroasa, cu flori rosii. Este ideala pentru bucatarie si baie, deoarece este dovedit faptul ca absoarbe amoniacul (a nu se confunda cu amoniacul solutie) si tot felul de compusi organici volatili degajati de produsele folosite pentru intretinerea curateniei. Azaleea este indicata pentru bucatarie, deoarece absoarbe petele de grasime.


Living. Este singurul loc din casa unde mai este permis cu chiu, cu vai fumatul. Ei bine, Gerbera reuşeşte foarte bine "sa inghita" fumul si sa redea aerului prospetime. Tot Gerbera filtreaza foarte bine poluanti cum ar fi formaldehida si toluenul. Recomandate pentru holuri si saloane sunt deopotriva Filodendronul, Iedera şi Beaucarnea, cunoscuta si sub numele de Piciorul elefantului, care creste in vreo 20 de specii.


Camere. Chlorophytum este cea mai frecventa planta de apartament, deoarece creste foarte repede si da in scurt timp noi plante. Are frunzele lungi, verzi sau cu linii galben-albe si se aranjeaza perfect in cosuri atarnate. Pe langa aceste avantaje, Chlorophytum filtreaza aerul de benzen si numerosi solventi.

Daca preferati o planta deosebita alegeti Spathilphyllum hybride. Botezata si Floarea lunii, aceasta planta se acomodeaza rapid, este usor de integrat in orice ambient gratie florilor albe extrem de elegante si, pe deasupra, absoarbe ca o sugativa amoniacul, acetoana si alti poluanti ce plutesc in aerul din camerele noastre. In plus, Floarea lunii este ca un aspirator pentru praful din aer. Filtre bune sunt Aloe vera si Ficusul.

Indiferent unde este plasat calculatorul, langa acesta puneti un Cactus. El reuseste sa inmagazineze buna parte din radiatiile emise.


Medicii au si ei un cuvant de spus. Si anume: persoanele alergice, suferinde de astm sa consulte medicul curant inainte de a ornamenta casa cu plante. Aceeasi recomandare este valabila si in cazul dormitorului copilului. Si inca un sfat: totusi, nici o planta din lume nu poate inlocui o gura de aer proaspat.

sursa: Jurnalul.ro

foto: Hepta.ro

În articolul

Aer curat cu plante ornamentale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x